Αντιθρομβωτικές τροφές για την υγεία της καρδιάς

Ο ανθρώπινος οργανισμός σε κάθε περίπτωση τραυματισμού έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιεί τον μηχανισμό της πήξης του αίματος. Υπάρχουν παθολογικές καταστάσεις που προδιαθέτουν στην δημιουργία θρόμβων  και μικροί θρόμβοι μπορεί να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας ελάττωση ή και πλήρη διακοπή της αιμάτωσης ορισμένων οργάνων. Έτσι μπορεί να προκληθούν αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, όταν οι θρόμβοι αποφράσσουν αγγεία που αιματώνουν τον εγκέφαλο, έμφραγμα του μυοκαρδίου , πνευμονική εμβολή, φλεβική θρόμβωση κάτω άκρων , βαλβιδική καρδιακή θρόμβωση .

Τα φυσικά αντιπηκτικά του αίματος είναι ουσίες που μειώνουν την πιθανότητα το αίμα σας να δημιουργήσει θρόμβωση. Η πήξη του αίματος είναι μια απαραίτητη διαδικασία, αλλά ορισμένες φορές το αίμα πήζει υπερβολικά πολύ, προκαλώντας επιπλοκές που αποδεικνύονται και επικίνδυνες.

Άνθρωποι οι οποίοι  αντιμετωπίζουν ιατρικές παθήσεις, όπως συγγενείς καρδιοπάθειες,  χρειάζονται αντιπηκτική φαρμακευτική αγωγή για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακού εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Εάν συμπεριλάβουμε στην καθημερινή διατροφή μας τρόφιμα που είναι φυσικά αντιπηκτικά του αίματος, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος χωρίς τον κίνδυνο παρενεργειών.

Τα καλύτερα φυσικά αντιπηκτικά αίματος

1. Κουρκουμάς
Οι άνθρωποι χρησιμοποιούμε εδώ και αιώνες αυτό το χρυσό μπαχαρικό για μαγειρικούς και φαρμακευτικούς σκοπούς. Το ενεργό συστατικό του, η κουρκουμίνη, έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιπηκτικές ιδιότητες. Έρευνα δημοσιευμένη το 2012 υποστηρίζει ότι η λήψη μιας μέτριας ημερήσιας δόσης κουρκουμά μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της αντιθρομβωτικής κατάστασης του αίματος. Προσθέστε τον σε σούπες και φαγητά φούρνου με κοτόπουλο ή ανακατέψτε λίγο από αυτόν σε ένα χαλαρωτικό τσάι.

2. Τζίντζερ
Το τζίντζερ αποτελεί ένα άλλο αντιφλεγμονώδες μπαχαρικό που μπορεί να σταματήσει την πήξη του αίματος. Περιλαμβάνει ένα φυσικό οξύ, που ονομάζεται σαλικυλικό οξύ. Η ασπιρίνη είναι ένα συνθετικό παράγωγο του σαλικυλικού οξέος και ισχυρό αντιπηκτικό. Για να λάβετε τις αντιθρομβωτικές του επιδράσεις, καταναλώστε φρέσκο ή αποξηραμένο τζίντζερ τακτικά στη μαγειρική σας και στους χυμούς.

Βέβαια, είναι αδύνατο το φυσικό σαλικυλικό οξύ να αποδειχθεί το ίδιο αποτελεσματικό με τα αντιθρομβωτικά φάρμακα. Μια μετα ανάλυση (2015) 10 μελετών υποστηρίζει επίσης ότι οι επιδράσει του τζίντζερ στην πήξη σεν είναι ακόμα σαφείς. Αυτό υποδεικνύει ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να διαπιστωθεί ο τρόπος δράσης του.

3. Πιπέρι καγιέν
Το πιπέρι καγιέν περιέχει επίσης μεγάλες ποσότητες σαλικυλικού οξέος και μπορεί να δράσει ως ισχυρός αντιπηκτικός φορέας. Το πιπέρι καγιέν, ωστόσο, είναι αρκετά καυτερό και έτσι οι άνθρωποι μπορούμε να αντέξουμε μικρές μόνο ποσότητες. Υπάρχουν ωστόσο κάψουλες που περιέχουν πιπέρι καγιέν και προσφέρουν και καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας την αίσθηση του πόνου.

4. Βιταμίνη E
Η βιταμίνη Ε μειώνει την πήξη του αίματος με διαφορετικούς τρόπους και η επίδραση εξαρτάται από την ποσότητα που κάποιος λαμβάνει. Όσοι όμως λαμβάνουν ήδη αντιπηκτικά φάρμακα, χρειάζεται να αποφύγουν τη λήψη βιταμίνης Ε. Δεν είναι ξεκάθαρος ο τρόπος που λειτουργεί, αν και αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι δεν πρέπει να καταναλώνουμε συμπληρώματα πάνω από 1.500 IU ημερησίως και σε μακροχρόνια βάση. Είναι καλύτερο να την λαμβάνετε από φυσικές πηγές:

– Αμύγδαλα

– Καρδαμέλαιο

– Ηλιέλαιο

– Ηλιόσπορους

– Προϊόντα ολικής αλέσεως (δημητριακά)

– Σιτέλαιο

5. Σκόρδο
Εκτός από την ιδιαίτερη γεύση που προσθέτει στο φαγητό, το σκόρδο διαθέτει αντιβιοτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ορισμένες έρευνες αναφέρουν ότι η άοσμη σκόνη σκόρδου επιδεικνύει αντιθρομβωτική δραστηριότητα. Μια άλλη ερευνητική ανασκόπηση υποστηρίζει ότι το σκόρδο αραιώνει το αίμα, αν και οι επιδράσεις του είναι σύντομες και μικρές.

6. Εκχύλισμα σπόρων από σταφύλια
Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που συμπεραίνουν ότι το εκχύλισμα από σπόρους σταφυλιών ωφελούν με πολλούς τρόπους την καρδιά και το αίμα. Περιέχει αντιοξειδωτικά που αποδεδειγμένα προστατεύει τα αιμοφόρα αγγεία και προλαμβάνει κατά της υπέρτασης. Το εκχύλισμα αυτό φαίνεται επίσης ότι δρα ως φυσικό αντιπηκτικό. Λόγω αυτών των επιδράσεων, οι επιστήμονες συμβουλεύουν, όσοι λαμβάνουν ήδη φαρμακευτική αντιπηκτική αγωγή, να αποφεύγουν την κατανάλωση του εκχυλίσματος.

7. Βρομελίνη
Η βρομελίνη είναι ένα ένζυμο από το εκχύλισμα του ανανά. Φαίνεται ότι αποτελεί μια αποτελεσματική θεραπεία για τις καρδιαγγειακές ασθένειες και την υπέρταση. Οι έρευνες υποστηρίζουν ότι η βρομελίνη μπορεί να αραιώσει το αίμα, διασπώντας τους θρόμβους και μειώνονται τη δημιουργία τους. Το ένζυμο έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η βρομελίνη είναι διαθέσιμη και σε μορφή συμπληρώματος στα φαρμακεία.

Check Also

Αυτό είναι το λάθος που κάνετε με το παγωτό και βάζετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο

Share Twitter Ο υδράργυρος έχει φτάσει τους 38 και τίποτα δεν φαντάζει πιο απολαυστικό από …

Ρωσικό εμβόλιο για τον κορωνοϊό δοκιμάστηκε με επιτυχία σε ανθρώπους!

Share Twitter Οι δοκιμές εμβολίου κατά της Covid-19 που έγιναν ανεπίσημα και σε εθελοντική βάση …