Ανοιξαν οι κάλπες στη Σλοβενία

Εν μέσω οικονομικής κρίσης και ύφεσης άνοιξαν σήμερα οι κάλπες στη Σλοβενία ,για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Για πρώτη φορά από τη δημιουργία του κράτους και την απόσχισή του από την πρώην Γιουγκοσλαβία, τα περίπου δύο εκατομμύρια ψηφοφόροι, καλούνται να επιλέξουν μεταξύ τριών υποψηφίων.

Τον κεντροαριστερό πρόεδρο Ντανίλο Τούρκ, το Σοσιαλδημοκράτη Μπορούτ Παχόρ και τον ευρωβουλευτή, πρώην υπουργό Πολιτισμού Μίλαν Ζβέρ.

Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, ο απερχόμενος πρόεδρος Ντανίλο Τουρκ, θα είναι όπως όλα δείχνουν στο δεύτερο γύρο, που θα διεξαχθεί στις 2 Δεκεμβρίου.

Ο Τουρκ στη τελευταία δημοσκόπηση παίρνει το 43,7% των ψήφων, έναντι του 32,6% του Μπορούτ Παχόρ και 23,7% του Μίλαν Ζβερ. Ο Μπορούτ Παχόρ πρώην πρωθυπουργός, από το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών θεωρείται ο κύριος αντίπαλος του Τουρκ για την προεδρία.

Ο Ντανίλο Τουρκ ένας πρώην καθηγητής δικαίου, ο οποίος εργάστηκε ως διπλωμάτης στα Ηνωμένα Έθνη, υποστηρίζεται από το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, τη «Θετική Σλοβενία», του κεντροαριστερού δημάρχου της Λιουμπλιάνα Ζοραν Γιάνκοβιτς.

Ο Μπορούτ Παχόρ, στηρίζεται εκτός από το δικό του Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και από το μικρό φιλελεύθερο κόμμα «Λίστα των πολιτών», που είναι μέλος του συνασπισμού συντηρητικών και φιλελεύθερων.

Ο τρίτος υποψήφιος, ο Μίλαν Ζβέρ, ευρωβουλευτής και πρώην υπουργός Πολιτισμού, είναι άνθρωπος της εξουσίας, αλλά οι δημοσκοπήσεις δεν του δίνουν μεγάλη τύχη.

Οι Σλοβένοι, ανησυχούν περισσότερο για το υψηλό ποσοστό ανεργίας (11,6% του πληθυσμού) και τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση της κεντροδεξιάς του Γιάνεζ Γιάνσα.

Τα κύρια συνδικάτα έχουν καλέσει στις 17 Νοεμβρίου, σε μια μεγάλη διαδήλωση κατά της λιτότητας και ειδικά ενάντια στις περικοπές των μισθών.

Οι εκλογές έρχονται λίγες μόλις μέρες, μετά την αρνητική επιτήρηση της πιστοληπτικής ικανότητας από τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poor’s και τη δημοσίευση των νέων στοιχείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομία, με τις Βρυξέλλες να αναμένουν για τη Σλοβενία ύφεση 2,3% φέτος και 1,6% το 2013.

Check Also

Κορνουάλη: Με ηλεκτρικό «φράχτη» κρατά αποστάσεις ιδιοκτήτης παμπ

Share Twitter Με ένα ευφάνταστο τρόπο ιδιοκτήτης παμπ στη Κορνουάλη κρατά τις αποστάσεις με τους …

Βρετανία: 20χρονη εμπιστεύτηκε φίλο της να την πάει σπίτι… τη βίασε και τη δολοφόνησε!

Share Twitter Η 20χρονη Keeley Bunker έχασε τη ζωή της με τραγικό τρόπο από τα …