Ανησυχία στη Δύση για το «Όπλο της Αποκάλυψης» του Πούτιν την τορπίλη «Poseidon»

Ανησυχία προκαλεί στην Ευρώπη το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο της Ρωσίας που βρίσκεται στην είσοδο της Αρκτικής και κάνει δοκιμές στη θαλάσσια περιοχή του Κάρα αλλά και οι εικόνες σιδηροδρομικής μεταφοράς ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού από την κεντρική Ρωσία με κατεύθυνση την Ουκρανία.

Το ρωσικό υποβρύχιο φέρει την τορπίλη «Poseidon», που χαρακτηρίζεται ως το «Όπλο της Αποκάλυψης», με τη Δύση να προειδοποιεί πως θα «υπάρξουν καταστροφικές επιπτώσεις» σε περίπτωση που ο Πούτιν κάνει χρήση πυρηνικών.

Telegraph: Ανησυχία για ρωσικό τρένο με «πυρηνικό» εξοπλισμό και κατεύθυνση την Ουκρανία
Η Ρωσία φαίνεται πως θέλει να στείλει ένα «μήνυμα στη Δύση», με κονβόι που μεταφέρει εξοπλισμό στις πυρηνικές δυνάμεις του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στις εικόνες που δημοσίευσε χθες η Telegraph, από τοποθεσία στην κεντρική Ρωσία διακρίνεται ένα τρένο να διασχίζει μια πόλη φορτωμένο με οχήματα και εξοπλισμό, με κατεύθυνση προς την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον αναλυτή θεμάτων άμυνας και διευθυντή της στρατιωτικής συμβουλευτικής εταιρείας Rochan στην Πολωνία, Κόνραντ Μούζικα, το τρένο συνδέεται με τη 12η Κεντρική Διεύθυνση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, που διαχειρίζεται δεκάδες αποθήκες πυρηνικών όπλων.

«Το τρένο μεταφέρει εξοπλισμό για τη 12η Κεντρική Διεύθυνση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας. Η διεύθυνση αυτή είναι αρμόδια για πυρηνικά βλήματα, την αποθήκευση, τη συντήρηση, τη μεταφορά και τη διανομή τους σε μονάδες», είπε.

Αν και, σύμφωνα με τον ειδικό, το βίντεο δεν συνιστά απόδειξη «προετοιμασίας» για πλήγματα με πυρηνικά, ο ίδιος εξήγησε ότι έρχεται στο φως μετά τις προειδοποιήσεις της Ουκρανίας για τον «πολύ υψηλό» κίνδυνο να χρησιμοποιήσει η Ρωσία τακτικά πυρηνικά όπλα.

«Μπορεί να είναι μια μορφή μηνύματος στη Δύση ότι η Μόσχα το κλιμακώνει» είπε ο Μούζικα, αναφερόμενος στις πρόσφατες πυρηνικές απειλές του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ωστόσο, ο ειδικός τόνισε ότι το βίντεο σε καμία περίπτωση δεν δείχνει «προετοιμασίες για μια πυρηνική επίθεση». Ο αναλυτής εκτιμά ότι η Ρωσία πιθανώς να μετακινεί τον οπλισμό αυτό ενόψει ασκήσεων των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεών της (RSVN), την κύρια μονάδα πυρηνικής αποτροπής της Μόσχας. «Οι δυνάμεις RVSN της Ρωσίας συνήθως προχωρούν σε εκτεταμένες ασκήσεις την περίοδο του φθινοπώρου», είπε ο Μούζικα. «Η Ρωσία ίσως διεξάγει ασκήσεις πυρηνικής αποτροπής Grom («κεραυνός») τον Οκτώβριο, άρα το τρένο αυτό μπορεί να εντάσσεται στο πλαίσιο της σχετικής προετοιμασίας».

Τρόμος για το «όπλο της Αποκάλυψης»
Προειδοποίηση στα κράτη-μέλη του έστειλε το ΝΑΤΟ ότι η Ρωσία κινητοποίησε το πυρηνικό υποβρύχιο K-329 Belgorod, το οποίο μεταφέρει την τορπίλη-drone «Poseidon», που μπορεί να προκαλέσει ραδιενεργό τσουνάμι, σύμφωνα με την κυριακάτικη έκδοση της ιταλικής εφημερίδας «La Repubblica».

Σύμφωνα με έκθεση του ΝΑΤΟ, μέρος της οποίας δημοσίευσε η εφημερίδα «La republica», το υποβρύχιο μήκους 178 μέτρων βρίσκεται στη θάλασσα της Αρκτικής και εκφράζονται φόβοι ότι η αποστολή του είναι να δοκιμάσει για πρώτη φορά τη σούπερ τορπίλη «Poseidon», η οποία χαρακτηρίζεται ως το «Οπλο της Αποκάλυψης». Πρόκειται για ένα υποβρύχιο drone, το οποίο παρουσιάστηκε από το Κρεμλίνο το 2018, ως ένα από τα συστήματα που θα επιτρέψουν την στρατηγική υπεροχή στη Ρωσία.

Το υποβρύχιο βρίσκεται στην είσοδο της Αρκτικής και κάνει δοκιμές στη θαλάσσια περιοχή του Κάρα. Το «Poseidon» είναι μια πυρηνική κεφαλή που ταξιδεύει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας για δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα και στη συνέχεια εκρήγνυται κοντά στην ακτή, προκαλώντας ραδιενεργό τσουνάμι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υποβρύχιο έχει:

Μήκος: 184 μέτρα
Πλάτος: 15 μέτρα
Ταξιδεύει με 60χλμ./ώρα
Παραμένει 120 ημέρες στον βυθό
Έλικες, ξεφεύγουν από τα σόναρ
Η τορπίλη:

Βλήμα 24 μέτρων
Μεταφορά πυρηνικής κεφαλής περίπου δύο μεγατόνων
Εκπέμπει πολύ λίγη θερμότητα
Ταξιδεύει αθόρυβα με πάνω από εκατό χλμ./ώρα
Μπορεί να εξαλείψει μητροπόλεις όπως η Νέα Υόρκη ή το Λος Άντζελες.

Σύμφωνα με την Telegraph, οι κινήσεις της Ρωσίας δείχνουν ότι ο πρόεδρος Πούτιν είναι «όλο και πιο απελπισμένος έπειτα από μια σειρά ντροπιαστικές ήττες στο πεδίο της μάχης» στη δυτική Ουκρανία.

Το τρομακτικό μήνυμα Καντίροφ σε Πούτιν: «Ρίξε πυρηνικά»
Ο Ραμζάν Καντίροφ, ηγέτης της Τσετσενίας και σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε δηλώσει ότι η Μόσχα θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει μικρής ισχύος πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, μετά τις νέες ήττες που υπέστη στο πεδίο της μάχης.

Σε ανάρτησή του στο Telegram, στην οποία επικρίνει τους Ρώσους διοικητές επειδή εγκατέλειψαν την πόλη Λιμάν στην ανατολική Ουκρανία, ο Καντίροφ γράφει: «Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα, μέχρι την κήρυξη στρατιωτικού νόμου στις μεθοριακές περιοχές και τη χρήση μικρής ισχύος πυρηνικών όπλων».

Όπως είναι γνωστό ο Τσετσένος ηγέτης και οι μαχητές του είχαν καθοριστική συμβολή στην κατάληψη της Μαριούπολης από τους Ρώσους στα τέλη Μαρτίου.

Οι δηλώσεις Καντίροφ γίνονται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να υποχωρεί στα μέτωπα του Χαρκόβου από την αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων.

Πρώην διευθυντής CIA: Αν οι Ρώσοι χρησιμοποιήσουν πυρηνικά θα τους καταστρέψουμε
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα καταστρέψουν τις ρωσικές δυνάμεις και τον εξοπλισμό τους στην Ουκρανία και θα βυθίσουν το ρωσικό στόλο στη Μαύρη Θάλασσα, αν χρησιμοποιήσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν πυρηνικά όπλα, προειδοποίησε ο Ντέιβιντ Πετρέους.

Μιλώντας στο ABC News, ο πρώην διευθυντής της CIA και απόστρατος τετράστερος στρατηγός των ΗΠΑ διευκρίνισε ότι δεν έχει συζητήσει με τον σύμβουλο Eθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν για την αντίδραση των ΗΠΑ σε περίπτωση πυρηνικής κλιμάκωσης από τη Ρωσία, κάτι που η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει τονίσει κατ’ επανάληψη στη Μόσχα.

Check Also

HΠΑ: 30χρονη Ουκρανή έκανε σεξ με τον πιο γνωστό δωρητή σπέρματος στον κόσμο – «Ήμουν απεγνωσμένη»

Μια μητέρα παραδέχτηκε ότι ήταν τόσο ανυπόμονη να αποκτήσει ένα παιδί, που κυνηγούσε τον «διάσημο» …

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέα βοήθεια προς την Ουκρανία

Οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν σήμερα την παροχή νέας βοήθειας προς την Ουκρανία προκειμένου να τη …