Ανακάμπτουν οι ευρωπαϊκές αγορές μετά τις βαριές απώλειες

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές την Παρασκευή, καθώς οι παγκόσμιες αγορές προσπαθούν να ανακτήσουν κάποιο έδαφος μετά από μια εβδομάδα απωλειών, με τους επενδυτές να αξιολογούν τις προοπτικές για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια.

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,6%, το Λονδίνο 0,8%, το Παρίσι επίσης, η Μαδρίτη 0,6% και το Μιλάνο 0,7%.

Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο υποχωρεί 0,6%, στα 106 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Κέρδη 1% για τις τιμές πετρελαίου, με το αμερικανικό αργό στα 107 δολάρια ανά βαρέλι και το μπρεντ στα $108,72.

Οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν αρνητικά την Πέμπτη καθώς οι επενδυτές εξακολουθούσαν να ανησυχούν για την επιβράδυνση της ανάπτυξης, τις αυξήσεις επιτοκίων και τον υψηλό πληθωρισμό που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ για τον Απρίλιο, ο οποίος πυροδότησε νευρικότητα ότι πλησιάζει μια πορεία επιθετικής αύξησης των επιτοκίων.

Οι διεθνείς μετοχές άντεξαν μια εβδομάδα περιπέτειας, αλλά φαίνεται ότι ανακτούν έδαφος την Παρασκευή.

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης τις γεωπολιτικές συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Ρωσία απείλησε την Πέμπτη με αντίποινα κατά της Φινλανδίας αφού οι Φινλανδοί ηγέτες είπαν ότι η χώρα πρέπει να υποβάλει αίτηση για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ «χωρίς καθυστέρηση».

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται επίσης σε αγώνα δρόμου για την εξασφάλιση εναλλακτικών προμηθευτών φυσικού αερίου μετά την ανακοίνωση της Μόσχας για κυρώσεις σε ευρωπαϊκές θυγατρικές της κρατικής εταιρείας Gazprom. Η κίνηση ήρθε αφότου ο κρατικός διαχειριστής δικτύου της Ουκρανίας ανέστειλε τις ρωσικές ροές στην Ευρώπη μέσω ενός βασικού σημείου εισόδου.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι ασιατικές αγορές, μετά από μια δύσκολη εβδομάδα με ισχυρές απώλειες, λόγω των ανησυχιών των επενδυτών για τον πληθωρισμό και τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Check Also

Ρωσία: Επιστροφή στη… Σοβιετική Ένωση – Οι πολίτες ψάχνουν για δολάρια και ευρώ στη μαύρη αγορά

Τα δολάρια και τα ευρώ στη Ρωσία γίνονται ολοένα και πιο δυσεύρετα. Ο Boris, ιατρός …

Σε τροχιά σταθεροποίησης οι τιμές του πετρελαίου μετά το ανοδικό σερί

Σε τροχιά σταθεροποίησης εισέρχονται οι τιμές του πετρελαίου αφού προηγουμένως έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο των …