“Ανάσα” ρευστότητας 37 δις για τις Ισπανικές τράπεζες

“Ένεση” ρευστότητας ύψους 37 δις ευρώ αναμένεται να λάβουν οι Ισπανικές τράπεζες απο την Ευρωζώνη, ποσό το οποίο θα κατανεμηθεί στα εθνικοποιημένα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας, σύμφωνα με τον Ισπανό υπουργό Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος.

“Η εισροή των κεφαλαίων στις τέσσερις εθνικοποιημένες τράπεζες θα ανέλθει σε 37 δισεκ. ευρώ”, σημείωσε ο υπουργός προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Το ποσό των 37 δις αποτελεί μέρος των χρημάτων που θα καταβληθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών, αφού η συνολική βοήθεια που αναμένεται να παρασχεθεί, σύμφωνα με απόφαση της ευρωζώνης αγγίζει τα 100 δις ευρώ.

Πάντως με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις της ισπανικής κυβέρνησης το ύψος για την ανακεφαλαιοποίηση του συνόλου του τραπεζικού τομέα της χώρας δεν θα ξεπεράσει τα 40 δις.

Η ευρωζώνη αναμένεται να προχωρήσει στην διάθεση της βοήθειας για τον ισπανικό τραπεζικό τομέα διαμέσου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στις αρχές του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού των 37 δις θα αφορά την Bankia, την τέταρτη μεγαλύτερη ισπανική τράπεζα βάσει στοιχείων ενεργητικού, η διάσωση της οποίας  κόστισε στο κράτος 20 και πλέον δισεκ. ευρώ.