ΑΚΕΛ: Ψηφίζουμε και για την Ευρώπη και για την Κύπρο

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου ΑΚΕΛ, Γιώργου Κουκουμά

Κάθε Κύπριος και κάθε Κύπρια δικαιούται να γνωρίζει τι θα σημαίνει για την πατρίδα μας και τα συμφέροντά της, η ψήφος -δια μέσου των κυπριακών κομμάτων- στις ευρωπαϊκές πολιτικές οικογένειες. Πώς δηλαδή θα μεταφραστεί η ψήφος του αύριο μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο και πώς μπορεί να ενισχύσει την Κύπρο δυναμώνοντας την Αριστερά αλλά και τη δική μας πρόταση, για μια διαφορετική Ευρώπη, ειρηνική και δημοκρατική.

  • Το ΑΚΕΛ και η ευρωπαϊκή Αριστερά πρότειναν επανειλημμένα την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, για όσα διαπράττει σε βάρος της Κύπρου και άλλων κρατών. Αντίθετα, οι πολιτικές ομάδες της δεξιάς, της σοσιαλδημοκρατίας και της ακροδεξιάς καταψηφίζουν κατ’ εξακολούθηση την πρόταση αυτή. Άλλωστε είναι οι κυβερνήσεις τους αυτές που εξοπλίζουν την κατοχική δύναμη. Ποιους άραγε αξίζει να ενισχύσει ο κυπριακός λαός λοιπόν;
  • Το ΑΚΕΛ και η ευρωπαϊκή Αριστερά διεκδικούν εδώ και χρόνια την κατανομή των προσφύγων σε όλα τα κράτη-μέλη ανάλογα με τον πληθυσμό και τις δυνατότητες του καθενός. Όχι να εγκλωβίζονται όλοι στην Κύπρο και τον υπόλοιπο μεσογειακό νότο. Από την άλλη, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η ευρωπαϊκή Ακροδεξιά όχι μόνο διαφωνούν με αυτό που ζητά και η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία αλλά είναι οι δυνάμεις που εμπόδισαν να ενταχθεί αυτή η διεκδίκησή μας στο νέο Σύμφωνο για το Άσυλο. Με άλλα λόγια, τα κόμματα που κόπτονται για το μεταναστευτικό, δεν μπορούν να πείσουν τις πολιτικές τους οικογένειες για το δίκαιο αίτημα της Κύπρου.
  • Και τέλος, οι περιβόητες μεγάλες πολιτικές ομάδες -με πρώτη την πολιτική οικογένεια του Συναγερμού- είναι αυτές που προωθούν την κατάργηση του βέτο στη λήψη αποφάσεων στην Ένωση, κάτι που θα σημαίνει ότι τα μικρά κράτη-μέλη όπως η πατρίδα μας θα φιμωθούν μια για πάντα. Αντίθετα, το ΑΚΕΛ υπερασπίζεται τη φωνή της Κύπρου στην Ευρώπη, για αυτό και απορρίπτει κάθετα και ασυζητητί τέτοιες πολιτικές που πλήττουν τα συμφέροντα της Κύπρου και λαού της.

Ο λόγος είναι πλέον στον κυπριακό λαό.

Εμείς είμαστε στην Ευρώπη όχι για να χειροκροτούμε τις κυρίαρχες δυνάμεις.

Αλλά για να διεκδικούμε, για να υπερασπιζόμαστε την Κύπρο και τον λαό της.