ΑΚΕΛ: Ο ΠτΔ και οι κυβερνώντες γνώριζαν την κατάσταση του Συνεργατισμού, απέκρυψαν και παραπλάνησαν

Ο ΠτΔ και οι κυβερνώντες γνώριζαν την κατάσταση του Συνεργατισμού, απέκρυψαν και παραπλάνησαν, τόνισε σε γραπτή δήλωση του  ο Εκπροσώπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου για την κατάθεση της κ. Γιωρκάτζιη στην Ερευνητική Επιτροπή για τον Συνεργατισμό

Η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζιη κατάθεσε πολλά πράγματα τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και αξιολόγησης. Σε μια πρώτη ανάγνωση ξεχωρίζουν τρεις σημαντικές αναφορές:

1. Για την κατάσταση στο Συνεργατισμό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν πλήρως ενήμερος. Όπως ενήμερος ήταν και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου. Μάλιστα, με τα όσα κατέθεσε η κ. Γιωρκάτζιη, δύο από τις συναντήσεις της με τον Πρόεδρο έγιναν λίγες εβδομάδες πριν από τις Προεδρικές εκλογές, όταν σημειώνονταν πολλές εκροές από το Συνεργατισμό. Ενώ ο Πρόεδρος και οι κυβερνώντες γνώριζαν την πολύ κακή κατάσταση του Συνεργατισμού, σιώπησαν, απέκρυψαν και παραπλάνησαν γι’ αυτήν. Προφανέστατα, για τον κ. Αναστασιάδη και τους κυβερνώντες πάνω απ’ όλα ήταν η επανεκλογή στον Προεδρικό θώκο.

2. Οι κυβερνώντες όχι μόνο διόρισαν ανεπαρκείς ανθρώπους για να χειριστούν τον Συνεργατισμό, αλλά και ανθρώπους που είναι εξ’ απορρήτων τους. Έβαλαν τους εντελώς δικούς τους ανθρώπους για να κάνουν τα δικά τους στο Συνεργατισμό. Δεν ήθελαν τον Συνεργατισμό, επιδίωξαν να τον ιδιωτικοποιήσουν και τελικά τον ξεπούλησαν με κρατική επιδότηση δισεκατομμυρίων, από τις τσέπες των φορολογούμενων πολιτών, για να σώσουν μια ιδιωτική τράπεζα.

3. Ο Συνεργατισμός μπορούσε να σωθεί και τελικά οι κυβερνώντες τον χρεοκόπησαν και τον έκλεισαν. Οι ευθύνες τους είναι ασήκωτες και εγκληματικές.

Για την κατάσταση και την κατάληξη του Συνεργατισμού και γενικότερα για την κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα, δεν μπορεί να είναι άμοιρη ευθυνών η Κεντρική Τράπεζα και η Διοικήτρια. Τις συστημικές τράπεζες όντως τις εποπτεύει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά αυτό δεν ακυρώνει το ρόλο και τις ευθύνες της Κεντρικής Τράπεζας.

Check Also

Καταγγελία ΣΟΚ 14χρονης: Την κακοποιούσε σεξουαλικά ο παππούς της

Share Twitter Σοκ, φρίκη και αποτροπιασμό προκαλεί νέα καταγγελία σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικης από τον παππού …

ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τουρκικές προκλήσεις, στο επίκεντρο της συνάντησης ΠτΔ – Σπέχαρ

Share Twitter Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, την …