ΑΚΕΛ: Μόνο με λύση του Κυπριακού, μπορεί να ανακοπεί η επικίνδυνη πορεία

Μόνο με λύση του Κυπριακού, με την απελευθέρωση και επανένωση μπορεί να ανακοπεί η επικίνδυνη πορεία, τόνισε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος τυπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς:

Η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να συνεχίσει και να εντείνει τα διαβήματα της ώστε να υπάρξει από μέρους της διεθνούς κοινότητας σαφής και ουσιαστική καταδίκη των τουρκικών εξαγγελιών σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Το ΑΚΕΛ θα συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις σε αυτή την προσπάθεια, η οποία όμως δεν είναι αρκετή από μόνη της να αντιμετωπίσει την επιθετικότητα της Τουρκίας.

Επιβάλλεται ταυτόχρονα, να δούμε τη μεγάλη εικόνα που δημιουργείται στο Κυπριακό. Το Βαρώσι χάνεται και η οριστική διχοτόμηση της πατρίδας μας είναι πιο ορατή από ποτέ. Εμείς είχαμε και έχουμε την θέση ότι αυτή η επικίνδυνη πορεία μπορεί να ανακοπεί και να αντιστραφεί μόνο με τη λύση του Κυπριακού, με την απελευθέρωση και επανένωση.

Για αυτό, το ΑΚΕΛ επανέλαβε και στη χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στο στόχο της επανέναρξης των συνομιλιών στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο, από το σημείο που διακόπηκαν το 2017. Ότι χρειάζεται να αναληφθούν αποφασιστικές και πειστικές πρωτοβουλίες, που να αφαιρούν κάθε πρόσχημα από την κατοχική δύναμη και την τουρκοκυπριακή ηγεσία. Να απαντήσουμε πειστικά στους ισχυρισμούς του Ερντογάν ότι επιδιώκει λύση δύο κρατών επειδή οι Ελληνοκύπριοι δεν δέχονται την πολιτική ισότητα και το δίκαιο διαμοιρασμό των εσόδων από το φυσικό αέριο. Να υπενθυμίζουμε ότι υπάρχουν συγκλίσεις σε αυτά τα ζητήματα, τις οποίες εμείς δεχόμαστε όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη.

Να επιβεβαιωθεί με ξεκάθαρο τρόπο η θέση μας για την πολιτική ισότητα. Να κατατεθούν προτάσεις που να καταστούν το φυσικό αέριο κίνητρο για λύση του Κυπριακού. Δυστυχώς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιλέγει να μην συζητήσει την πρόταση του ΑΚΕΛ, χωρίς ο ίδιος να προβάλει οποιαδήποτε συγκεκριμένη εναλλακτική επιλογή.

Την ίδια ώρα, χρειάζεται προσοχή στις ενέργειες μας ώστε να μην σπρώχνουν την τουρκοκυπριακή κοινότητα στις αγκάλες της Τουρκίας ή και να ενισχύουν τη διαίρεση. Αυτή την ώρα χρειάζεται κοινή δράση με τις δυνάμεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας που αντιστέκονται στους σχεδιασμούς Ερντογάν-Τατάρ και στη διχοτόμηση του νησιού. Με κάθε Κύπριο που πιστεύει σε μια Κύπρο ελεύθερη, ανεξάρτητη και ενωμένη.

Check Also

Πρόστιμα μέχρι και €2.000 σε όσους δεν δέχονται πληρωμές με κάρτα

Το Τμήμα Φορολογίας ενημερώνει ότι, με βάση το άρθρο 30Α του περί Βεβαιώσεως και Εισπράξεως …

Καταγγέλθηκαν 22 πολίτες και 1 υποστατικό για την παραβίαση των μέτρων

Το τελευταίο 24ωρο (από τις 06.00 της Πέμπτης μέχρι τις 06.00 σήμερα), πραγματοποιήθηκαν παγκύπρια από …