ΑΚΕΛ: Η Έκθεση της Moneyval δεν προσφέρεται για κυβερνητικούς πανηγυρισμούς

Η Έκθεση της Moneyval δεν προσφέρεται για κυβερνητικούς πανηγυρισμούς, ανέφερε σε δήλωσή του ο Κοινοβουλευτικος Εκπροσώπος του  ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης

Η Έκθεση της Moneyval –της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας- δεν προσφέρεται για κυβερνητικούς πανηγυρισμούς. Αντίθετα, όποιος διαβάσει το σύνολο της Έκθεσης -και όχι όσα επιλεκτικά και αποσπασματικά ανέδειξε η κυβέρνηση- θα μετρήσει σωρεία συστάσεων και ανησυχητικών αναφορών για την Κύπρο.

Η Moneyval εντοπίζει ότι η Κύπρος δεν αξιολόγησε επαρκώς τους κινδύνους που σχετίζονται με το Πρόγραμμα πολιτογραφήσεων κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον τομέα των ακινήτων. Ζητά μάλιστα να διενεργηθεί ολοκληρωμένη αξιολόγηση του κινδύνου ξεπλύματος χρήματος και να ενισχυθεί η εποπτεία με πρόσθετα μέτρα. Κι ενώ η Κύπρος δέχεται νέες επικρίσεις για αυτό το θέμα, η Επιτροπή που διόρισε η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν έχει εντολή να ερευνήσει τις πολιτογραφήσεις που ήδη έγιναν ενώ ακόμα να ανακληθούν οι 26 προβληματικές πολιτογραφήσεις όπως είχε ανακοινωθεί προ μηνών. Μάλιστα, αυτή η Επιτροπή δεν έχει καν αρχίσει δουλειά ενώ η κυβέρνηση ακόμα να καταθέσει στη Βουλή τους Kανονισμούς που θα διέπουν το Πρόγραμμα, όπως προνοεί η νομοθεσία. Επιβεβαιώνεται ξανά δηλαδή ότι το πρόβλημα δεν είναι το Κυπριακό Πρόγραμμα Επενδύσεων. Πρόβλημα είναι η αδιαφάνεια, η ελλιπής εποπτεία και η κατάχρηση, για τα οποία ευθύνεται στο ακέραιο η κυβέρνηση.

Συστάσεις περιλαμβάνονται και για άλλα ζητήματα που αφορούν στη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που θα πρέπει η χώρα μας να υλοποιήσει.

Ασφαλώς υπάρχουν τομείς για τους οποίους εκφράζεται ικανοποίηση στην Έκθεση για τα μέτρα που λαμβάνονται. Όποιος έχει διαβάσει την Έκθεση όμως γνωρίζει ότι αυτά αφορούν τα μέτρα που έλαβαν και εφαρμόζουν κατά κύριο λόγο άλλοι θεσμοί και φορείς, όπως η Κεντρική Τράπεζα. Όχι η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση έχει πολύ δρόμο να διανύσει μέχρι να πείσει και στην Κύπρο και στο εξωτερικό ότι έχει τη βούληση να αντιμετωπίσει τα θέματα διαφθοράς.

Check Also

Τμήμα Δασών: Ετοιμότητα για πυρκαγιές σε επίπεδα κόκκινου συναγερμού λόγω καύσωνα

Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος πληροφορεί το κοινό ότι λόγω …

Νέα κίτρινη προειδοποίηση! Επιμένει ο καύσωνας…

Σε ισχύ από χθες μέχρι και σήμερα Σάββατο στις 17.00 είναι νέα κίτρινη προειδοποίηση της …