ΑΚΕΛ:Οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί δημιουργούν παραπλανητικές εντυπώσεις για τον EastMed

Τόσες τριμερείς και ακόμα τα προβλήματα με το Ισραήλ για τα ενεργειακά συνεχίζονται, ανέφερε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου για τις τριμερείς και τον αγωγό EastMed.

Οι αμοιβαία επωφελείς και βασισμένες στο διεθνές δίκαιο συνεργασίες των κρατών της περιοχής είναι ευπρόσδεκτες και θετικές. Το ΑΚΕΛ στηρίζει την ανάπτυξή τους προς όφελος των κρατών και των λαών τους, καθώς και της ειρήνης και της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε σχέση με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς, το ΑΚΕΛ υποστηρίζει την ανάπτυξη πολλαπλών επιλογών που να βασίζονται σε επιστημονικές μελέτες και χειροπιαστά δεδομένα.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη χρησιμοποιεί τις διάφορες συναντήσεις για δημιουργία παραπλανητικών εντυπώσεων σε σχέση με τον EastMed. Τα κράτη δεν κατασκευάζουν αγωγούς. Τα κράτη συνάπτουν συμφωνίες που αποτελούν το νομικό πλαίσιο και τη βάση πάνω στην οποία οι εταιρείες μπορούν να προχωρήσουν στην κατασκευή αγωγών, αν και εφόσον οικονομικά είναι βιώσιμοι.

Για τον EastMed, ζητήματα όπως είναι η οικονομική βιωσιμότητα και οι τεχνικές δυσκολίες για την κατασκευή του, παραμένουν ακόμα αναπάντητα, ενώ δεν έχει αποδειχθεί ότι θα ήταν πιο συμφέρουσα αυτή η επιλογή για τη χώρα μας από την επιλογή του τερματικού υγροποίησης.

Πίσω από τους πανηγυρισμούς για τον EastMed, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκρύψει το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ αρνείται να συνυπογράψει συμφωνία συνεκμετάλλευσης με την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ εντείνει τις αξιώσεις της για την αξιοποίηση του κοιτάσματος Αφροδίτης. Τόσες συναντήσεις που έχουν γίνει κι αυτά τα ζητήματα παραμένουν άλυτα.

Τέλος, τίθενται ερωτήματα και δημιουργούνται ανησυχίες σε σχέση με την παρουσία των ΗΠΑ στην τριμερή. Αλήθεια, πού αποσκοπεί και ποιους στόχους έχει η παρουσία των ΗΠΑ σε μια τριμερή συνάντηση κρατών της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου;

Check Also

Aίθριος ο καιρός με νεφώσεις και σκόνη στην ατμόσφαιρα (live map)

Σήμερα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, με παροδικά αυξημένες ψηλές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα …

Σημεία δειγματοληψίας για δωρεάν rapid test σε δικαιούχους

Σημεία δειγματοληψίας για διενέργεια rapid test μέσω του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας – 28 Νοεμβρίου 2021 Στη …