ΑΚΕΛ:Η 15η Ιουλίου 1974 στάθηκε η απαρχή της πιο μεγάλης καταστροφής που έπληξε την Κύπρο

Διακήρυξη του ΑΚΕΛ για την επέτειο του πραξικοπήματος

Η 15η Ιουλίου 1974 στάθηκε η απαρχή της πιο μεγάλης καταστροφής που έπληξε την Κύπρο στην σύγχρονη ιστορία της. Το φασιστικό πραξικόπημα της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β΄ επεχείρησε την ανατροπή και τη δολοφονία του Μακαρίου και είχε ως αποτέλεσμα τη βάρβαρη εισβολή του τουρκικού Αττίλα. Από τότε έχουν περάσει 40 χρόνια και η Τουρκία εξακολουθεί να έχει υπό τη στρατιωτική της κατοχή το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας επιβάλλοντας με τη βία των όπλων τη διχοτόμηση. Έκτοτε παραμένουν ανοιχτές οι πληγές στο κορμί της Κύπρου και του λαού μας με το κυπριακό να παραμένει άλυτο.

Εξακολουθεί να υπάρχει ζήτημα αγνοουμένων, εγκλωβισμένων, προσφύγων και παθόντων. Εξακολουθεί να επικρέμεται πάνω από την Κύπρο η απειλή καινούργιων δεινών και συμφορών. Όλα αυτά δεν θα υπήρχαν αν δεν γινόταν το φασιστικό πραξικόπημα. Ασήκωτες είναι οι ευθύνες όσων προετοίμασαν – πολιτικά και ιδεολογικά – οργάνωσαν και διενήργησαν το πραξικόπημα. Ασήκωτες είναι και οι ευθύνες όσων το χαιρέτησαν και το στήριξαν ηθικά και πολιτικά. Το πέρασμα του χρόνου δεν παραγράφει αυτές τις ευθύνες.

Το Πόρισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων για το Φάκελο της Κύπρου είναι ξεκάθαρο. Το πραξικόπημα ήταν αποτέλεσμα συνομωσίας που εξυφάνθηκε από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και του οποίου η εκτέλεση ανατάθηκε στην Χούντα των Αθηνών και τη γριβική ΕΟΚΑ Β΄. Κάθε άλλη προσέγγιση συνιστά βιασμό της ιστορικής αλήθειας και στοχεύει στην αποενοχοποίηση των μεγάλων ενόχων της κυπριακής τραγωδίας. Στην παραχάραξη της ιστορίας και στην αποενοχοποίηση του γριβισμού και της ΕΟΚΑ Β΄ πρωταγωνιστεί η ηγεσία του Συναγερμού από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης του μέχρι σήμερα. Αυτή την περίοδο, οι ίδιοι κύκλοι συνεπικουρούμενοι από ερευνητές και δημοσιογράφους που είναι στρατευμένοι στο χώρο της λεγόμενης κοσμοπολίτικης δεξιάς, βάλθηκαν να αντιστρέψουν πλήρως την ιστορική πραγματικότητα. Επιχειρούν να αποενοχοποιήσουν τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ισχυριζόμενοι ότι είναι τα συμφέροντα της τότε Σοβιετικής Ένωσης που εξυπηρετούνταν με την τουρκική εισβολή και όχι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Τουτέστιν, για τις μηχανορραφίες για διχοτόμηση και διπλή ένωση, για την Χούντα στην Ελλάδα και την ΕΟΚΑ Β’ στην Κύπρο, για το πραξικόπημα και την εισβολή και γενικότερα για τα εγκλήματα που τελικά οδήγησαν στην τραγωδία του 1974, ουδεμία σχέση έχουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αφού θα ήταν παράλογο να δρούσαν ενάντια στα ίδια τους τα συμφέροντα.

Αντίθετα, τουλάχιστον συνένοχοι, είναι όσων τα συμφέροντα τους θα εξυπηρετούνταν με την τουρκική εισβολή και τη διχοτόμηση της Κύπρου, όπως η Σοβιετική Ένωση. Συμπληρώνεται δηλαδή, ο εξωφρενικός ισχυρισμός ότι υπαίτιοι της καταστροφής της Κύπρου είναι το ΑΚΕΛ, ο Μακάριος και ασφαλώς η Σοβιετική Ένωση και ο διεθνής κομμουνισμός. Όλα αυτά για να προετοιμαστεί προφανώς το έδαφος ώστε ο κυπριακός λαός να αποδεχθεί ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού που θα προβλέπει ένταξη στα πλοκάμια του ΝΑΤΟ και των παραφυάδων του και την ακύρωση της διαχρονικής θέσης της πλευράς μας για αποστρατικοποίηση.

Υπογραμμίζουμε ότι όσο εξαρτάται από το ΑΚΕΛ αυτή η παραχάραξη δεν θα περάσει. Όσο εξαρτάται από το ΑΚΕΛ δεν θα αφήσουμε την σκόνη της λήθης που κάποιοι σκόπιμα σηκώνουν, να σκεπάσει τα μυαλά και τις συνειδήσεις των ανθρώπων. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να κρατηθεί ζωντανή την ιστορική αλήθεια, γιατί μόνο αυτή μπορεί να βοηθήσει να μην επαναλάβουμε στο μέλλον τα ίδια λάθη και να ξαναζήσουμε τραγωδίες.

Στις μέρες μας αναβιώνει ο γριβισμός με τη μορφή του ακραίου εθνικισμού, της ηρωοποίησης του αρχηγού της ΕΟΚΑ Β΄, της αντιομοσπονδιακής υστερίας, των ακροδεξιών φασιστικών οργανώσεων. Όσοι εκτρέφουν αυτά τα φαινόμενα προσδοκώντας παραταξιακά και εκλογικά οφέλη θέτουν σε κίνδυνο τη δημοκρατία και το μέλλον αυτού του τόπου.

Με αφορμή τη μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος το ΑΚΕΛ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο το φασιστικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 και όλους τους συντελεστές του. Αποτίει φόρο τιμής στη μνήμη των πεσόντων Αντιστασιακών και αγκαλιάζει με σεβασμό τις οικογένειες τους. Απευθύνει χαιρετισμό τιμής σε όλους τους Αντιστασιακούς, που με τους αγώνες τους έσωσαν την αξιοπρέπεια του λαού μας. Καταδικάζει για μια ακόμα φορά τα εγκλήματα που συντελέστηκαν στο οκταήμερο της επικράτησης του πραξικοπήματος. Καταδικάζει και στιγματίζει την θεωρία της «διατεταγμένης υπηρεσίας», και τη θεωρία των «αγνών, πατριωτικών κινήτρων», στη βάση των οποίων κάποιοι εξισώνουν πραξικοπηματίες και αντιστασιακούς.

Το ΑΚΕΛ, καταδικάζει και καταγγέλλει με τον πιο έντονο τρόπο την τουρκική εισβολή, την συνεχιζόμενη κατοχή και όλα τα επακόλουθα της, καθώς και την αδιάλλακτη πολιτική της Τουρκίας και της Τ/κυπριακής ηγεσίας που διαιωνίζουν το Κυπριακό και εδραιώνουν τη διχοτόμηση. Επαναβεβαιώνει τη θέληση του να συνεχίσει τον αγώνα για να φτάσουμε το συντομότερο δυνατό σε λύση ΔΔΟ, που θα απελευθερώνει και θα επανενώνει την πατρίδα και το λαό μας, θα είναι εναρμονισμένη με το διεθνές δίκαιο και την Χάρτα του ΟΗΕ και θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του λαού μας.

Με αφορμή την 40η επέτειο του πραξικοπήματος και της εισβολής το ΑΚΕΛ πραγματοποιεί μεγάλη αντικατοχική εκδήλωση μνήμης, τιμής και αγώνα την Τρίτη 15 Ιουλίου στο αμφιθέατρο της Σχολής Τυφλών. Το ΑΚΕΛ καλεί το λαό να δώσει μαζικά και δυναμικά το παρών του σ’ αυτή την εκδήλωση για να τιμήσουμε τους νεκρούς μας, να διατρανώσουμε τη θέληση μας να μην αφήσουμε τίποτε να ξεχαστεί και να συνεχίσουμε τον αγώνα για δικαίωση της Κύπρου και του λαού μας.

 

Check Also

ΥΠΕΞ για κατάληψη τάνκερ : Σε συνεχή επαφή και συντονισμό με τις αρχές

ΥΠΕΞ για κατάληψη τάνκερ : Σε συνεχή επαφή και συντονισμό με τις αρχές Το Υπουργείο …

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο ΠτΔ – Ενημερώνει για ΜΟΕ και τουρκικές προκλήσεις

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο ΠτΔ – Ενημερώνει για ΜΟΕ και τουρκικές προκλήσεις H Σύνοδος του …