Αβέρωφ: Το ΑΚΕΛ να είναι απέναντι σε οποιαδήποτε κίνηση εξορθολογισμού

Δήλωση Προέδρου Δημοκρατικού Συναγερμού για ενοικιοστάσιο, για διαπλοκή και διαφθορά, μη εξυπηρετούμενα δάνεια ΠΕΠ και στάση ΑΚΕΛ στα ζητήματα

Για τη στάση που τηρεί το ΑΚΕΛ μίλησε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου φέρνοντας ως παράδειγμα, μεταξύ άλλων, τα θέματα του ενοικιοστασίου και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων. Ο κ. Νεοφύτου τόνισε τα εξής:

«Θεωρούμε πάρα πολύ σημαντική τη νομοθεσία που έχει ψηφιστεί από την πλειοψηφία της βουλής, την πρωτοβουλία του Δημοκρατικού Συναγερμού, να φέρουμε μια ισορροπία μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή. Επιβαλλόταν να γίνει αυτό εδώ και δεκαετίες. Φτάσαμε σε ένα σημείο που κάποιοι ασυνεπείς ενοικιαστές είχαν παραπάνω δικαιώματα από τους ιδιοκτήτες. Με την πρόταση νόμου που καταθέσαμε ως Δημοκρατικός Συναγερμός, επέρχεται μια ισορροπία χωρίς να έχει να φοβηθεί τίποτα ο συνεπέστατος ενοικιαστής. Παρόμοια νομοθεσία ετοιμάζουμε και για τα ακίνητα εκτός ενοικιοστασίου και είναι εδώ που θέλω να τονίσω ακόμα μια φορά την προσέγγιση του κόμματος της αριστεράς. Τους κατανοούμε, ουδέποτε πίστεψαν στην ιδιοκτησία, στην ιδιωτική πρωτοβουλία και πάντα είναι απέναντι.

‘Ομως θεωρούμε πως η άρνησή τους να ψηφίσουν αυτή τη νομοθεσία είναι ενάντια στο περί δικαίου και στην κοινωνική δικαιοσύνη, μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή. Δικαίωμα του κάθε κόμματος να έχει τις απόψεις αλλά κτίζεται καθημερινά μια εικόνα: το ΑΚΕΛ να είναι απέναντι σε οποιαδήποτε κίνηση εξορθολογισμού, είτε αφορά την οικονομία, είτε οποιοδήποτε άλλο ζήτημα της κυπριακής κοινωνίας.

Το δεύτερο ζήτημα είναι αυτό που προέκυψε μετά από μήνες συζητήσεων για τη νομοθεσία που θα έδινε τα όπλα στις διωκτικές αρχές, να καταπολεμήσουν τους παράνομους, να καταπολεμήσουν τη διαπλοκή και την διαφθορά. Η πλειοψηφία της βουλής ψήφισε τροποποιήσεις που ξεδόντιασαν και ουσιαστικά κάνουν αναποτελεσματική αυτή την νομοθεσία.

Και πάλι, το κόμμα της αριστεράς ενώ καθημερινά θέλει να παρουσιάζεται ως ο πρωτοπόρος και ο πρωτοστάτης στην πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, που όλοι θέλουμε να παταχτεί, την ίδια ώρα και ενώ ήταν ιδεολογικά ενάντια σε αυτή τη νομοθεσία, ψήφισε τις τροπολογίες που ξεδοντιάζουν τον νόμο τηρώντας αποχή όσον αφορά την ψήφιση της. Δεν μπορούν από τη μια να ζητούν την πάταξη κάθε παρανομίας, διαπλοκής και διαφθοράς και από την άλλη δια της ψήφου των να στερούν τις δυνατότητες στις διωκτικές αρχές να κάνουν τη δουλειά τους.

Ένα τρίτο παράδειγμα για αυτές τις πολιτικές αντιφάσεις είναι η κριτική που εξάσκησε στην κυβέρνηση μας τις τελευταίες μέρες, τις τελευταίες εβδομάδες, όσον αφορά την αύξηση κατά 2,50 σεντ στο πετρέλαιο κίνησης και στη βενζίνη για τη συμπερίληψη ποσότητας βιοκαυσίμων για να είναι τα καύσιμα πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Από τη μια κόπτονται για το περιβάλλον από την άλλη στην βουλή κάθε εβδομάδα βάζουν τροχοπέδη ούτως ώστε να μην περάσουν νέα έργα ανάπτυξης στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που με αυτό το μείγμα θα έχουμε και θετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Άρα σε σωρεία ζητημάτων βλέπουμε τις αντιφάσεις.

Και ένα τέταρτο ζήτημα. Μιλούν για διαφάνεια, ναι διαφάνεια σε όλα και για όλους. Ακούσατε το κόμμα της αριστεράς να τοποθετηθεί για το θέμα της δημοσίευσης του καταλόγου των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων στα πολικά εκτεθειμένα πρόσωπα; Εμείς είχαμε μια ξεκάθαρη θέση: να δοθούν όλα και για όλους στη δημοσιότητα. Θέλουμε να έχουμε και την άποψη του ΑΚΕΛ.

Και θα πω και κάτι επιπρόσθετο. Εμείς θα ζητήσουμε επίσης να δοθούν στη δημοσιότητα και θα ζητήσουμε από την Κεντρική Τράπεζα εάν τα κόμματα συμφωνούν, να δοθούν και οι διαγραφές δανείων είτε σε πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα ή σε πολιτικά κόμματα. Διαφάνεια σε όλα. Δεν μπορούν κάποιοι να κρύβονται πίσω από τον ψίθυρο και να κτίζουν δια του ψιθύρου εικοτολογίες και νέφη. Όλα επαναλαμβάνω στο φως. Να μάθει ο πολίτης και ποια πολιτικά πρόσωπα έχουν μη εξυπηρετούμε να μάθει και ο πολίτης ποια πολιτικά πρόσωπα αλλά και πολιτικά κόμματα έτυχαν διαγραφών, όχι δεκάδων χιλιάδων, εκατομμυρίων ίσως και σε κάποιες περιπτώσεις δεκάδων εκατομμυρίων. Θέλουμε διαφάνεια; Όλα στο φως, όλα στο φως να γνωρίζει ο πολίτης, χωρίς να λέμε ότι καταδικάζουμε τον οποιονδήποτε είτε γιατί είχε δάνεια είτε γιατί έχει μη εξυπηρετούμενα. Αλλά δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από τη μη παρουσίαση των στοιχείων και δια ψιθύρου να διαβάλλουν όλους τους άλλους πλην το κόμμα τους και τα στελέχη τους».

Check Also

ΥΠΟΙΚ: Δυνατότητα υποβολής νεάς αίτησης για το σχέδιο ΕΣΤΙΑ

Share Twitter Επέκταση προθεσμιών υποβολής δικαιολογητικών στο Σχέδιο Εστία και δυνατότητα υποβολής νέας αίτησης Το …

Νέο διάταγμα Υπουργού Υγείας – Ποιους αφορούν οι χαλαρώσεις

Share Twitter Ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου προέβη σε νέο διάταγμα το οποίο τίθεται σε …