Αβέρωφ: Μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον της Κυπριακής οικονομίας

«Όπως ξεπεράσαμε την κρίση του 2013, πιστεύω ακράδαντα πως τα αποτελέσματα της οικονομικής διαχείρισης των επιπτώσεων λόγω του κορωνοϊού θα είναι πολύ πιο εξαιρετικά απ’ ό,τι στο παρελθόν. Είναι στο μέταλλο, είναι στο DNA των Κυπρίων να αναδεικνύουν τις δυνατότητες τους μέσα από τις μεγάλες κρίσεις

Δημοσιογραφική διάσκεψη εφ’ όλης της ύλης παρέθεσε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, στην παρουσία και του Εκπροσώπου Τύπου του κόμματος κ. Δημήτρη Δημητρίου. Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού αναφέρθηκε στο σύνολο των θεμάτων της επικαιρότητας ενώ απάντησε και σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Στην εισαγωγική τοποθέτησή του ο κ. Νεοφύτου ανέφερε τα εξής:

«Θέλω να σας καλωσορίσω μετά από μήνες στα γραφεία του Δημοκρατικού Συναγερμού. Σε μια εποχή που δοκιμάστηκε η παγκόσμια κοινωνία αλλά και συγκρίθηκαν χώρες ανά τον πλανήτη, μεγάλες και μικρές, πετυχημένα πρότυπα στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Θέλω να σταθώ πρώτα σε αυτό που, και μέσα από την κρίση που περάσαμε λόγω κορωνοϊού καταλήξαμε στο ότι σε όλα τα μήκη και πλάτη πόσο σημαντικό είναι το αγαθό της υγείας. Και στην υγειονομική διαχείριση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η κυβέρνηση, η Κύπρος μας πήρε άριστα.

Και πρέπει ως Κύπριοι, ανεξάρτητα ιδεολογικών αποχρώσεων να αισθανόμαστε ιδιαίτερη περηφάνια γιατί η μικρή μας πατρίδα είναι μέσα στα παραδείγματα προς μίμηση ανά το παγκόσμιο. Όταν είδαμε υπερδυνάμεις όπως η Αμερική και η Ρωσία, η Αγγλία και η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, να παλεύουν χωρίς να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Θέλω με τη σειρά μου να ευχαριστήσω και να συγχαρώ την επιστημονική ομάδα. Αυτούς τους ήρωες της πρώτης γραμμής, ιατρικό παραϊατρικό προσωπικό, δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια, τον καθένα ταγμένο στον τομέα της δημόσιας υγείας αλλά και σε όσους αυτούς τους μήνες, από τους πωλητές, τις πωλήτριες στις υπεραγορές, στους φούρνους, τους εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση, που μεριμνούσαν για την καθαριότητα και όλοι μαζί συνετέλεσαν με καπετάνιο το Νίκο Αναστασιάδη να λειτουργήσουν όλα με τέτοιο τρόπο που να έχουμε αυτά τα άριστα αποτελέσματα. Να συγχαρώ και τον Υπ. Υγείας, τον Κωνσταντίνο Ιωάννου μαζί με το επιτελείο του και ολόκληρο το κυβερνητικό σχήμα που δούλεψε σκληρά στη διαχείριση αυτής της υγειονομικής κρίσης. Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα, πιο δύσκολο από το πρώτο, είναι από τη μια να διατηρήσουμε την ασφάλεια στη δημόσια υγεία και στην προσωπική υγεία του καθενός μας, την ώρα που καθηκόντως πρέπει να μεριμνήσουμε όλοι για την επανεκκίνηση της οικονομίας Τα πρώτα δείγματα είναι θετικά. Χρειάζεται όμως επαγρύπνηση αλλά και προσοχή».

Για τη στήριξη της οικονομίας ο κ. Νεοφύτου τόνισε τα εξής:

«Η κυβέρνηση πέρα από τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, πήρε έγκαιρα μέτρα για τη στήριξη εργαζομένων και είχαμε από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το πιο γενναιόδωρο πακέτο στήριξης της κοινωνίας των εργαζομένων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, του συνόλου της κοινωνίας. Αλλά όχι μόνο ήταν το πιο δυνατό πακέτο στήριξης της κοινωνίας από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και το πιο δυνατό πακέτο στήριξης συγκρινόμενο με οποιοδήποτε άλλο οποιασδήποτε άλλης χώρας στην Ευρώπη. Θέλω σε αυτό το σημείο να συγχαρώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας , τον Υπουργό Οικονομικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη, την Υπουργό Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου αλλά και όλα τα στελέχη των Υπουργείων αλλά και όλους τους Υπουργούς. Για τον συντονισμό, το ξεκάθαρο μυαλό αλλά και τη σωστή αρχιτεκτονική για το συνολικό οικονομικό πακέτο. Πέραν της στήριξης των εργαζομένων, οι αναστολές δόσεων και πληρωμών φόρων, ήταν από τα πιο αποτελεσματικά και εσωτερικά μέτρα αλλά και τα πιο αποτελεσματικά σε όλη την Ευρώπη. Δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που ανέστελλε δόσεις 10 ολόκληρους μήνες. Δεν θα μείνω στις διαφορές που είχαν δημιουργηθεί για το πακέτο στήριξης της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Εμείς στον Δημοκρατικό Συναγερμό ποτέ οι αντιπαραθέσεις, οι ίντριγκες, δεν ήταν προτεραιότητα μας. Πάντα είχαμε μια αρχή, και πέτρες να μας ρίχνουν αυτές τις χρησιμοποιούμε όχι για να τις ρίχνουμε πίσω αλλά για να χτίζουμε γέφυρες για να συνεργαζόμαστε. Και αυτό θέλει ο κόσμος, τη συνεργασία όλων μας, γιατί αυτό που ξέχασα να αναφέρω προηγουμένως είναι η ακόμα μια μεγάλη εθνική επιτυχία με συντελεστές τους πολίτες που έδειξαν πειθαρχία και είχαμε αυτά τα αποτελέσματα. Ζητούν και απαιτούν συνεννόηση για το καλό του τόπου. Και έχουμε και το πακέτο για την ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για 1,7 δις σε τρία διαφορετικά ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά και την επιδότηση επιτοκίου, επιχειρηματικών δανείων, αλλά και στεγαστικών δανείων. Θέλω να κλείσω την παρέμβαση μου για την οικοδομική διαχείριση στέλνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας στον κόσμο, στην κυπριακή κοινωνία, χωρίς να διακινδυνεύω να με αποκαλέσετε αναξιόπιστο. Ούτε και θεωρώ ότι παίρνω ρίσκο με το να κάνω αυτή την τοποθέτηση.

Όπως ξεπεράσαμε την κρίση του 2013, με την οικονομία μας αξιόπιστη και με το κράτος να διαθέτει ρευστότητα αλλά και αξιοπιστία και που δανείστηκε 2,5 δις για να μπορεί να στηρίζει την κοινωνία, πιστεύω ακράδαντα πως τα αποτελέσματα της οικονομικής διαχείρισης των επιπτώσεων λόγω του κορωνοϊού θα είναι πολύ πιο εξαιρετικά απ’ ότι στο παρελθόν. Και όπως η Κύπρος μας δέχεται τα σχόλια ανά το παγκόσμιο για την άριστη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, να μου το θυμηθείτε πως παρόμοια και πιο θερμά λόγια θα λέγονται και για την επιτυχία της οικονομικής διαχείρισης. Πιστεύω στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Νίκου Αναστασιάδη αλλά και στο γινάτι και στο πείσμα των Κυπρίων αλλά και των Κυπρίων επιχειρηματιών. Θα ξεπεράσουμε και τα οικονομικά προβλήματα και θα μας βρει το 2021 πολύ δυνατούς, με ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης που δύσκολα θα βρίσκεται χώρα εντός της Ευρώπης να συγκριθεί μαζί με την Κύπρο.

Είναι στο μέταλλο, είναι στο DNA των Κυπρίων να αναδεικνύουν τις δυνατότητες τους μέσα από τις μεγάλες κρίσεις. Όμως θα κλείσω τη σημερινή παρέμβαση μου γι’ αυτό που έχει σημασία για τον τόπο, τα παιδιά, τις μελλοντικές γενιές. Εύχομαι ειλικρινά να μην χάσουμε ως κοινωνία, ακόμα μια μεγάλη ευκαιρία που μας δίνεται γιατί η κάθε δυσκολία , κάθε πρόκληση πρέπει να είναι και μια μεγάλη ευκαιρία. Να κάνουμε τις αναγκαίες ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Χάσαμε πολλά ιστορικά σταυροδρόμια ως τόπος για να μεταρρυθμίσουμε το κράτος για το καλό της κοινωνίας».

Για την εφαρμογή της δεύτερης φάσης του ΓΕΣΥ ο κ. Νεοφύτου τόνισε τα εξής:

«Πριν απορρυθμίσω τις προτεραιότητες θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να υπογραμμίσω την μεγάλη επιτυχία αλλά και την ιστορική χθεσινή μέρα. Που μέσα από τις δυσκολίες του κορωνοϊού, η κυβέρνησή μας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου κέρδισαν το στοίχημα χωρίς ούτε μια μέρα καθυστέρηση να εφαρμοστεί η Β’ φάση του ΓΕΣΥ. Η μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ στον τόπο μας. Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές. Είμαι αισιόδοξος παρόλο που είναι αναμενόμενο ότι στην πιο δύσκολη φάση που είναι η δεύτερη, θα υπάρξουν προβλήματα αλλά είμαι βέβαιος ότι υπάρχει η ικανότητα και η αποφασιστικότητα τόσο του Υπουργού Υγείας όσο και των συνεργατών του σε όλα τα επίπεδα, ν’ αντιμετωπίσουν τις οποιεσδήποτε δυσκολίες και να δίδουν τις λύσεις. Θα ήταν παράληψη και μικροπρέπεια εκ μέρους μου να μην αναφερθώ ότι σε αυτή τη μεγάλη επιτυχία συνετέλεσε και ο πρώην Υπουργός Υγείας, ο Γιώργος Παμπορίδης. Σε αυτό τον τόπο δεν πρέπει να ξεχνούμε ούτε να αγνοούμε ανθρώπους που συνέβαλαν στο να υπάρχουν κάποιες μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν τη χώρα και την κοινωνία. Όμως τα συγχαρητήρια είναι πρώτα και πάνω από όλα στον τιμονιέρη, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη. Ο κυπριακός λαός νιώθει ακόμη μια φορά την ασφάλεια, και πως το καράβι όχι μόνο δεν κινδυνεύει, αλλά κρατιέται στη σωστή πορεία για την ασφάλεια του συνόλου του κυπριακού λαού».

Για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού υπογράμμισε τα εξής:

«Το μεγαλύτερο μειονέκτημα σε μια κοινωνία είναι να επαναπαύεται στις επιτυχίες και στις δάφνες. Μια χώρα πάει, μια κοινωνία πάει μπροστά όταν κάθε επιτυχία είναι το εφαλτήριο για νέους στόχους. Και έχουμε νέους στόχους και η κυβέρνηση και ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Να συνεχίσουμε με το ίδιο πάθος τη μεταρρυθμιστική μας ατζέντα. Να κάνουμε την Κύπρο μας μια ψηφιακή χώρα. Άρα ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας μας, είναι ακόμη ένας μεγάλος εθνικός στόχος. Την ίδια ώρα πρέπει τους επόμενους μήνες το συντομότερο δυνατόν, να περάσει από τη Βουλή η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το έδειξε κι η κρίση πόσο μπορεί να συμβάλει η τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και πόσο θέλουμε πιο δυνατούς και οικονομικά εύρωστούς δήμους, για να μπορούνε να είναι δίπλα στους πολίτες. Σημασία δεν έχει πόσους δημάρχους έχεις. Σημασία δεν έχει πόσους συναγερμικούς, ακελικούς, δηκοϊκούς δημάρχους θα έχουμε. Σημασία έχει πως εξυπηρετείται ο πολίτης παίρνοντας τις καλύτερες υπηρεσίες, με το χαμηλότερο κόστος. Και μόνο μέσα από τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης μπορούμε να το πετύχουμε.

Ήδη είναι στην Βουλή το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό και τη μεταρρύθμιση του τομέα της Δικαιοσύνης και των δικαστηρίων μας. Αλλά είναι στη Βουλή των Αντιπροσώπων και ένα πακέτο νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, άρα αυτές είναι οι προτεραιότητες. Με την εφαρμογή της δεύτερης φάσης του ΓΕΣΥ, παράλληλα να περάσουν από τη Βουλή, μεταρρύθμιση τοπικής αυτοδιοίκησης, δικαιοσύνης, δημόσιας υπηρεσίας και ο μεγάλος εθνικός στόχος του ψηφιακού μετασχηματισμού να υλοποιηθεί. Αυτή είναι η Κύπρος του αύριο, η Κύπρος του 2030, η Κύπρος που θέλουμε. Τον κάθε Κύπριο να μοιράζεται τις επιτυχίες, την κοινωνική δικαιοσύνη αλλά και να παίρνει το δικό του μέρισμα από τους δικούς του κόπους και τις δικές του θυσίες».

Check Also

Κορωνοϊός: 122 νέα κρούσματα – Στο 0.32% το ποσοστό θετικότητας

Κορωνοϊός: 122 νέα κρούσματα – Στο 0.32% το ποσοστό θετικότητας Το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει ότι …

Ιρλανδία: Σερβιτόροι έσπασαν στο ξύλο παρέα ρατσιστών που κορόιδευε μαύρη έγκυο γυναίκα (Video)

Οι ρατσιστές δείχνουν τα δόντια τους και το αποκρουστικό τους πρόσωπο μόνο όταν είναι πολλοί …