Αίγυπτος: Επεισόδια και ένα αμφιλεγόμενο πρώτο αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα υποστηρίζει ότι η πλειονότητα των Αιγυπτίων ψήφισαν υπέρ του νέου Συντάγματος στον πρώτο γύρο του δημοψηφίσματος, ενώ η αντιπολίτευση κάνει λόγο για εκτεταμένη νοθεία.

Μιλώντας στο Reuters, ένας ανώτερος αξιωματούχος του κόμματος της Ελευθερίας της Αδελφότητας και της Δικαιοσύνης που παρακολούθησε στενά την διαδικασία του δημοψηφίσματος, δήλωσε ότι «στο δημοψήφισμα το 56,5% είπε ναι » .

Εκπρόσωποι του ίδιου κόμματος ανέφεραν ότι το αποτέλεσμα βασίζεται σε μετρήσεις του 99% των εκλογικών τμημάτων και στους 10 τομείς- περιφέρειες όπου διεξήχθη το δημοψήφισμα.

Το κόμμα Ελευθερίας της Αδελφότητας και της Δικαιοσύνης είναι στενός σύμμαχος του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι. Πιθανό θετικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα θα θεωρηθεί ψήφος εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Αιγυπτίου προέδρου.

Ο δεύτερος γύρος του αιγυπτιακού δημοψηφίσματος στις υπόλοιπες περιοχές που δεν ψήφισαν θα διεξαχθεί το ερχόμενο Σάββατο.

Το δημοψήφισμα, υπέρ ή κατά της έγκρισης του νέου σχεδίου Συντάγματος της Αιγύπτου, σημαδεύτηκε από βίαια επεισόδια, τη στιγμή που η αιγυπτιακή αντιπολίτευση κατηγορεί τους Αδελφούς Μουσουλμάνους για απόπειρα νοθείας.

Ισλαμιστές επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ στα γραφεία αιγυπτιακής εφημερίδας που πρόσκεινται στο κόμμα της αντιπολίτευσης, ενώ είχε ξεκινήσει η καταμέτρηση των ψήφων, αμέσως μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων στις 23:00 τοπική ώρα (2100 GMT).