Έρευνα-Εμβόλια: Μεγαλύτερη η προστασία για όσους καθυστερούν τη δεύτερη δόση

Όταν η λήψη δεύτερης δόσης του εμβολίου Covid καθυστερεί, αποτρέπει έως και 20% περισσότερους θανάτους δείχνει νέα έρευνα, κάτι που αποδεικνύει ότι η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να δώσει έμφαση στην πρώτη δόση και να καθυστερήσει τη δεύτερη είχε όχι μόνο πρακτικό, αλλά και ιατρικό νόημα.

Ελέγχοντας τα ποσοστά θνητότητας όταν τα ραντεβού για τη δεύτερη δόση αναβάλλονται για αργότερα από την προτεινόμενη ημερομηνία, η αμερικανική έρευνα της Mayo Clinic που δημοσιεύεται στην έγκυρη βρετανική επιθεώρηση British Journal of Medicine, έδειξε ότι είτε πρόκειται για το εμβόλιο της Pfizer είτε για αυτό της AstraZeneca, οι εμβολιασμοί περιορίζουν τους θανάτους από κορωνοϊό κατά 80%-90% από την πρώτη κιόλας δόση.

Επιπλέον, η καθυστέρηση της δεύτερης δόσης αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης κατά 11% με 20%, γεγονός που καθιστά τα εμβόλια ακόμη πιο αποτελεσματικά, αποτρέποντας σε τεράστιο ποσοστό τον κίνδυνο θανάτου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, η καθυστέρηση χορήγησης του δεύτερου εμβολίου σώζει από 26 έως 47 ζωές επιπλέον ανά 100.000 ανθρώπους.

Αυτό σημαίνει ότι τα εμβόλια με αποτελεσματικότητα 90% ή περισσότερο από την πρώτη δόση, μειώνουν το ποσοστό θνητότητας από COVID από 226 σε 179 θύματα ανά 100.000 (δηλαδή -20%) εάν καθυστερήσει η δεύτερη δόση.

Αναφορικά με εκείνα που έχουν 80% αποτελεσματικότητα μετά την πρώτη δόση, οι θάνατοι μειώνονται από 233 σε 207 ανά 100.000 ανθρώπους (δηλαδή -11%) όταν η δεύτερη δόση πραγματοποιηθεί μεταγενέστερα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πραγματικά στοιχεία από τους εμβολιασμούς στις ΗΠΑ σε βάθος εξαμήνου, τα αποτελέσματά τους σε μολύνσεις από COVID, εισαγωγές σε νοσοκομεία αλλά και θανάτους.

Μάλιστα, η τελευταία έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία δείχνει ότι ειδικά το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech περιορίζει τους θανάτους από κορωνοϊό κατά 97% μετά και τη δεύτερη δόση.

Πηγή: DailyMail

Check Also

Κορωνοϊός: Xωρίς μάσκα υπάρχει ο κίνδυνος επανεμφάνισης της πανδημίας

Κορωνοϊός: Xωρίς μάσκα υπάρχει ο κίνδυνος επανεμφάνισης της πανδημίας Η γενική άρση της υποχρέωσης των …

14 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα εθελοντή αιμοδότη

14 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα εθελοντή αιμοδότη Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη καθιερώθηκε να εορτάζεται στις …