Έντονες οι αντιδράσεις κατά ΕΛΑΜ, για τη δήλωση Χρίστου

Έντονες οι αντιδράσεις των κομμάτων κατά ΕΛΑΜ μετά τη δήλωση του προέδρου του κόμματος Χρίστου Χρίστου στη χθεσινοβραδυνή παρουσίαση των υποψηφίων για τις ευρωεκλογές.

Ο Χρίστος Χρίστου απάντησε στις καταγγελίες  περί φυγοστρατίας τόσο του ιδίου όσο και άλλων ηγετικών στελεχών του ΕΛΑΜ ως εξής: «Όταν λοιπόν θα ξανασχοληθούν και θα κρίνουν το ΕΛΑΜ με στρατιωτικούς όρους, να είναι πολύ προσεκτικοί, διότι πιθανό να επιλέξουμε να τους απαντήσουμε με στρατιωτικούς όρους και μπορεί να εφαρμόσουμε έναν ανορθόδοξο πολιτικό πόλεμο».

Η αναφορά του Χρίστου Χρίστου, για εφαρμογή ενός «ανορθόδοξου πολιτικού πολέμου», έφερε θύελλα αντιδράσεων.

Η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωση υπογραμμίζει: «Σκόπιμα η ηγεσία του ΕΛΑΜ αποφεύγει να απαντήσει επί της ουσίας και στην προκειμένη περίπτωση η ουσία είναι η συνειδητή φυγοστρατία την οποία επέλεξαν τα ηγετικά του στελέχη, οι οποίοι, κατά τα άλλα, παρουσιάζονται ως «υπερασπιστές» και «απελευθερωτές» της πατρίδας μας. Ολοκληρωμένη απάντηση από την ΕΔΕΚ θα πάρουν τη Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019, σε δημοσιογραφική διάσκεψη του Προέδρου του κόμματος, Μαρίνου Σιζόπουλου».

Ο  ΔΗΣΥ σε ανακοίνωση αναφέρει: «Η δημοκρατία είναι ότι πιο πολύτιμο έχουμε και είναι χρέος και υποχρέωση μας να την προστατεύσουμε. H ελευθερία του λόγου και η διατύπωση των αντίθετων απόψεων δεν πρέπει ποτέ να ξεφεύγουν από τους κανόνες της δημοκρατίες. Οι βασικές αυτές αρχές δεν μας επιτρέπουν να μιλάμε είτε για «ανορθόδοξες μεθόδους» είτε να εκστομίζονται απειλές για «πολιτικό πόλεμο». Τέτοιες αναφορές απειλούν την ελευθερία και τη δημοκρατία και σίγουρα δεν έχουν θέση στη χώρα μας. Σήμερα χρειαζόμαστε ορθόδοξες πολιτικές μεθόδους για να μάθουμε στους νέους μας πως να θωρακίζουμε τη δημοκρατία».

Σε γραπτή δήλωση προέβη και το μέλους του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, βουλευτής Άριστος Δαμιανού: «Οι ακροδεξιοί νεοφασίστες στην Κύπρο, νιώθοντας εκτεθειμένοι μετά τις αποκαλύψεις ότι ηγετικά τους στελέχη δεν υπηρέτησαν την πατρίδα, απειλούν ότι θα απαντήσουν με στρατιωτικούς όρους και με ανορθόδοξο πολιτικό πόλεμο. Ήταν καιρός να βγάλουν τη μάσκα και να συμπεριφερθούν ως γνήσια τέκνα των νεοναζί της Χρυσής Αυγής».

Το ΔΗΚΟ σημειώνει: «Κατάφορη παραβίαση κάθε δημοκρατικής αρχής και νοοτροπίας, αποτελούν οι απειλές που εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, κατά της κ. Ελένης Θεοχάρους και άλλων, που άσκησαν εύλογη κριτική, όταν αποκαλύφθηκαν τα φαινόμενα φυγοστρατίας στην ηγεσία του ΕΛΑΜ. Είναι φανερό, ότι ο εκνευρισμός του ΕΛΑΜ και οι απειλές του περί «ανορθόδοξου πολιτικού πολέμου», επιδιώκουν να αποπροσανατολίσουν και να κρύψουν την πραγματικότητα που κρύβει η βιτρίνα του ψευδοπατριωτισμού και του λαϊκισμού. Το ΕΛΑΜ συνεχίζει να μην απαντά επί της ουσίας της κριτικής για φυγοστρατία και οι μελοδραματικές και πομπώδεις αναφορές, απλώς επιβεβαιώνουν ότι οι κατηγορίες εναντίον τους είναι η αλήθεια. Αντί να απολογηθούν για τη φυγοστρατία τους, απειλούν. Ας τους κρίνει ο λαός».

Επίσης ανακοίνωση εξέδωσε και η Συμμαχία Πολιτών. Συγκεκριμένα ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Συμμαχίας – Οικολόγων Δώρος Χριστοδουλίδης αναφέρει: «Είναι τραγικό λίγους μήνες πριν τις Ευρωεκλογές εμφανίζονται στην Κύπρο οι νεοφανείς Κύπριοι νεοναζί και να απειλούν τον Κύπριο δημοκράτη που έδωσε αίμα να αντισταθεί, ότι θα απαντήσουν με ανορθόδοξο πόλεμο. Να τον απειλούν ότι θα εξορμήσουν, οι Γερμανοί το έλεγαν τάγματα εφόδου, αυτοί το ονομάζουν μονάδες εφόδου. Ο Κύπριος πολίτης ξέρει να αντιστέκεται. Για αυτό και καλούμε κάθε πολίτη να αντιληφθεί ότι η μόνη δύναμη που μπορεί να ανακόψει την είσοδο των κυπρίων φασιστών στην Ευρωβουλή είναι η συνεργασία Συμμαχία-Οικολόγοι. Έτσι καλώ τον κόσμο να αναλογιστεί και να ψηφίσει τους άξιους υποψήφιους του ψηφοδελτίου μας για να πάρουν οι δημοκρατικές δυνάμεις και την έκτη έδρα στην Ευρωβουλή».

Ενώ το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών τονίζει:

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε από κανέναν να συμπεριφέρεται με τον τρόπο που επέλεξε το ΕΛΑΜ να συμπεριφερθεί, εκστομίζοντας απειλές περί ανορθόδοξου πολέμου εναντίον της Προέδρου του Κινήματος «Αλληλεγγύη» και προκαλώντας το λαϊκό αίσθημα. Οι Κύπριοι έχουν αποδείξει ότι μπορούν να αντιστέκονται σε τέτοιες ναζιστικές και φασιστικές νοοτροπίες. Γι’ αυτό και καλούμε κάθε πολίτη να αντιληφθεί ότι η μόνη δύναμη που μπορεί να ανακόψει την είσοδο των Κυπρίων ακροδεξιών στην Ευρωβουλή είναι η συνεργασία «Συμμαχία-Οικολόγοι». Ας αναλογιστεί λοιπόν ο καθένας μας ποιοι από τους υποψήφιους έχουν την αξία και το ηθικό και ιδεολογικό υπόβαθρο που απαιτείται για να εκπροσωπεί επάξια την Κύπρο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να συμμετάσχει συνειδητά στην ψηφοφορία της 26ης Μάϊου 2019».

Check Also

Νεκρός σε τροχαίο, 40χρονος μοτοσικλετιστής, από τη Ξυλοτύμπου

Share Twitter Έκκληση της Αστυνομίας για πληροφορίες σχετικά με το θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 40χρονο …

Άστατος και σήμερα ο καιρός, με πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων

Share Twitter Άστατος και σήμερα ο καιρός, με πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική …