Άντρος: Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποενοχοποιεί την Τουρκία και όχι το ΑΚΕΛ

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποενοχοποιεί την Τουρκία και όχι το ΑΚΕΛ, ανέφερε σε δήλωσή του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού για τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας

Λυπούμαι ειλικρινά, γιατί υποχρεώνομαι να επανέλθω σε ένα θέμα το οποίο δεν θα έπρεπε καν να είχε δημιουργηθεί.

Αναφέρομαι στη χθεσινή επίθεση που έκανε ο κύριος Αναστασιάδης ενάντια σε κάποιους που του ζητούν να κάνει απαράδεκτες υποχωρήσεις, ενάντια σε κάποιους που με την κριτική την οποία ασκούν αθωώνουν την Τουρκία και δυσκολεύουν αφάνταστα τη δική μας την πλευρά.

Ξεκαθαρίζω από την αρχή ότι αυτά δεν μας αγγίζουν. Δεν μας αφορούν γιατί δεν έχουν καμία σχέση με τις θέσεις τις οποίες διατυπώνουμε ως ΑΚΕΛ. Θα πω λοιπόν στον κ. Αναστασιάδη ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα τον προκάλεσα ενώπιον των πολιτικών αρχηγών στο Εθνικό Συμβούλιο να πει πότε το ΑΚΕΛ ζήτησε να κάνει υποχωρήσεις σε ζητήματα αρχών. Και η απάντησή του ήταν -για να χρησιμοποιήσω την κυπριακή έκφραση- «εγώ εν τζιαι». Και του είπα βγαίνετε δημόσια, λέτε διάφορα πράγματα για να επηρεάζετε την κοινή γνώμη, και εσύ και οι συνεργάτες σου, και στο κατ’ ιδίαν αρνείστε ότι εσείς υπαινίσσεστε ότι το ΑΚΕΛ σας ζητά είτε να κάνετε υποχωρήσεις ή οτιδήποτε άλλο.

Θα επαναλάβω λοιπόν, εκείνα τα οποία είχαμε πει και χθες. Ότι η Τουρκία θα δυσκολευτεί εάν υποχρεωθεί να πάρει θέση στις σημαντικές πτυχές του Κυπριακού Προβλήματος. Πώς θα υποχρεωθεί να πάρει θέση στις σημαντικές πτυχές δηλαδή στα θέματα των εγγυήσεων και της ασφαλείας, στα ζητήματα που αφορούν το εδαφικό, το περιουσιακό, στα ζητήματα που αφορούν την αποτελεσματική συμμετοχή, στο θέμα της μιας θετικής ψήφου όπου μας θωρακίζει ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ο μόνος τρόπος για να υποχρεωθεί να πάρει θέση και να εκτεθεί είναι με την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. Αυτό λέμε στον κύριο Αναστασιάδη εδώ και δυόμισι χρόνια. Εδώ και δυόμισι χρόνια, προειδοποιούμε ότι το παρατεταμένο αδιέξοδο στο οποίο μας φέρνει και ο κύριος Αναστασιάδης -η μεγαλύτερη ευθύνη ανήκει στην Τουρκία και το ξεκαθαρίζουμε κατ’ επανάληψη- αλλά έχουμε και τις δικές μας ευθύνες για το παρατεταμένο αδιέξοδο.

Προειδοποιούσαμε, λοιπόν, εδώ και δυόμιση χρόνια ότι αν συνεχίσουμε έτσι θα τεθεί επιτακτικά θέμα λύσης δύο κρατών που θα είναι καταστροφική επιλογή για την Κύπρο, η Τουρκία θα μας προκαλέσει στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και όλα αυτά τα βλέπουμε να συμβαίνουν. Και τώρα που τα βλέπουμε να συμβαίνουν φταίμε εμείς γιατί προειδοποιούσαμε για όλα αυτά τα πράγματα και όχι εκείνοι οι οποίοι με τις ενέργειές τους, με τους χειρισμούς τους επέτρεψαν να υλοποιηθούν αυτά για τα οποία προειδοποιούσαμε εμείς.

Και αυτοί δεν είμαστε εμείς επαναλαμβάνω, είναι ο κύριος Αναστασιάδης και οι συνεργάτες του με τους χειρισμούς τους οποίους προβαίνουν. Εκείνοι αποενοχοποιούν την Τουρκία. Εκείνοι της δίνουν τη δυνατότητα να μην υποχρεώνεται να τοποθετηθεί στις καυτές πτυχές του κυπριακού προβλήματος.

Check Also

Υπ. Υγείας: Σε αυτές τις υπηρεσίες εντοπίστηκαν κρούσματα κορωνοϊού

Share Twitter Υπ. Υγείας: Σε αυτές τις υπηρεσίες εντοπίστηκαν κρούσματα κορωνοϊού Βάσει του Διατάγματος που …

ΔΗΚΟ: Ανεπαρκή τα αποσπασματικά μέτρα της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό

Share Twitter Σε δήλωσή του για το μεταναστευτικό ο Γιώργος Σολωμού, μέλος της γραμματείας του …