Άντρος: Ο κ. Αναστασιάδης επέλεξε να συναντηθεί με τον εκλεκτό της Άγκυρας

Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού

για τη συνάντηση Αναστασιάδη- Όζερσαϊ

Σχετικά με τη συνάντηση η οποία έγινε μεταξύ του κ. Αναστασιάδη και του κ. Όζερσαϊ, η οποία δυστυχώς δημοσιοποιήθηκε τότε και μόνο από την πλευρά του κ. Αναστασιάδη, όταν διέρρευσε στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Προηγουμένως ο κ. Αναστασιάδης δεν είχε πει τίποτε απολύτως. Αυτό προκαλεί πρόσθετα ερωτηματικά γιατί καταβλήθηκε προσπάθεια απόκρυψης αυτής της συνάντησης την οποία είχε ο κ. Αναστασιάδης με τον κ. Όζερσαϊ.

Έγινε αυτή η συνάντηση σε μία περίοδο όπου κορυφωνόταν η τουρκική επιθετικότητα και ο κ. Αναστασιάδης παρουσιαζόταν αμετακίνητος, άκαμπτος και έτοιμος να αντιπαραταχθεί εφ’ όλης της ύλης με τον κ. Ερντογάν και την Τουρκία. Προκαλεί πολλά ερωτηματικά, λοιπόν, το γεγονός ότι σε εκείνη τη φάση ο κ. Αναστασιάδης επέλεξε να συναντηθεί με τον εκλεκτό της Άγκυρας. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο κ. Όζερσαϊ είναι ο εκλεκτός της Τουρκίας.

Γιατί, λοιπόν, ενώ υπήρχε αυτή η έντονη αντιπαράθεση με τον κ. Ερντογάν, ο κ. Αναστασιάδης επέλεξε να δει τον κ. Όζερσαϊ; Και ας μη μας πει ότι ήταν απλά και μόνο μία κοινωνική συνάντηση, διότι ξέρουμε ότι σε τέτοιες συναντήσεις συζητιούνται πάρα πολλά πολιτικά ζητήματα.

Το τρίτο ερώτημα το οποίο προκύπτει είναι το εξής: Η λεγόμενη κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει ο κ. Όζερσαϊ, δηλαδή η λεγόμενη κυβέρνηση του κ. Ερσίν Τατάρ, έχει ως επίσημη πολιτική την πολιτική δύο κρατών σε ότι αφορά τη λύση στο Κυπριακό. Ο κ. Όζερσαϊ κάτ’ επανάληψη έχει στηρίξει αυτή τη θέση. Διερωτόμαστε, λοιπόν, τι συζήτησε ο κ. Αναστασιάδης με τον κ. Όζερσαϊ; Γιατί επέλεξε να συναντηθεί, κοινωνικά έστω, με έναν τουρκοκύπριο πολιτικό ο οποίος συμμετέχει σε μία λεγόμενη κυβέρνηση η οποία έχει ως επίσημη της θέση τη λύση του κυπριακού στη βάση των δύο κρατών; Προκαλούνται πάρα πολλά ερωτηματικά τα οποία εάν τα συνδέσουμε με όλα όσα έχουν ακουστεί το τελευταίο διάστημα, για το φλερτάρισμα του κ. Αναστασιάδη με λύση δύο κρατών, δεν μπορούν παρά να αυξάνουν τις έντονες ανησυχίες που έχουμε για το πού οδηγείται τελικά το Κυπριακό.

Εάν ο κ. Αναστασιάδης ήθελε πραγματικά να δώσει ώθηση στις προσπάθειες για λύση στο Κυπριακό, τότε έπρεπε να συναντηθεί με τον κ. Ακκιντζί. Έναν πολιτικό ο οποίος παρά τις πιέσεις που δέχεται από την Τουρκία, εξακολουθεί να επιμένει ότι η Κύπρος πρέπει να επανενωθεί στη συμφωνημένη βάση λύσης, δηλαδή στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Αντί τούτου επέλεξε να έχει κοινωνική συνάντηση με τον κ. Όζερσαϊ.

Επαναλαμβάνω, λοιπόν, ότι τα ερωτήματα είναι πάρα πολλά. Ο κ. Αναστασιάδης έχει υποχρέωση να απαντήσει. Όχι σε εμάς. Πρέπει να απαντήσει στον κυπριακό λαό και όχι να κρύβεται πίσω από τοποθετήσεις ότι «έχω το δικαίωμα να συναντώ όποιον θέλω». Είναι Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έχει την υποχρέωση να λογοδοτεί στον κυπριακό λαό για το τι επιχειρεί να προωθήσει. Εμάς οι ανησυχίες μας αυξάνονται γιατί βλέπουμε, δυστυχώς, μετά από το φλερτάρισμα που είχε προκύψει με τη λύση δύο κρατών, τώρα να προκύπτει και φλερτάρισμα με πολιτικά πρόσωπα τα οποία υποστηρίζουν αυτήν τη λύση στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Ο κύριος Αναστασιάδης λοιπόν πρέπει να απαντήσει και να απαντήσει πειστικά.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα Βαρώσια ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απάντησε:

Σε ό,τι αφορά τα Βαρώσια, την περίκλειστη πόλη, εδώ και χρόνια υπάρχει μία έντονη πληροφορία ότι η Τουρκία μεθοδεύει το άνοιγμα, την πρόσκληση για επιστροφή στους νόμιμους κατοίκους της, κάτω από τουρκοκυπριακή διοίκηση. Κάτι που αντιβαίνει των σχετικών ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Θέλω να υπενθυμίσω ότι το ψήφισμα 550 και τα επόμενα που ακολούθησαν λένε ρητώς ότι θα πρέπει να επιστραφεί κάτω από τη διοίκηση του ΟΗΕ και να παραχωρηθεί το δικαίωμα στους νόμιμους κατοίκους να επιστρέψουν στις περιουσίες τους.

Εάν λοιπόν μεθοδεύεται αυτό το πράγμα από την τουρκική πλευρά εκείνο το οποίο εμείς θα πούμε είναι ότι είναι προφανές ότι επιχειρείται επί του εδάφους να κατοχυρωθεί η οριστική διχοτόμηση της Κύπρου. Δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούμε κάτι τέτοιο, μία τέτοια εξέλιξη.

Check Also

Ελεγκτική Υπηρεσία: Πάνω από €284 εκατ. τα ανεκτέλεστα εντάλματα

Ελεγκτική Υπηρεσία: Πάνω από €284 εκατ. τα ανεκτέλεστα εντάλματα Το Γραφείο του Γενικού Ελεγκτή ενημερώνει …

Προσοχή: Απάτη μέσω email για επιβολή δασμών στα ταχυδρομεία

Προσοχή: Απάτη μέσω email για επιβολή δασμών στα ταχυδρομεία Τα Κυπριακά Ταχυδρομεία πληροφορούν το κοινό …