Άντρος: Η κρίση στη Παιδεία, προκλήθηκε λόγω των εμμονών της Κυβέρνησης

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, προέβη σήμερα σε δηλώσεις με την ευκαιρία της έναρξης της σχολικής χρονιάς. Μεταξύ άλλων τα οποία ανέφερε ο Άντρος Κυπριανού αναφερόμενος στη κρίση στη Παιδεία, , κάλεσε την Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού να βγει από την αδράνεια της και να αντιμετωπίσει επιτέλους τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το δημόσιο σχολείο.

Αυτούσιες οι δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ:

Η φετινή σχολική χρονιά ξεκινά με πολύ αρνητικούς οιωνούς. Αυτό οφείλεται στους απαράδεχτους χειρισμούς των Κυβερνώντων. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού έχει πλήξει με απαράδεκτο τρόπο το κύρος του Δημόσιου Σχολείου και την αξιοπρέπεια των Εκπαιδευτικών μας, λειτουργώντας με αλαζονεία, αυταρχισμό και εμμονές.

Δυσκολευόμαστε να θυμηθούμε άλλη Κυβέρνηση που με τις πράξεις και τις αποφάσεις της, δηλώσεις αξιωματούχων της και δηλώσεις αξιωματούχων του Κυβερνώντος Κόμματος, να έχει προκαλέσει τόση ζημιά στη δημόσια εκπαίδευση. Αυτό έγινε σε τέτοιο βαθμό που ο πολίτης εύλογα διερωτάται κατά πόσο όλη αυτή η επίθεση ήταν εσκεμμένη.

Εκτός όμως από την τεράστια κρίση στον χώρο της Παιδείας την οποία έχουν προκαλέσει οι ίδιοι οι κυβερνώντες με τις μονομερείς τους αποφάσεις υπάρχουν και άλλα σοβαρότατα ζητήματα τα οποία οι Κυβερνώντες εδώ και έξι χρόνια δεν έχουν αγγίξει ή για τα οποία έχουν πάρει λάθος αποφάσεις.

Οι Κυβερνώντες παρά τη διαφωνία της ΟΕΛΜΕΚ, των Οργανωμένων Γονιών Μέσης Εκπαίδευσης και των Οργανωμένων Μαθητών προχωρούν και πάλι ετσιθελικά στην εφαρμογή του αναχρονιστικού θεσμού των εξετάσεων ανά τετράμηνο. Πέρα από το γεγονός ότι αυτός ο θεσμός θα ενισχύσει τον εξετασιοκεντρισμό στο Εκπαιδευτικό μας Σύστημα, πέραν του ότι θα ενισχύσει την παραπαιδεία και θα πλήξει τον ευρύτερο παιδαγωγικό ρόλο του Σχολείου, είναι εμφανές ότι οι Κυβερνώντες είναι εντελώς ανέτοιμοι για την εφαρμογή του.

Εδώ και έξι χρόνια οι Κυβερνώντες δεν έχουν προβεί σε καμιά αλλαγή σε σχέση με τα Εσπερινά Λύκεια και τις Εσπερινές Τεχνικές Σχολές. Πρόκειται για τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας και κατ΄ επέκταση για εξαιρετικά ευαίσθητο θεσμό. Αυτά τα σχολεία συνεχίζουν να λειτουργούν δυστυχώς με βάση τα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα που επικρατούσαν στις αρχές της δεκαετίας του ΄90. Χωρίς μάλιστα οποιαδήποτε εξειδίκευση στις σύγχρονες μεθόδους για την εκπαίδευση και μόρφωση ενηλίκων. Για αυτό το θέμα το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει εδώ και 4 χρόνια ολοκληρωμένη πρόταση για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού. Η πρόταση μας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων προετοιμασία εκπαιδευτικού υλικού για ενήλικα άτομα, δημιουργία Νέων Ωρολόγιων και Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων που να συνάδουν με τις αλλαγές που έχουν γίνει στο Λύκειο και στις Τεχνικές Σχολές και στην ενίσχυση και στήριξη των ατόμων που φοιτούν σε αυτά τα Σχολεία.

-Πολλά σχολεία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής λόγω των σοβαρών περικοπών που από το 2013 έχουν γίνει στα κονδύλια για την επιδιόρθωση και ανέγερση σχολείων. Μεγάλο θύμα αυτής της πολιτικής είναι και η Τεχνική Εκπαίδευση αφού ενώ εμφανέστατα χρειαζόμαστε νέες Τεχνικές Σχολές κανένα πρακτικό βήμα δεν έχει γίνει προς αυτή την κατεύθυνση. Σήμερα παιδιά που θέλουν να φοιτήσουν στην Τεχνική Σχολή απορρίπτονται γιατί δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι χώροι και υποδομές για να απορροφηθούν. Χιλιάδες παιδιά συνεχίζουν να μαθαίνουν να παίζουν και να ζουν σε κτίρια που χρήζουν άμεσα βελτιώσεων.

-Ακόμα μια ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινά με τον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας σοβαρά υποβαθμισμένο στην χώρα μας. Η παγοποίηση των προγραμμάτων του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας, (ΙΠΕ) τα μη ικανοποιητικά κονδύλια για την έρευνα, που χορηγούνται στα Πανεπιστήμια μας, οι μηδαμινές δυνατότητες των νέων διδακτορικών επιστημόνων για έρευνα κρατούν την χώρα μας δέσμια σε παρωχημένα μοντέλα ανάπτυξης. Την κρατούν δέσμια σε προηγούμενες δεκαετίες.

-Περίπου 300 εκπαιδευτικοί, οι οποίοι εργάζονταν πέρσι στα σχολεία μας, κάποιοι με πολύ πλούσια εμπειρία και προσφορά εδώ και πολλά χρόνια, βρέθηκαν στο δρόμο λόγω των αποφάσεων των Κυβερνώντων. Ταυτόχρονα, επί ξύλου κρεμάμενοι παραμένουν οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται με αγορά υπηρεσιών στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης (ΚΙΕ), στα μουσικά και αθλητικά λύκεια, στα βραδινά και απογευματινά μαθήματα, στα Ολοήμερα σχολεία και στα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

-Ενώ προεκλογικά η Κυβέρνηση υποσχέθηκε συγκεκριμένο αριθμό θέσεων οι οποίες θα παραχωρούνταν σε νέους κυρίως εκπαιδευτικούς με το Νέο Σύστημα Διορισίμων, μετεκλογικά με τις αποφάσεις της άφησε ένα κλάσμα των θέσεων αυτών. Εάν λάβει κάποιος υπόψη ότι τα μέτρα αυτά, όπως αποδεικνύεται σήμερα, ήταν προαποφασισμένα στη βάση των εκθέσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ernst&Young και μνημονιακών δεσμεύσεων των Κυβερνώντων, πρόκειται για πρωτόγνωρο ψέμα και ξεγέλασμα χιλιάδων υποψηφίων εκπαιδευτικών οι οποίοι σπατάλησαν χρόνο, χρήμα και δυνάμεις για να διεκδικήσουν μια θέση στην εκπαίδευση.

Θέλω να κάμω μια ιδιαίτερη και έντονη αναφορά σε ένα τεράστιο κεφάλαιο της δημόσιας παιδείας. Την Ειδική Εκπαίδευση. Κατά την άποψη μας ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της διακυβέρνησης Αναστασιάδη- Συναγερμού είναι ότι έξι χρόνια δεν έκαναν τίποτε απολύτως για την Ειδική Εκπαίδευση. Ως ΑΚΕΛ καταθέσαμε στην Κυβέρνηση πριν τέσσερα χρόνια ολοκληρωμένη πρόταση για το τι πρέπει να αλλάξει. Οι Κυβερνώντες επέλεξαν να μας αγνοήσουν και να μην κάνουν κανένα βήμα. Σήμερα στον τόπο μας βιώνουμε καθημερινά μικρές ανθρώπινες τραγωδίες για τα παιδιά μας με αναπηρία λόγω της άρνησης των Κυβερνώντων να εκσυγχρονίσουν και να ενισχύσουν την Ειδική Εκπαίδευση. Βιώνουμε τραγωδίες οι οποίες σχετίζονται με το ότι ουσιαστικά οι νέοι μας με αναπηρία μετά τα 21 τους χρόνια αφήνονται στην τύχη τους, ότι τα Ειδικά Σχολεία χρειάζονται περαιτέρω ενίσχυση και περαιτέρω εξειδίκευση ανάλογα με τις ηλικίες και το είδος της αναπηρίας, με το γεγονός ότι δεν έχουμε επιτύχει στο βαθμό που θα θέλαμε την πραγματική ενσωμάτωση των παιδιών με αναπηρίες στα σχολεία μας.

Όλα αυτά επιβεβαιώνουν ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού αδιαφορεί πλήρως για τα ουσιαστικά προβλήματα στον τομέα της παιδείας. Ότι η πρόσφατη κρίση προκλήθηκε λόγω των εμμονών της Κυβέρνησης να επιβάλει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της και όχι για τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Καλούμε την Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού να βγει από την αδράνεια της και να αντιμετωπίσει επιτέλους τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το δημόσιο σχολείο.

 

Check Also

59χρονος θα ταξίδευε προς Λονδίνο φορτωμένος παράνομα καπνικά…

Ένα πρόσωπο, ηλικίας 59 ετών, συνελήφθη από μέλη του Τελωνείου για το αδίκημα της παράνομης …

Kαταζητούνται 4 πρόσωπα για την επίθεση και ληστεία με πιστόλια και σπαθιά στην Πάφο

Τέσσερα πρόσωπα καταζητεί η Αστυνομία Πάφου για την υπόθεση επίθεσης και ένοπλης ληστείας στην Πάφο, …