Άνοδος του φυσικού αερίου στα 149 ευρώ ανά μεγαβατώρα – Νέοι φόβοι για τις προμήθειες

Aυξήθηκαν oι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη καθώς οι προγραμματισμένες απεργίες στη Νορβηγία απειλούν να πιέσουν περαιτέρω μια αγορά που ήδη πλήττεται από τις περικοπές της Ρωσίας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς ενισχύθηκαν έως και 2,7% τη Δευτέρα έπειτα από τρεις διαδοχικές εβδομάδες κερδών.

Το ολλανδικό συμβόλαιο – σημείο αναφοράς για την Ευρώπη – σημειώνει άνοδο 0,8% και κινείται στα 149 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι τιμές σημείωσαν άνοδο 54% τον προηγούμενο μήνα.

Σημειώνεται ότι περίπου το 13% των καθημερινών εξαγωγών φυσικού αερίου της Νορβηγίας βρίσκονται σε κίνδυνο εν μέσω σχεδίων κλιμάκωσης μιας επικείμενης απεργίας των διευθυντών, προειδοποίησε το λόμπι πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας το Σαββατοκύριακο. Τρία σημεία πρόκειται να κλείσουν από την απεργία που ξεκινά την Τρίτη, ενώ η προγραμματισμένη δράση την επόμενη ημέρα θα θέσει εκτός λειτουργίας άλλα τρία.

Αυτό προστίθεται στους φόβους ότι η Ευρώπη μπορεί να μην έχει αρκετό φυσικό αέριο για να γεμίσει τους αποθηκευτικούς χώρους εγκαίρως για το χειμώνα, δεδομένης της μείωσης των ροών από τη Ρωσία και της παρατεταμένης διακοπής λειτουργίας μιας βασικής εγκατάστασης εξαγωγής στις ΗΠΑ. Οι κίνδυνοι εφοδιασμού εξαπλώνονται στην ευρωπαϊκή οικονομία και ασκούν περαιτέρω πίεση στους εμπόρους και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Κορυφαίες βιομηχανίες στην Γερμανία ενδέχεται αν βρεθούν αντιμέτωπες με την κατάρρευση εξαιτίας των περικοπών στην παροχή φυσικού αερίου, προειδοποίησε ο κορυφαίος συνδικαλιστικός αξιωματούχος της χώρας πριν από τις συνομιλίες με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς που ξεκινούν τη Δευτέρα. Η ενεργειακή κρίση οδηγεί ήδη τον πληθωρισμό σε επίπεδα ρεκόρ και θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινωνικές και εργασιακές αναταραχές, δήλωσε η Γιασμίν Φαχίμι, επικεφαλής της Γερμανικής Ομοσπονδίας Συνδικάτων.

Η Ρωσία έχει μειώσει τις μεταφορές μέσω του μεγαλύτερου αγωγού Nord Stream κατά 60% και ο αγωγός έχει προγραμματιστεί να κλείσει πλήρως την επόμενη εβδομάδα για συντήρηση. Η Γερμανία έχει εκφράσει αμφιβολίες ότι ο αγωγός θα συνεχίσει την τροφοδοσία μετά τις εργασίες.

Check Also

Ρωσία: Στέλνει επιπλέον ποσότητες φυσικού αερίου στην Ουγγαρία

Η Ουγγαρία, χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι η Ρωσία άρχισε να …

Με απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Παρασκευής οι τιμές του πετρελαίου

Με απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Παρασκευής οι τιμές του πετρελαίου, ωστόσο σε εβδομαδιαία βάση, …