O δυτικός μας προσανατολισμός

Γράφει ο Δημήτρης Δημητρίου*

Είναι μερικά θέματα που τα προσπερνάμε εύκολα. Και είναι πολλές φορές τα πιο ουσιαστικά ζητήματα. Για το ποιο προσανατολισμό έχει η χώρα μας, για παράδειγμα. Για την  αμφιταλάντευση αυτή, πληρώσαμε στο παρελθόν μεγάλο κόστος. Όταν πιστεύαμε, στην εποχή του ψυχρού πολέμου, πως μπορούσαμε να ξεγελάσουμε και την Ρωσία και τις ΗΠΑ, και οι δύο γελούσαν δυνατά μαζί μας. Το ζήτημα είναι σήμερα να μην λειτουργούμε με τις λογικές εκείνες που μας εξέθεσαν.

Το πρώτο μεγάλο θετικό ορόσημο στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήταν τότε, που ξεκαθάρισε και ο προσανατολισμός για την χώρα μας. Σήμερα, με αυτό ως δεδομένο, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε με το δίλημμα προς τα που πρέπει να δείχνει η πυξίδα μας. Και δεν είναι θέμα ιδεολογικό, ή μια διελκυστίνδα για το ποιος και θα επικρατήσει. Είναι ζήτημα ορθολογισμού και σωστής ανάγνωσης των τωρινών δεδομένων. Kαι όσο πιο γρήγορα ξεπεράσουμε, ως τόπος αυτό το ερώτημα, τόσο πιο γρήγορα θα κατανοήσουμε και το βάρος του ρόλου που μπορούμε, ως χώρα, να διαδραματίσουμε στην περιοχή.

Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ χρειάζεται να ενισχύονται μέρα με την μέρα. Το ίδιο ισχύει και για τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ. Η ενίσχυση της χώρας μας θα είναι πολυεπίπεδη. Σε όλα τα επίπεδα. Πέραν του Κυπριακού. Άλλωστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενταχθήκαμε για να λύσουμε το κυπριακό πρόβλημα. Με αυτό το δυνατό επιχείρημα καταφέραμε να πείσουμε για τον αναχρονισμό της συνθήκης εγγυήσεως και πως σήμερα η επανενωμένη και απελευθερωμένη Κύπρος έχει άλλους μηχανισμούς για να εγγυηθούν την ασφάλεια της, όπως έχουν όλες οι χώρες της Ε.Ε.

Στον τομέα της ενέργειας, η εμπιστοσύνη και η υλοποίηση του ενεργειακού προγράμματος προέρχεται από τις εταιρίες κολοσσούς από τις χώρες του δυτικού κόσμου. Που πολλές φορές έχουν ως μετόχους τους το ίδιο το κράτος τους. ΕxxonMobil, Τοtal, Eni, από ΗΠΑ, Γαλλία και Ιταλία αντίστοιχα. Βέβαια, δεν είμαστε αφελής. Ξέρουμε, και πρέπει να ξέρουμε, πως η υλοποίηση των σχεδιασμών είναι άμεσα συνυφασμένη με την λήξη της εκκρεμότητας στο Κυπριακό. Σήμερα, που η ενέργεια είναι ίσως ο σημαντικότερος μοχλός πίεσης για την επίλυση, μπορούμε να αντιληφθούμε τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν αυτές οι χώρες.

Σε αυτή την εξίσωση, κανείς δεν λέει να αποκόψουμε τις σχέσεις και τους δεσμούς με την Ρωσία και την Κίνα. Οι μαγικές λέξεις είναι η ισορροπία και η ειλικρίνεια.Kάτι που σίγουρα δεν κάναμε στα πρώτα χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για να καταφέρουμε όμως να πετύχουμε την ισορροπία που θα μας οδηγήσει και στην ειλικρίνεια, χρειάζεται πρώτα να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας. Και να αποφασίσουμε τι θέλουμε. Ο στρατηγικός σχεδιασμός για την χώρα μας δεν είναι υπόθεση που αφορά μόνο ζητήματα παιδείας, υγείας, ασφάλειας, ανάπτυξης.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός αφορά σε μεγάλο και σημαντικό βαθμό και το ξεδίπλωμα της διπλωματίας και της εξωτερικής μας πολιτικής. Σε κάποιες περιπτώσεις η πρωτεραιοποίηση αυτή είναι σημαντικότερη από ζητήματα εσωτερικής και οικονομικής πολιτικής.

Η διπλωματία αυτή αφορά όλους μας. Εμείς στον Δημοκρατικό Συναγερμό πιστεύουμε συνειδητά στον δυτικό προσανατολισμό της πατρίδας μας. Και καθημερινά εφαρμόζουμε στην πράξη την ανάπτυξη των σχέσεων εκείνων που θα μας επιτρέπουν να υλοποιούμε τους στρατηγικούς σχεδιασμούς για τη χώρα μας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επικοινωνία. Τόσο με τους πρέσβεις των χωρών στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό. Αυτή την πολιτική εφαρμόζει ο πρόεδρος της παράταξής μας, ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Επέστρεψε από τις ΗΠΑ μετά από πολυήμερο ταξίδι με σημαντικές συναντήσεις και αναχωρεί αυτή τη βδομάδα για την Γαλλία. Αυτός είναι και ο ρόλος μας. Αυτή είναι και η καλύτερη υπηρεσία που έχουμε να προσφέρουμε στη χώρα μας.

*Βουλευτής ΔΗΣΥ Λευκωσίας