Eπιτακτική ανάγκη για στενότερη συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 2η Τριμερής Συνάντηση των Υπουργών Άμυνας Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Συντονιστικό Κέντρο ΖΗΝΩΝ στη Λάρνακα.

Προηγήθηκε κατ’ ιδίαν συνάντηση των τριών υπουργών, Σάββα Αγγελίδη, Πάνου Καμμένου και AvigdorLiberman και ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των τριών χωρών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα περιφερειακής ασφάλειας καθώς και τρόποι περαιτέρω αναβάθμισης των σχέσεων Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, ειδικότερα σε ότι αφορά τη στρατιωτική συνεργασία όπως η πραγματοποίηση κοινών ασκήσεων με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων και των 3 χωρών και υιοθετήθηκε Σχέδιο Δράσης με Κοινές Δραστηριότητες για τα έτη 2018-2019.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ μετά το πέρας της Τριμερούς, ο κ. Αγγελίδης ανέφερε τα ακόλουθα:

«Είχα σήμερα την ιδιαίτερη χαρά να φιλοξενήσω τη 2η Τριμερή Συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ σε Επίπεδο Υπουργών Άμυνας.

Πρωτίστως θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς τους Υπουργούς Άμυνας Ελλάδας και Ισραήλ κ. Πάνο Καμμένο και κ. Avigdor Liberman που ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόσκληση μας για την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης.

Παράλληλα εκφράζω την ευαρέσκεια μου για την καθιέρωση ως θεσμού της Τριμερούς Συνάντησης των Υπουργών Άμυνας των 3 χωρών μας, ένα γεγονός που αποτελεί απόδειξη της βούλησης μας να ενισχύσουμε και να αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας.
Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ αποτελούν σήμερα πυλώνες σταθερότητας που προάγουν την ασφάλεια και τη συνεργασία σε μια ασταθή περιοχή, την οποία χαρακτηρίζει η ανασφάλεια, η τρομοκρατική βία και οι ανθρωπιστικές κρίσεις.

Μέσω της τριμερούς συνεργασίας μας αλλά και με συνεργασίες που έχουμε με άλλες φιλικές χώρες της περιοχής, συμβάλλουμε στην προαγωγή της σταθερότητας, στην αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας και στην προώθηση της θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας, λαμβάνοντας υπόψη τις σημαντικές ενεργειακές προοπτικές της Ανατολικής Μεσογείου.

Η χρονική περίοδος που βρισκόμαστε είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η ρευστή γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή, η αβεβαιότητα και οι ασύμμετρες απειλές έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ασφάλεια της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου γενικά. Τα παραπάνω δημιουργούν την ανάγκη συνεργασίας για την αντιμετώπιση τους.

Αυτές οι νέες μορφές απειλών δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από κανένα κράτος μόνο του και συνεπώς είναι αναγκαία η συνεργασία και ο συντονισμός στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας. Θα μπορούσα να πω ότι η Συνεργασία μας αυτή αποτελεί επιτακτική ανάγκη.

είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την πρόοδο που σημειώθηκε στις τριμερείς μας σχέσεις, αλλά και τις προοπτικές για την περαιτέρω ανάπτυξη τους προς αμοιβαίο όφελος των χωρών μας.Συζητήσαμε θέματα

ασφάλειας, πιθανούς τομείς συνεργασίας καθώς και τρόπους περαιτέρω αναβάθμισης της στρατιωτικής μας συνεργασίας όπως η πραγματοποίηση κοινών ασκήσεων με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων και των 3 χωρών, τη συνεργασία σε θέματα Κυβερνοάμυνας καθώς επίσης στους Τομείς Έρευνας και Διάσωσης.

Θα ήθελα παράλληλα να τονίσω ότι η συνεργασία αυτή δεν λειτουργεί ενάντια στο όποιο τρίτο κράτος και να επαναλάβω τη σταθερή θέση της πλευράς μας, ότι τα κράτη στην περιοχή μπορούν να σχηματίσουν συνεργασίες που βασίζονται σε γερά θεμέλια και αποσκοπούν στη σταθερότητα της περιοχής, αφ’ ης στιγμής κάνουν σεβαστούς τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και επιδιώκουν τα ίδια αποτελέσματα.

Μέσα από αυτή τη συνεργασία επιδιώκουμε να μετατρέψουμε την Ανατολική Μεσόγειο από περιοχή αστάθειας και συγκρούσεων σε περιοχή σταθερότητας, συνεργασίας, ευημερίας και ανάπτυξης, αξιοποιώντας παράλληλα την αξία των περιφερειακών συνεργασιών που αναπτύσσουμε με γειτονικές χώρες, σε ένα πνεύμα εμπιστοσύνης και αλληλοκατανόησης που μας επιτρέπει να εργαζόμαστε εποικοδομητικά για τα κοινά μας συμφέροντα.

Νωρίτερα σήμερα είχαμε την ευκαιρία να προσφωνήσουμε την Διημερίδα Αμυντικής Βιομηχανίας και Εργαστήριο για Θέματα Κυβερνοάμυνας και Ασφάλειας Συνόρων, τα οποία πραγματοποιούνται σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας, στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνάντησης. Στην ημερίδα συμμετέχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις των 3 χωρών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Αμυντικής Βιομηχανίας καθώς επίσης και Ακαδημαϊκά ιδρύματα. Αναμφίβολα, η πρωτοβουλία αυτή η οποία υλοποιείται για 1η φορά σε τριμερές επίπεδο, θα συνδράμει στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων εταιρειών και ιδρυμάτων των χωρών μας στην ανάπτυξη των αμυντικών δυνατοτήτων, μέσω της Έρευνας και της Τεχνολογίας.

Θέλω, κλείνοντας, να εκφράσω για άλλη μια φορά. εκ μέρους της Κυπριακής κυβέρνησης τις θερμές μας ευχαριστίες και τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μας προς την Ελληνική και την Ισραηλινή κυβέρνηση για τη διαχρονική στήριξη προς την Κύπρο και τον αγώνα που διεξάγουμε με σκοπό την εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα.

Για άλλη μια φορά εκφράζω την ικανοποίηση μου για τη συνάντηση αυτή και επιτρέψτε μου κ. Υπουργοί (αγαπητοί συνάδελφοι), να εκφράσω την πεποίθηση ότι αυτή η Τριμερής Συνεργασία έχει ανοίξει το δρόμο για ενίσχυση και εμβάθυνση των σχέσεων Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ προς αμοιβαίο όφελος των χωρών μας.
Ευχαριστώ πολύ»

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κ. Πάνος Καμμένος δήλωσε τα παρακάτω:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και φίλο Σάββα Αγγελίδη για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία που μας παρείχε στο πλαίσιο της πραγματοποίησης της δεύτερης τριμερούς συνάντησης των Υπουργών Άμυνας Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας.

Μαζί με τους εκλεκτούς φίλους και συναδέλφους, κυρίους Αγγελίδη και Liberman, επαναλάβαμε σήμερα το πολιτικό όραμα και των τριών Κυβερνήσεων για μια μακροπρόθεσμη, συνεκτική, βαθειά και ουσιαστική στρατηγική συνεργασία με πλήρη σεβασμό των εθνικών συμφερόντων και ευαισθησιών της κάθε πλευράς, συμφώνως προς το εσωτερικό και το διεθνές δίκαιο και σε πνεύμα σχέσεων καλής γειτονίας με τις χώρες της περιοχής.

Η δεύτερη συνάντηση των Υπουργών Άμυνας Κύπρου Ελλάδας και Ισραήλ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, καταδεικνύει τη δέσμευση και την αποφασιστικότητά μας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να συστηματοποιήσουμε τις ενέργειές μας, έτσι ώστε και να αποτρέψουμε, κάθε πρόκληση που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και ευημερία των λαών μας.

Με τους κυρίους Αγγελίδη και Liberman εκφράσαμε από κοινού την ανησυχία μας για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και συμφωνήσαμε ότι οι κίνδυνοι και οι απειλές που εξάγονται από τις γειτονικές περιοχές κρίσεων συνιστούν μείζονα πρόκληση για την άμυνα των χωρών μας αλλά και για την ασφάλεια των λαών μας για τα επόμενα χρόνια.

Συμφωνήσαμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για ακόμη στενότερη συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών μας για την αύξηση της επίγνωσης κατάστασης, την ενίσχυση της αποτρεπτικής τους ικανότητας καθώς και την ανάπτυξη αμυντικών δυνατοτήτων προσαρμοσμένων και στις νέες απειλές.

Η σημερινή μας δεύτερη συνάντηση παρήγαγε απτά αποτελέσματα στην κατεύθυνση της συστηματικής πλέον επαύξησης και εμβάθυνσης της αμυντικής μας συνεργασίας, η οποία αξιοποιεί και τις συναντήσεις της ήδη συσταθείσας και λειτουργούσας μόνιμης Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου, των Υπουργείων μας.

Επιπλέον, ξεκινήσαμε την εμβάθυνση και της αμυντικο-τεχνικής συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ με την πραγματοποίηση του 1ου Συνέδριου Αμυντικών Βιομηχανιών, η οποία θέτει τις βάσεις για συνέργεια σε αντίστοιχους τομείς με τρόπο ώστε να προάγει τις κοινές επιχειρησιακές απαιτήσεις μας και να αξιοποιεί και συνδυάζει τις δυνατότητες των αμυντικών μας βιομηχανιών.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως την ασφάλεια των χωρών μας εγγυάται το υψηλό επίπεδο των Ενόπλων Δυνάμεών μας και η αποτελεσματικότητά τους, η οποία αυξάνεται ακόμη περισσότερο μέσω της διεθνούς συνεργασίας, όπως ακριβώς αυτή που έχουν αναπτύξει η Κύπρος η Ελλάδα και το Ισραήλ.

Αποφασίσαμε επίσης, η επόμενη συνάντησή μας να λάβει χώρα στο Ισραήλ με οικοδεσπότη μας τον φίλο κύριο Liberman.
Σας ευχαριστώ.»

Ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ κ. Avigdor Liberman στις δηλώσεις του προς τα MME ανέφερε τα ακόλουθα:

«Πρώτα από όλα θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη φιλοξενία.
Πρώτα είχαμε μια ανεπίσημη συνάντηση, μετά παρευρεθήκαμε στην έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου Αμυντικής Βιομηχανίας και του εργαστηρίου Κυβερνοασφάλειας.

Στη συνέχεια συναντηθήκαμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και λίγο πριν είχαμε την τριμερή συνάντηση.

Έχουμε καλές σχέσεις που διέπονται από κοινές αξίες και αρχές ως δημοκρατικά κράτη. Έχουμε επίσης κοινά προβλήματα, προκλήσεις και απειλές. Είναι λοιπόν σωστό να αναπτύσσουμε βαθιά συνεργασία.

Τα τελευταία χρόνια είχαμε πολύ στενές σχέσεις σε πολύ ζεστή ατμόσφαιρα.

Η επόμενη συνάντηση θα γίνει στο Ισραήλ και θα χαρώ να σας φιλοξενήσω.
Ευχαριστώ»

Επισυνάπτεται επίσης η κοινή διακήρυξη στα αγγλικά:

We, Ministers of Defence of the Republic of Cyprus, the Hellenic Republic and the State of Israel met in Larnaca today, 22nd June 2018 for a second Trilateral Defence Summit.

Cyprus, Greece and Israel share a close and intimate relationship which stems from geographic proximity, common values and shared perspectives. Taking into consideration regional challenges, increasing extremism, aggression and the threat of terror, the deepening cooperation between our defence establishments serves as an important part in our bilateral and trilateral collaborations.

We look forward to further developing and enhancing our trilateral defence collaboration for the mutual benefit of our countries in spheres of military cooperation,maritime counter-terrorism collaboration, defence-industrial cooperation and strategic consultations.

We agreed that the next Trilateral Defence Minister’s meeting will take place in Israel.

Check Also

Νεκρός στις τουαλέτες αεροδρόμιου Πάφου, εντοπίστηκε 65χρονος άντρας

Share Twitter Λίγα λεπτά πριν την αναχώρηση της πτήσης του, 65χρονος άντρας, εντοπίστηκε νεκρός στις …

Δίκη ΧΥΤΥ – ΧΥΤΑ: Αθωώθηκαν Λώλος και Enviroplan

Share Twitter Αθωώθηκαν Θεοφάνης Λώλος και Enviroplan στην ποινική υπόθεση ΧΥΤΥ-ΧΥΤΑ. από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας. …