Bloomberg: Οι διοικητές κεντρικών τραπεζών στην Ευρωζώνη που είχαν μπλεξίματα…

Η φυλάκιση του υπεύθυνου χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ilmars Rimsevics, είναι μια από τις σοβαρότερες παρόμοιες περιπτώσεις που πλήττουν το θεσμικό όργανο της Ευρωζώνης στην ιστορία των δύο δεκαετιών, αν και δεν είναι η πρώτη.

Ilmars Rimsevics διοικητής της τράπεζας της Λετονίας
Η φυλάκιση του υπεύθυνου χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ilmars Rimsevics, είναι μια από τις σοβαρότερες παρόμοιες περιπτώσεις που πλήττουν το θεσμικό όργανο της Ευρωζώνης στην ιστορία των δύο δεκαετιών, αν και δεν είναι η πρώτη.

Ο 52χρονος επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας, που κρατήθηκε από το γραφείο κατά της διαφθοράς της χώρας το περασμένο Σαββατοκύριακο και απελευθερώθηκε με εγγύηση τη Δευτέρα, εντάσσεται στον κατάλογο των υπαλλήλων της ΕΚΤ που είχαν εκκρεμότητες με το νόμο. Κάποιοι έχουν απαλλαγεί, ένας έχει κριθεί ένοχος και οι περισσότεροι έχουν υποτιθέμενο πολιτικό διωγμό. Ο δικηγόρος του Rimsevics λέει ότι η σύλληψη του πελάτη του είναι “προφανώς παράνομη”.

Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας
Ο κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας και πρώην υπουργός Οικονομικών βρέθηκε αντιμέτωπος με σειρά κατηγοριών μετά την κρίση χρέους της χώρας. Στην τελευταία δόση, αναφέρθηκε ως ένας από τους 10 πολιτικούς και πρώην υπουργούς για φερόμενη διαφθορά σε μια υπόθεση στην οποία εμπλέκεται η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis AG – η οποία λέει ότι κατασκευάστηκε για να τον εξαναγκάσει σε παραίτηση. Οι βουλευτές θα ψηφίσουν αυτήν την εβδομάδα σχετικά με το αν θα δημιουργήσουν μια εξεταστική επιτροπή για το θέμα ή θα την αφήσουν στους εισαγγελείς.

Μπόσταγαν Τζαζμπέκ, διοικητής της Τράπεζας της Σλοβενίας

Ο φορητός υπολογιστής του Jazbec κατασχέθηκε σε αστυνομική επιδρομή στο γραφείο του τον Ιούλιο του 2016. Αυτό ήταν μέρος μιας έρευνας σχετικά με εικαζόμενες παρατυπίες τρία χρόνια νωρίτερα, όταν η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα δαπάνησαν 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ για τη διάσωση των τραπεζών της χώρας και την αποτροπή της Σλοβενίας από την αναζήτηση διεθνούς διάσωσης. Ο Τζαζμπέκ έχει υπερασπιστεί τις ενέργειές του και το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ αποφάσισε ότι η Σλοβενία δεν παραβίασε νόμους όταν εξαφάνισε περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ χρέους ομολόγων ως μέρος της διάσωσης των τραπεζών.

Ignazio Visco, διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας υπήρξε αντικείμενο διερεύνησης για διαφθορά και απάτη σε σχέση με την υπόθεση της Banca Popolare di Spoleto SpA, ενός μικρού πιστωτικού ιδρύματος που τέθηκε υπό ειδική διοίκηση το 2013. Η υπόθεση εναντίον του κατέπεσε το 2016. Οι ενέργειες της Τράπεζας της Ιταλίας για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας μετά την κρίση αποτέλεσαν επίσης αντικείμενο κοινοβουλευτικής έρευνας, η οποία ολοκληρώθηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους χωρίς κατηγορίες.

Χρυστάλλα Γιωρκάτζη , διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου

Η κυπριακή κυβέρνηση άρχισε τη διαδικασία το 2015 για να απολύσει την Γιωρκάτζη ισχυριζόμενη ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων επειδή δεν δήλωνε ότι ο σε διάσταση σύζυγός της αντιπροσώπευε έναν επενδυτή σε μια τράπεζα που έβαλε λουκέτο. Η ΕΚΤ προειδοποίησε τον Κύπριο πρόεδρο να σεβαστεί την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.

Πανίκος Δημητριάδης, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου 2012-2014

Το 2013, ο Δημητριάδης δέχθηκε πιέσεις για συμφωνία που υπέγραψε με συμβούλους αναδιάρθρωσης και το ανώτατο δικαστήριο της χώρας διατάχθηκε να προετοιμάσει μια κατηγορία για να τον απομακρύνει. Ο Ντάργκι προειδοποίησε ότι δεν θα επιχειρούσε να υπονομεύσει την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, αλλά ο Δημητριάδης παραιτήθηκε απροσδόκητα τον Απρίλιο του 2014 μετά από μήνες κριτικής και απειλών κατά της ζωής του για το χειρισμό της τραπεζικής κρίσης της Κύπρου και την «τιμωρία» των καταθετών.

Antonio Fazio, διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, 1993-2005

Ο Fazio, ο οποίος ηγήθηκε στην κεντρική τράπεζα της Ιταλίας κατά τη διάρκεια της ίδρυσης του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά από έρευνα σχετικά με τον ρόλο του στην εξαγορά της Banca Antonveneta από ένα τοπικό πιστωτικό ίδρυμα. Το 2011, καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης, ποινή που αργότερα μειώθηκε σε 2,5 έτη.

Jean-Claude Trichet, Πρόεδρος της ΕΚΤ 2003-2011

Πριν αναλάβει ως επικεφαλής της ΕΚΤ, ο Trichet ήταν μεταξύ των εννέα ατόμων που οδηγήθηκαν σε δίκη για το ρόλο τους στο σκάνδαλο της Credit Lyonnais στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Αφού υποστήριξε ότι εξαπατήθηκε από τη γαλλική τράπεζα, αθωώθηκε.

Wolfgang Duchatczek, Αυστριακός Αναπληρωτής διοικητής για την περίοδο 2003-2013

Αν και ποτέ δεν ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ο Duchatczek ήταν βασικό πρόσωπο σε ένα αυστριακό σκάνδαλο κεντρικής τράπεζας. Είχε απαλλαγεί των καθηκόντων του και παραιτήθηκε αφού κατηγορήθηκε μαζί με οκτώ άλλους για διαφθορά. Οι διευθυντές της μονάδας εκτύπωσης χρημάτων της κεντρικής τράπεζας είχαν δωροδοκήσει για να κερδίσουν συμβάσεις από τις εθνικές τράπεζες των Αζερνών και της Συρίας. Ενώ οι διαχειριστές κρίθηκαν ένοχοι, το δικαστήριο δεν βρήκε στοιχεία ότι ο Duchatczek γνώριζε για τις δωροδοκίες. Απαλλάχθηκε από αυστριακό δικαστήριο το 2014.

Κάτω από το ρολόι του ως πρόεδρος, οι διευθυντές της μονάδας εκτύπωσης χρημάτων της κεντρικής τράπεζας είχαν πληρώσει δωροδοκίες για να κερδίσουν συμβάσεις από τις εθνικές τράπεζες του Αζερμπαϊτζάν και της Συρίας. Ενώ οι διαχειριστές κρίθηκαν ένοχοι, το δικαστήριο δεν βρήκε στοιχεία ότι ο Duchatczek γνώριζε για τις δωροδοκίες.