250 εκ. ευρώ στον προϋπολογισμό 2018-2020 για τους δήμους

Σε δηλώσεις του στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ και στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο», ο  Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης αναφέρθηκε στα κονδύλια των δήμων.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν θα μπορούσαν κάποια κονδύλια αντί να τα διαχειρίζεται η πολεοδομία να πηγαίνουν κατευθείαν στους δήμους, ο Υπουργός είπε πως “λόγω της περιόδου ακούγονται πολλές υπερβολές. Άκουσα κάποιους να λένε ότι δεν υπάρχουν λεφτά για αναπτυξιακά έργα και μείναμε χωρίς ανάπτυξη. Στον προϋπολογισμό 2018-2020 για τις αστικές περιοχές (δήμους) προβλέπονται αναπτυξιακές δαπάνες από το κράτος 250.000.000 ευρώ. Για αγροτικές περιοχές προβλέπονται δαπάνες 175.000.000 ευρώ. Αυτά είναι κονδύλια για αναπτυξιακά έργα και είναι παρόμοια μ’ αυτά που διατέθηκαν το 2017 και το 2016 και είναι αυξημένα.

Οι οικισμοί είναι πολυσύνθετο θέμα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν παγκύπρια 69 οικισμοί (πέραν των 380 πολυκατοικιών). Γίνονται επίσης συντηρήσεις. Ήδη σε 110 από τις υφιστάμενες πολυκατοικίες έχουν μπει ανελκυστήρες. Οποιοσδήποτε μπορεί ν’ αντιληφθεί τι δαπάνες και δουλειά συνεπάγεται και ότι δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη όταν για δεκαετίες δεν νοιάστηκε κανένας και αφέθηκαν πολυκατοικίες να καταρρεύσουν. Αυτή τη στιγμή δαπανώνται περίπου από την πλευρά του κεντρικού κράτους, ειδικά για αναδόμηση των οικισμών αυτοστέγασης και των προσφυγικών οικισμών, πέραν των 18.000.000 ευρώ. Υπάρχουν ξεχωριστά κονδύλια για τις αναπλάσεις πλατειών. Υπάρχουν πλέον ξεχωριστά κονδύλια (έστω μικρά) που αφορούν τις συντηρήσεις των δρόμων και ξεχωριστά που αφορούν τη σύνδεση με τα αποχετευτικά (ενώ στην αρχή είχε αποφασιστεί ότι το κόστος σύνδεσης με τα αποχετευτικά θα το επωμιζόταν ο ιδιώτης).

Η δε τοπική αυτοδιοίκηση έχει κάποιες υποχρεώσεις: συντήρηση των δημόσιων κτηρίων, πάρκα, καθαρισμός και χώροι πρασίνου. Όλα αυτά είναι αρμοδιότητα των τοπικών αρχών. Το ίδιο συμβαίνει και με οικισμούς που έχουν τιτλοποιηθεί, διαφορετικά θα είχαμε δύο κατηγορίες πολιτών. Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει τα μέσα βάσει των οποίων θα μπορούσε να εκπληρώσει αυτές τις αρμοδιότητες. Υπάρχει η δημοτική φορολογία. Τα δημοτικά τέλη πρέπει τουλάχιστον να καλύπτουν τη συντήρηση των χώρων πρασίνου και τον καθαρισμό. Έχουν διαγραφεί χρέη των δήμων γύρω στα 170.000.000, δηλαδή γλύτωσαν μεγάλα ποσά που πλήρωναν δόσεις. Από αυτά τα λεφτά θα μπορούσαν να διαθέτουν ένα μέρος για την καθαριότητα.

Αρκετοί δήμοι έχουν προχωρήσει σε μείωση των λειτουργικών τους εξόδων. Για να βοηθήσουμε τους δήμους να αναδιοργανωθούν σβήσαμε χρέη τους προς το κράτος. Δεν αναμένω να γίνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις μόλις λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Εδώ και τρία χρόνια η εκτελεστική εξουσία είχε καταθέσει νομοσχέδια στη Βουλή γι’ αυτά τα θέματα αλλά δεν ψηφίστηκαν. Δεν προσδοκώ ότι θα ψηφιστούν πριν από τις προεδρικές εκλογές. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να δει τα θέματα αυτά από την αρχή. Έγινε όμως αρκετή δουλειά από την εκτελεστική εξουσία εδώ και τρία χρόνια. Δεν ξέρω αν η υφιστάμενη κατάσταση πρέπει να θεωρηθεί αποτυχία της εκτελεστικής εξουσίας ή αποτυχία της πολιτείας γενικότερα με τους θεσμούς της.

Είναι δύσκολο να γίνουν πράγματα που θα άλλαζαν το κατεστημένο. Είδαμε τι έγινε με τα νομοσχέδια στη δημόσια υπηρεσία. Αυτή η Κυβέρνηση προσπάθησε να λύσει προβλήματα που δεν άγγιξε κανείς από το 1960: μείωση της στρατιωτικής θητείας, μεταρρύθμιση στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, εκπαιδευτική μεταρρύθμιση (παρά τα εμπόδια που συναντά), θέματα υγείας και αλλαγές σ’ αυτό τον τομέα, αλλαγές στη δημόσια υπηρεσία με κινητικότητα του προσωπικού, ηλεκτρονική διακυβέρνηση κ.ά. Είναι μια σωρεία αλλαγών σε έναν τόπο που δεν είναι συνηθισμένος σε αλλαγές. Όλα αυτά δεν μπορούν να μηδενίζονται. Θα θέλαμε να κάνουμε περισσότερα αν υπήρχε καλύτερη θέληση απ’ όλο το πολιτικό κατεστημένο. Έγιναν πάρα πολλά πράγματα (παρόλο που δεν τα διαφημίζουμε καθημερινά) και πρέπει να συνεχίσουμε αυτή τη θετική ατζέντα που θ’ αλλάξει ριζικά τη φυσιογνωμία της Κύπρου”.

Τέλος, ερωτηθείς αν θεωρεί σωστό ένας υπουργός να συμμετέχει στην προεκλογική εκστρατεία, ο ίδιος ανέφερε πως “κάθε υπουργός μπορεί να υπερασπίζεται την Κυβέρνηση στην οποία μετέχει και να εξηγεί για ποιούς λόγους πρέπει να συνεχίσει η παρούσα διακυβέρνηση. Στη διαδικτυακή συζήτηση που είχα στο πλαίσιο του εκλογικού επιτελείου Νίκου Αναστασιάδη υποβλήθηκαν περίπου 300 ερωτήσεις και γενικά υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον. Απαντήσαμε περίπου τις μισές. Οι περισσότεροι που υπέβαλαν ερωτήσεις ήταν κυρίως νέοι. Πάντοτε πρέπει να βρίσκουμε τρόπους να επικοινωνούμε καλύτερα με τον κόσμο. Κρίνοντας πάντως από την επιτυχία του εγχειρήματος, πιστεύω ότι πρέπει να συνεχιστεί. Πρέπει να ακούμε τις ανησυχίες του κόσμου αλλά αυτή είναι μια μέθοδος που απευθύνεται στους νέους, οι οποίοι τις περισσότερες φορές απέχουν”.