Συνάντηση ΥΠΑΜ με την Υπουργό Άμυνας της Γαλλίας

O Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης είχε σήμερα στοΣυντονιστικό Κέντρο «Ζήνων» συνάντηση με την Υπουργό Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας κα Florence Parly.

Είναι η τρίτη συνάντηση σε επίπεδο Υπουργών Άμυνας το τελευταίο τετράμηνο μεταξύ των δύο χωρών. Σημειώνεται επίσης ότι τον περασμένοΑπρίλιο, Κύπρος και Γαλλία υπέγραψαν νέα Αμυντική Συμφωνία.

Πριν τη συνάντηση η Γαλλίδα Υπουργός επισκέφθηκε με ελικόπτερο την Γαλλική Φρεγάτα που πλέει στην περιοχή ενώ στη συνέχεια αναχώρησε για επίσκεψη στην Ιορδανία.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Υπουργός Άμυνας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

“Είχα την ιδιαίτερη χαρά να υποδεχθώ εδώ στο Συντονιστικό Κέντρο Ζήνων την Γαλλίδα Υπουργό Άμυνας, στο πλαίσιο επίσκεψης της στην περιοχή και προκειμένου να επιθεωρήσει μονάδες του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού που πλέουν στα ανοιχτά της Κύπρου.

Είχα την ευκαιρία να την ευχαριστήσω για τη σημασία που αποδίδει στην Κύπρο, δεδομένου ότι είναι από τις πρώτες επισκέψεις που πραγματοποιεί στο εξωτερικό αλλά και να επαναλάβω τη δέσμευση μας να συνεργαστούμε μαζί με τη Γαλλία, που αποτελούσε πάντοτε ένα από τους σημαντικότερους μας εταίρους, για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων και την προαγωγή συνθηκών σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πρέπει να πω ότι η νέα Αμυντική Συμφωνία που υπογράψαμε πριν τέσσερεις μόλις μήνες, θέτει το πλαίσιο αυτό της αναβαθμισμένης συνεργασίας, όπου δίνεται πλέον ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας.

Είχα, βεβαίως, την ευκαιρία να ενημερώσω τη Γαλλίδα Υπουργό για το τι πράττουμε ως κυπριακή κυβέρνηση υποστηρίζοντας το έργο της υπό εξέλιξη γεώτρησης από την Γαλλική Εταιρεία Total.

Εργαζόμαστε σε συνεργασία με τις εταιρείες που έχουν αδειοδοτηθεί, με τις ενδιαφερόμενες χώρες, πάντα στη βάση του διεθνούς δικαίου, μακριά από τις όποιες εντάσεις ή ρητορικές έντασης, με σταθερό στόχο την ολοκλήρωση του ενεργειακού σχεδιασμού, όπως έχει προγραμματιστεί.

Είχαμε επίσης την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για το περιφερειακό περιβάλλον ασφάλειας και για την ανάγκη ιδιαίτερα συνέχισης της προσπάθειας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό είχα την ευκαιρία να αναφερθώ στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κύπρος στην περιοχή με τις γειτονικές μας χώρες.

Θα πρέπει να σημειώσω ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώσαμε την κοινή μας θέση για ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας στην Ευρώπη ενόψει των νέων πρωτοβουλιών που βρίσκονται στην ατζέντα του Συμβουλίου, ενώ είχα την ευκαιρία τέλος, να προβώ και σε μια σύντομη ενημέρωση σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό”.

Check Also

ΕΛΑΜ: Ο Έιντε αποτελεί τον καλυτερο εκπρόσωπο των τουρκικών θέσεων

Σε ανακοίνωση τύπου, το ΕΛΑΜ εκφάζει την άποψη του σχετικά με την συνάντηση του Ειδικού Συμβούλου …

Κυπριανού: Εκφράζουμε ανησυχία και ιδιαίτερη δυσφορία για τις δηλώσεις Αρχιεπισκόπου

Σε δηλώσεις του ο Γενικος Γραμματέας του Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού αναφέρθηκε στις  δηλώσεις Αρχιεπισκόπου …