ΠτΔ: Καταλυτικός ο ρόλος της κυπριακής ναυτιλίας στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας

«Η ναυτιλία αποτελεί ένα από τους κορυφαίους τομείς της οικονομίας μας και ‘πλοηγεί’ την Κύπρο στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη».

Αυτό επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε ομιλία του, την οποία διάβασε ο Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης στην ετήσια γενική συνέλευση του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα, στη Λεμεσό.

Ο ναυτιλιακός τομέας, σημείωσε, ήταν καταλυτικός στη σταθερή ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας. «Παρά τις δυσμενείς, διεθνώς, οικονομικές συνθήκες και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, ο κυπριακός ναυτιλιακός τομέας κατόρθωσε να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά του και τις θετικές του προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη, ως αποτέλεσμα των συνδυασμένων προσπαθειών και συνεργασίας μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα», τόνισε.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός, ανέφερε, ότι η χώρα μας έχει τον εντέκατο μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο, τον τρίτο μεγαλύτερο στην ΕΕ, ενώ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα διαχείρισης πλοίων στον κόσμο.

Η βιώσιμη ανάπτυξη της κυπριακής ναυτιλίας αποτελεί, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μία από τις προτεραιότητες της Κυπριακής Κυβέρνησης, τονίζοντας ότι οι προσπάθειες για την περαιτέρω ανάπτυξη της ναυτιλιακής βιομηχανίας έχουν ενταθεί από το 2015, με την ανάπτυξη εφαρμογή ενός ολιστικού στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδίου για την κυπριακή ναυτιλιακή βιομηχανία. Η εφαρμογή των μέτρων, που περιλαμβάνονται στο σχέδιο, συμπλήρωσε, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η πρόταση νόμου για την δημιουργία Υφυπουργείου Ναυτιλίας καταδεικνύει, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τη βούληση της κυβέρνησης για περαιτέρω ενίσχυση και ενδυνάμωση του τομέα της Ναυτιλίας. Συνιστά, δε, σημείωσε, ένα σαφές μήνυμα πολιτικής στήριξης του τομέα, το οποίο θα συμβάλει στην προσέλκυση επιπλέον ναυτιλιακών εταιρειών στην Κύπρο.

Αναφερόμενος στο τουρκικό εμπάργκο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι οι προσπάθειές της κυβέρνησης για άρση του, το συντομότερο δυνατό, θα εντατικοποιηθούν.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, επεσήμανε ότι από την αρχή της ίδρυσής του το 1989, είναι ένας από τους στενότερους συνεργάτες της κυβέρνησης στον τομέα της Ναυτιλίας. Εξήρε, δε, τη συμβολή, την υποστήριξη και τη συνεργασία του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου σε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τον εκσυγχρονισμό της ναυτιλιακής νομοθεσίας, την προώθηση της κυπριακής σημαίας και της ναυτιλίας, γενικότερα.

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι «όλοι μαζί θα συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά προς τον στόχο μας, ο οποίος δεν είναι μόνο να διατηρήσουμε τον ηγετικό ρόλο της Κύπρου στη διεθνή ναυτιλιακή σκηνή αλλά και να αναπτύξουμε και να αναβαθμίσουμε την κυπριακή ναυτιλία».

Πηγή:ΡΙΟ

Check Also

Υπ.Παιδείας: Μετατροπή των αποτελεσμάτων της επιστημονικής έρευνας σε εμπορεύσημα προϊόντα

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το νομικό πλαίσιο που θα επιτρέπει τη μετατροπή των αποτελεσμάτων της …

Ι.Νικολάου: Συνεργασια Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ για δημιουργία πτητικού στόλου

Μελέτη για τη διαμόρφωση πρότασης αναφορικά με τη δημιουργία στόλου πτητικών μέσων που να μπορεί …