Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών

Από το 1965 και κάθε χρόνο στις 12 Μαίου, γιορτάζεται η  Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών, με πρωτοβουλία του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτών (International Council of Nurses – ICN).

Η 12η Μαΐου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα Αδελφών Νοσοκόμων για να τιμήσει τη γέννηση το 1820 της Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ, της αγγλοϊταλίδας φιλανθρώπου που θεωρείται η ιδρύτρια της σύγχρονης νοσηλευτικής.

Η μέρα αυτή  αποτελεί την ελάχιστη πράξη απόδοσης φόρου τιμής για το έργο και την προσφορά των νοσηλευτών σε όλο τον κόσμο.

Το φετινό θέμα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας του Νοσηλευτή, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών ICN είναι:

« Νοσηλευτές : Ηγετική φωνή για την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών»

Επισημαίνοντας και αναδεικνύοντας τον ιδιαίτερο και βαρυσήμαντο ρόλο των Νοσηλευτών στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης στα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο.

Στην Ελλάδα όμως  για τους Νοσηλευτές η 12η του Μάη δεν είναι γιορτή και δεν θα γίνει ποτέ γιορτή. Ήταν, είναι και θα είναι μέρα τιμής και αγώνων.

• Γιατί οι νοσηλευτές, παρόλο που αποτελούν την καρδιά του συστήματος υγείας της χώρας, βρίσκονται θεσμικά, νομοθετικά και εκπαιδευτικά παραγκωνισμένοι και απαξιωμένοι από την εκάστοτε πολιτεία διαχρονικά.

• Γιατί οι νοσηλευτές εργάζονται σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, σε ένα σύστημα υγείας με σοβαρά προβλήματα στελέχωσης (35% κενές οργανικές θέσεις στα δημόσια νοσοκομεία) δυνητικά επικίνδυνο τόσο για τους ασθενείς, όσο και για τους νοσηλευτές.

• Γιατί οι έλληνες νοσηλευτές κατέχουν την τελευταία θέση στους δείκτες στελέχωσης τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ με μόλις 3,6 νοσηλευτές ανά 1000 κατοίκους, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος είναι πολλαπλάσια μεγαλύτερος.

• Γιατί σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ο εκσυγχρονισμός του συστήματος υγείας της χώρας, με έμφαση στην ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στην ενίσχυση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων των νοσηλευτών, είναι αναγκαίος και επιτακτικός για την βιωσιμότητα ,την αποτελεσματικότητα, την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών, την ποιότητα και την ασφάλεια των παρεχόμενων υπηρεσιών.

• Γιατί πρέπει επιτέλους ο νοσηλευτής να αποκτήσει ξεκάθαρο και διακριτό επαγγελματικό και επιστημονικό ρόλο , στο χώρο της Υγείας. Ισότιμος συνεργάτης στη χάραξη στρατηγικών και πολιτικών Υγείας.

Η 12η του Μάη δεν γιορτάζεται με λόγια και ευχολόγια, τιμάται με έργα, με δράση, με επαγρύπνηση και αγώνες.

«Η ευημερία των εθνών μας εξαρτάται από την υγεία του πληθυσμού μας και η υγεία του πληθυσμού μας εξαρτάται από την νοσηλευτική.»  Dr Judith Shamian, Πρόεδρος του ICN

Check Also

Το παγωμένο νερό καίει περισσότερες θερμίδες

Πολλά άρθρα έχουν γραφτεί για το ποια πρέπει να είναι η θερμοκρασία του νερού όταν …

Διατροφή για να ρίξετε το ουρικό οξύ

Το ουρικό οξύ είναι μια ουσία η οποία παράγεται από τον οργανισμό μας κατά την …