Ασπιρίνη και γαστρεντερολογικές διαταραχές

Η ασπιρίνη είναι αιτία γαστρεντερολογικών διαταραχών και έλκους στο πεπτικό σύστημα.

Η δράση της ασπιρίνης στο στομάχι και ιδιαίτερα στη βλεννογόνο του οργάνου είναι πολυπαραγοντική. Η βλεννογόνος είναι η επιθηλιακή μεμβράνη που καλύπτει την εσωτερική επιφάνεια, δηλαδή την κοιλότητα του στομαχιού.

Η ασπιρίνη ανήκει σε μια ομάδα φαρμάκων που ονομάζονται μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Ολα τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο στομάχι. Μερικά από τα συμπτώματα γαστρεντερικής δυσφορίας που σχετίζονται με την ασπιρίνη περιλαμβάνουν ναυτία, αίσθημα καύσου, πόνο στο στομάχι, ακόμα και εμετό.

Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν το έλκος στο στομάχι που προκαλείται από την ασπιρίνη, δημιουργείται λόγω της άμεσης τοπικής βλάβης που επιφέρει το φάρμακο στη βλεννογόνο του στομαχιού ή εάν το έλκος είναι αποτέλεσμα της γενικής δράσης του φαρμάκου που εκδηλώνεται όταν το φάρμακο κυκλοφορεί διαμέσου του αίματος στον οργανισμό

Πριν λοιπόν προχωρήσετε σε καθημερινή χρήση-θεραπεία με ασπιρίνη, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας, ώστε να περιορίσετε τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν για το στομάχι σας.

Αιμορραγία στο στομάχι

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες κατά τη λήψη ασπιρίνης, ειδικά αν κανείς την καταναλώνει τακτικά, είναι ο κίνδυνος για αιμορραγία στο στομάχι. Ευρήματα από την έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2011 στο περιοδικό Circulation, αποκάλυψαν πως οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν καθημερινά θεραπεία με χαμηλή δόση ασπιρίνης είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο για αιμορραγία στο στομάχι από εκείνους που δεν λαμβάνουν το φάρμακο. Ο κίνδυνος ήταν ακόμα μεγαλύτερος -τρεις έως τέσσερις φορές υψηλότερος- σε ασθενείς που λαμβάνουν ταυτόχρονα ασπιρίνη και κλοπιδογρέλη (Plavix), ένα φάρμακο που συνταγογραφείται για την πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων στο αίμα.

Πεπτικά έλκη

Η ασπιρίνη μπορεί, επίσης, να συμβάλλει στο σχηματισμό των πεπτικών ελκών. Πρόκειται για πληγές που αναπτύσσονται στο στομάχι ή στο πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου, στο δωδεκαδάκτυλο. Τα έλκη μπορούν να προκαλέσουν σημαντικό γαστρεντερικό ερεθισμό και δυσφορία, με το κοιλιακό άλγος είναι το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα. Ναυτία, εμετός, φούσκωμα και απώλεια της όρεξης είναι πιθανές παρενέργειες επίσης. Μερικά από αυτά τα συμπτώματα -συμπεριλαμβανομένης της ναυτίας και του πόνου στο στομάχι- μπορεί επίσης να είναι ενδεικτικά μιας οξείας υπερδοσολογίας ασπιρίνης, η οποία απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Προφυλάξεις

Θα πρέπει πάντα να λαμβάνετε ασπιρίνη με γάλα ή τροφή, ώστε να σας βοηθήσει να μειώσετε κάθε πιθανό ερεθισμό του στομάχου. Αν έχετε ήδη ορισμένες προϋποθέσεις για γαστρεντερικές διαταραχές, μπορεί να μην είστε σε θέση να λαμβάνετε ασπιρίνη.

Η ουρική αρθρίτιδα, το άσθμα και η αναιμία είναι άλλα προβλήματα υγείας που μπορεί να καταστήσουν την ασπιρίνη επικίνδυνη για εσάς. Η χρήση του αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε αιμορραγία του στομάχου. Ορισμένα φάρμακα, όπως η βαρφαρίνη, μπορεί επίσης να προκαλέσουν κίνδυνο αιμορραγίας, γι’ αυτό θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας, πριν επιχειρήσετε να πάρετε μια ασπιρίνη.

Check Also

Οι παρακάτω ιστοί του σώματος μπορούν να αναγεννηθούν με τη διατροφή

Η φυσική κατάσταση του σώματος είναι η αδιάκοπη αναγέννησή του. Χωρίς τη διαδικασία της συνεχούς …

Μία κουταλιά κουρκουμά την ημέρα ισοδυναμεί με 1 ώρα γυμναστήριο !!

Ο κουρκουμάς είναι ένα καρύκευμα με εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες. Το κύριο συστατικό του είναι η …