Σκάνδαλα με Ιερείς που συγκλόνισαν

Γράφει η Κάλια Δραγατάκη

«Το μούτρο της Κερατέας» 2009 Ε.Νήφων Αναστασόπουλου: Αρχικά ομολόγησαν 4 άτομα ηλικίας 18-34 ετών όταν τυχαία ανακάλυψαν πως δεν ήταν «οι μόνοι».Κατήγγειλαν στους αστυνομικούς πως όταν είχαν εγκατασταθεί στην ιερά μονή ως δόκιμοι μοναχοί ο συλληφθείς προχώρησε σε ασελγείς πράξεις σε βάρος τους. Αργότερα ακολούθησαν άλλες 23 καταγγελίες από θύματα που βρήκαν το θάρρος να καταθέσουν. Οι κάτοικοι Κερατέας έκαναν λόγο για έναν ιδιαίτερα σκληρό άνθρωπο που δεν συνχωρούσε εύκολα.Συγκεγκριμένα μία κάτοικος ανέφερε τότε στην»Espresso»:«Ο ανιψιός μου ήταν μοναχός στη Μονή Αγίας Σκέπης δεκαέξι χρόνια. Είχε πάει είκοσι χρόνων και έφυγε από εκεί πριν από δύο χρόνια. Μας είπε ότι δεν άντεξε άλλο τη σκληρότητα με την οποία του συμπεριφερόταν ο ηγούμενος και γι’ αυτό εγκατέλειψε.Ποτέ δεν μας είπε ότι γίνονταν αυτά τα τέρατα εκεί μέσα.Όταν τον ρώτησα το μόνο που μου απάντησε ήταν ότι θεωρεί τον γέροντα ικανό για όλα…Εχω ακούσει ότι πολλοί μοναχοί εγκατέλειψαν το μοναστήρι και πάντα αναρωτιόμασταν για ποιο λόγο..»

nifonas5

Κάποιες ανατριχιαστικές μαρτυρίες που»έκαψαν» τον ηγούμενο:

«Οταν ο γέροντας μου έβγαλε για πρώτη φορά τα ρούχα για να μου δώσει το χρίσμα, ήμουν 12 χρόνων. Με χάιδευε και στη συνέχεια με γυρνούσε και χαϊδευόταν μόνος του. Ο εφιάλτης και οι απειλές σταμάτησαν μόλις ενηλικιώθηκα και εμφάνισα τριχοφυΐα. Ολα αυτά τα χρόνια ζούσα με το φόβο της τιμωρίας, αλλά και με το βάρος της αηδίας»

«Μου είχε πει ότι είμαι ο “εκλεκτός” ανάμεσα σε όλα τα άλλα παιδιά και ότι εμένα επέλεξε για να μου δώσει το χρίσμα. Με προειδοποίησε ότι αν το έλεγα στα άλλα παιδιά, αφενός θα έχανα τα χρίσμα και δεν θα ήμουν πια ο εκλεκτός, αφετέρου θα με περίμενε θεία τιμωρία.Δεν ήμουν ο μόνος που πήρα το χρίσμα, αλλά έκανε το ίδιο σε όλους το έμαθα πριν από λίγες ημέρες, όταν με πλησίασε ο αδελφός ενός 16χρονου που ήταν ακόμη μαζί με τον ηγούμενο και μου είπε τι του έκανε και πώς τον απείλησε. Τότε μόνο κατάλαβα ότι η… χριστιανική απάθεια ήταν ένα νοσηρό κόλπο για να ξεγελά τα παιδιά και τίποτα περισσότερο»

Υπόθεση Πέτρου Παπουτσάκη, Ιανουάριος 2000: Με την κατηγορία ότι βίαζε ανήλικα κορίτσια τα οποία είχαν αναζητήσει στέγη στο ίδρυμα για ορφανά και άπορα παιδιά, που διηύθυνε ο υπερήλικας ιερωμένος στην Αγία Παρασκευή. Το κουβάρι ξετιλίχτηκε όταν ένα από τα κορίτσια εκμηστηρεύτηκε σε μία από τις δασκάλες τι είχε γίνει το 1995. Πέντε ακόμα αποκαλύψεις κοριτσιών ακολούθησαν που διατύπωσαν την ίδια κατηγορία. Σύντομα, το θέμα απασχόλησε τη Δικαιοσύνη και ο κληρικός βρέθηκε κατηγορούμενος για βιασμό και απόπειρα βιασμού εις βάρος των έξι κοριτσιών. Στη διάρκεια της πρωτόδικης δίκης, που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, ο Παπουτσάκης άκουσε ατάραχος τις καταθέσεις των έξι κοριτσιών. Στην απολογία του, ισχυρίστηκε ότι «όλα τα έχουν φανταστεί, με πληρώνουν με αυτό το φρικτό νόμισμα για όσα καλά έχω κάνει για αυτά τα παιδιά». Οι δικαστές καταδίκασαν τον ιερέα σε κάθειρξη 30 ετών, η οποία έγινε 20 έτη. Ο «ιερέας», οδηγήθηκε στη φυλακή, λίγο καιρό μετά όμως αφέθηκε ελεύθερος καθώς επικαλέστηκε λόγους υγείας και τη γλίτωσε. Η δίκη στον δεύτερο βαθμό, δύο χρόνια αργότερα, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Επικαλέστηκε βλάβη της υγείας του που συντελέστηκε το διάστημα της κράτησής του, με αποτέλεσμα να μην ολοκληρωθεί ποτέ η διαδικασία της δίκης.

Υπόθεση Αρχιμανδρίτη 2006: Εκδιδόταν στο διαδίκτυο , κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στο Φανάρι. Πλέον υπηρετεί σε εκκλησία του εξωτερικού.

Υπόθεση Σωτήρη Παπαδόπουλου, Ίλιον 2007:

ilio Σε αυτή την περίπτωση οι εγκληματίες είναι πολλοί. Η Ειρήνη Τσοπανοπούλου εξέδιδε επ΄ αμοιβή τα τρία παιδιά της και δύο ακόμη ανηλίκους,μαζί με τον  σύντροφό της Σπύρο Σουχλέρη. Στη λίστα πελατών που ασελγούσαν στα παιδιά είναι και ο 65χρονος ιερέας. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι τον «παγίδευσαν» καθώς είχε σταματήσει την βοήθεια προς την οικογένεια. Οι καταθέσεις των θυμάτων όμως τον διέψευσαν.

Υπόθεση Ανδρέα Παπαϊωάννου 2008: Ο «ιερέας» στα μέσα της δεκαετίας του 1990 σε εκδρομή στο Κάιρο και στην Ιερουσαλήμ, που είχε διοργανωθεί από το πνευματικό κέντρο στο οποίο εκτελούσε χρέη συμβούλου συνόδευε δύο αγόρια, αδέλφια μεταξύ τους, ηλικίας τότε 11 και 10 ετών. Σύμφωνα με τις καταθέσεις των δύο παιδιών, ο ιερέας τα είχε βιάσει στη διάρκεια αυτής της εκδρομής. Ο ίδιος ο Παπαϊωάννου είχε αρνηθεί τις κατηγορίες, χωρίς όμως να πείσει τους δικαστές. Εντύπωση είχε προξενήσει ότι ο κατηγορούμενος ιερωμένος είχε εμφανιστεί στη διάρκεια της δεύτερης δίκης, μόνο για να απολογηθεί, χωρίς να παρακολουθήσει την υπόλοιπη ακροαματική διαδικασία.

Υπόθεση στο Αγρίνιο 2009: Δύο εξαδέλφες κατηγόρησαν τον ιερέα του χωριού ότι στη διάρκεια εξομολόγησης τις άρπαξε από το στήθος, κάνοντάς τους αντίστοιχες προτάσεις σεξουαλικού περιεχομένου. Τα κορίτσια κατήγγειλαν το περιστατικό, ο ιερέας καταδικάστηκε προ διμήνου σε τρία χρόνια με αναστολή, αλλά έσπευσε να ασκήσει έφεση, δηλώνοντας την αθωότητά του. «Τις άγγιξα στον ώμο από πατρικό ενδιαφέρον» υποστήριξε στη διάρκεια της απολογίας του.

Υπόθεση Αρχιμανδρίτη Σπάρτης Φωτίου Μακρυστάθη, 2009: Κατηγορήθηκε για κύκλωμα διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας, μάλιστα, σ΄ ένα από τα σκληρότερα κυκλώματα διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας στο Διαδίκτυο.

Υπόθεση Παπα-Θεόκλητου 2012:  Αρχιμανδρίτης ο οποίος λειτουργούσε στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μενίδι, ασελγούσε συστηματικά σε βάρος δυο ανήλικων αγοριών αλλά και ενός ενήλικα ο οποίος, όμως, αντιμετωπίζει σοβαρά διανοητικά προβλήματα.

Υπόθεση ιερέα Κύπρος 2015:  Τον «ιερέα» κατήγγειλε μία κοπέλα, η οποία ισχυρίστηκε ότι την βίασε όταν ήταν ανήλικη. Η κοπέλα για χρόνια δεν είχε αποκαλύψει τίποτα, ως την στιγμή που επισκέφθηκε ψυχολόγο λόγω σοβαρών προβλημάτων που αντιμετώπιζε λόγω του βιασμού.Καταδικάστηκε για 18 μήνες και αφέθηκε ελεύθερος.

Εξωτερικό:

Υπόθεση Η.Π.Α μεταξύ 1950 και 2002: 4.400 καθολικοί ιερείς κατηγορήθηκαν για τη σεξουαλική κακοποίηση 11.000 παιδιών.

Υπόθεση Γαλλίας 2000 – 2001: Τρεις καθολικοί ιερείς καταδικάστηκαν για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.

Υπόθεση Ιρλανδίας 2006: Ένα από τα σοβαρότερα σκάνδαλα παιδεραστίας στους κόλπους της καθολικής εκκλησίας της Ιρλανδίας, βλέπει το φως της δημοσιότητας. Μετά από αλλεπάλληλες καταγγελίες παιδιών και γονέων, η ιρλανδική κυβέρνηση διέταξε το 2006 έρευνα που αφορά στις δεκαετίες 1960 έως 1990. Οι αποκαλύψεις έδειξαν ότι 46 ιερείς ασελγούσαν συστηματικά σε βάρος εκατοντάδων παιδιών. Ένας κατηγορούμενος ομολόγησε ότι έχει κακοποιήσει τουλάχιστον 100 παιδιά και ένας άλλος ότι έκανε το ίδιο συστηματικά επί 25 χρόνια.

Υπόθεση Μόναχο, 13 Μαρτίου 2010: Σύμφωνα με την αρχιεπισκοπή Μονάχου και Φράιζινγκ, ένας ιερέας που είχε κατηγορηθεί για κακοποίηση αγοριών, εστάλη για «θεραπεία» και επέστρεψε στα ιερατικά του καθήκοντα, για να επιδοθεί εκ νέου σε ασελγείς πράξεις. Επικεφαλής της αρχιεπισκοπής ήταν τότε ο Πάπας Βενέδικτος, ο οποίος ενέκρινε τη μεταφορά του «αμαρτωλού» ιερέα για «θεραπεία».

Υπόθεση Βελγίου, 28 Αυγούστου 2010: Δύο ηχητικά ντοκουμέντα απέδειξαν την προσπάθεια του πρώην αρχιεπίσκοπου του Βελγίου, Καρδινάλιου Γκόντφριντ Ντάνεελς, να συγκαλύψει τον επίσκοπο Ροζέ Βανγκελούβε, ο οποίος εμπλέκεται σε υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης. Στα δύο ηχητικά ντοκουμέντα καταγράφονται οι συνομιλίες του θύματος του Ροζέ Βανγκελούβε να εκλιπαρεί για βοήθεια.

Υπόθεση Γερμανίας 2011: 300 ενήλικοι κατήγγειλαν ότι υπέστησαν ως παιδιά σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση από καθολικούς ιερείς.

Υπόθεση Αυστραλίας: 107 καθολικοί ιερείς έχουν ήδη καταδικαστεί από τη Δικαιοσύνη για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.

Υπόθεση Αυστρίας 2011: Στις 8 Μαρτίου, ο επικεφαλής του Αβαείου του Αγίου Πέτρου στο Σάλτσμπουργκ παραιτήθηκε, αφού πρώτα ομολόγησε πως είχε κακοποιήσει σεξουαλικά ένα παιδί το 1969.

Υπόθεση Βραζιλίας 2011: Σάλο είχε προκαλέσει η κυκλοφορία βίντεο που φέρεται να δείχνει έναν 82χρονο καθολικό ιερέα να κάνει σεξ με ένα 19χρονο παπαδοπαίδι.

Υπόθεση Η.Π.Α., Οκτώβριος 2015: Αποκαλύψεις για ομαδικούς βιασμούς, ακόμη και ανήλικων κοριτσιών, από άτομα που ανήκουν σε παρακλάδι της εκκλησίας των Μορμόνων. Η υπόθεση ήρθε στο φως, μετά από καταγγελία γυναίκας που ήταν μέλος της οργάνωσης, μαζί με τον σύζυγό της. Η γυναίκα φέρεται να είπε ότι κατά την διάρκεια τελετουργικών γονιμοποιήσεων γίνονταν ομαδικοί βιασμοί γυναικών, ακόμη και δεκατετράχρονων κοριτσιών.

1

 

 

 

Check Also

Η σφαγή των δανειοληπτών άρχισε να μετρά αντίστροφα

Του  Χρίστου Πουτζιουρή* Είχα πρόσφατα σε άρθρο μου γράψει για την επόμενη επιδρομή στα εισοδήματα …

Εκτεθειμένος και πάλι ο Περδίκης

Στην τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, προτού οι πολιτικοί αρχηγοί μεταβούν στο Crans Montana για …