100 εκ. οι ζημιές από τον σεισμό στην Κω

Σε καταγραφή των ζημιών από το σεισμό στην Κω, προχώρησε ο Δήμος του νησιού, ο οποίος ανέφερε ότι οι ζημιές ανέρχονται σε 95 εκατομμύρια ευρώ.

Ανάμεσα στις  ζημιές είναι = δημόσια κτίρια, υποδομές και αρχαιολογικά μνημεία του νησιού όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης, ο οποίος έχει ήδη ενημερώσει για την κατάσταση τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τους αρμόδιους υπουργούς και τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων τις περισσότερες ζημιές υπέστησαν τα αρχαιολογικά μνημεία του νησιού για την αποκατάσταση των οποίων απαιτείται ποσό 49,2 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Ακολουθούν ο επανασχεδιασμός και η ανακατασκευή των λιμενικών εγκαταστάσεων (41 εκατ. ευρώ), η αποκατάσταση των σχολικών κτιρίων (2,2 εκατ. ευρώ) και οι υποδομές ύδρευσης (1,1 εκατ. ευρώ). Μικρότερα ποσά απαιτούνται για την αποκατάσταση των ζημιών στο Επαρχείο, στο οδικό δίκτυο, στη ΔΕΗ, στις φυλακές, στις εγκαταστάσεις της ΑΔΤΕ κ.α).

Σκοπός του δήμου είναι να υπάρξει ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποκατάσταση των ζημιών, όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Κυρίτσης.

Ο δήμαρχος μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι «μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής και της κοστολόγησης των ζημιών, η Ελλάδα αλλά και η Κως διαθέτουν τη νομιμοποιητική βάση για να υποβάλουν αίτημα ενεργοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εναλλακτικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πόροι μέσα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης για την ανακατασκευή λιμενικών υποδομών και την αποκατάσταση των ζημιών στο δημόσιο χώρο και στις υποδομές του νησιού, αλλά και για την αποκατάσταση των ζημιών σε Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις».

Check Also

Ο Δήμος Βερύκιος στο νοσοκομείο…

Share Twitter Στο νοσοκομείο εισήχθη ο Δήμος Βερύκιος, ο οποίος αποκάλυψε με ανάρτησή του στο …

Ελλάδα: Γενικά αίθριος ο καιρός

Share Twitter Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός σήμερα, Κυριακή. Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει …