“Ώρα της Γης 2018” – Εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ιωάννα Παναγιώτου, σε χαιρετισμό της, κατά την εκδήλωση «Ώρα της Γης 2018», στο Προεδρικό Μέγαρο είπε ότι δεν είναι υπερβολή ότι οι κλιματικές αλλαγές είναι η μεγαλύτερη περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική κρίση στην ιστορία της ανθρωπότητας και ανέφερε πως οι αρνητικές συνέπειες των φαινομένων αυτών γίνονται όλο και πιο σοβαρές και θίγουν σημαντικούς οικονομικούς τομείς, όπως η γεωργία, η ενέργεια, οι μεταφορές, ο τουρισμός και η υγεία.

Η κ. Παναγιώτου είπε ότι «η Κύπρος, έχει ετοιμάσει εθνική στρατηγική Προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή η οποία βρίσκεται στα αρχικά στάδια υλοποίησης της», για να προσθέσει πως «αυτό είναι ένα θετικό βήμα, αλλά ως κράτος έχουμε ακόμα δρόμο για να φθάσουμε τους Ευρωπαϊκούς μας στόχους και πρέπει να δουλέψουμε σκληρά και συντονισμένα».

Όπως είπε η κ. Παναγιώτου η εν λόγω Στρατηγική στοχεύει στην ενίσχυση της ικανότητας προσαρμογής της Κύπρου στις παρατηρημένες και προβλεπόμενες μεταβολές του κλίματος, σημειώνοντας πως «η πρόληψη της επικίνδυνης κλιματικής αλλαγής αποτελεί βασική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Η Ευρώπη», είπε, «εργάζεται σκληρά για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που παράγει, ενθαρρύνοντας παράλληλα άλλα έθνη και περιφέρειες να πράξουν το ίδιο. Καθοριστικής σημασίας είναι η υλοποίηση των στόχων της ΕΕ για το 2020 και το 2030».

Είπε ακόμα πως «αν η Ευρώπη μετατραπεί σε μια οικονομία υψηλής ενεργειακής απόδοσης και χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, θα ενισχυθεί ο τομέας της οικονομίας, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης», σημειώνοντας ότι «με τη συμφωνία του Παρισιού η διεθνής κοινότητα δεσμεύτηκε να διατηρήσει την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη αρκετά κάτω των 2 βαθμών σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο».

Συνέχισε λέγοντας πως «η Ώρα της Γης επιτρέπει στην κάθε χώρα, οργανωμένο σύνολο ή πολίτη –μέσα από διαδραστικές εκστρατείες ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης– να συμμετέχει στην προσπάθεια για καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών», συμπληρώνοντας ότι «με αυτόν τον μηχανισμό, εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο, κυβερνήσεις, πόλεις, οργανώσεις και επιχειρήσεις γίνονται ο καταλύτης για σημαντικότατες ή και μικρότερες αλλαγές προς όφελος του πλανήτη».