Όνειρα, προβλέψεις και αλήθειες

Τα όνειρα είναι δημιουργήματα του εγκεφάλου, σε μορφή εικόνας ή ιστορίας, κατά την διάρκεια του ύπνου μας. Τα όνειρα είναι μία αληθοφανή εμπειρία ενώ κοιμόμαστε, με περίεργες και λογικά ανεξήγητες ορισμένες φορές, ανατροπές. Τα όνειρα μπορεί να είναι χαρούμενα, ρομαντικά, στενάχωρα, αγχώδη ή τρομακτικά.

Αν με το που ξυπνήσετε το πρωί δεν δώσατε σημασία στα όνειρα σας, θα δείτε ότι μετά από λίγο θα χρειαστείτε μια μικρή προσπάθεια για να τα ξαναθυμηθείτε.

Παρακάτω μάθετε μερικά κόλπα όχι μόνο για να θυμάστε καλύτερα τα όνειρά σας αλλά επίσης θα δείτε πόσο και πόσο ενδιαφέρον είναι να τα ερμηνεύετε.

Τρόποι για να θυμάστε καλύτερα τα όνειρά σας:

* Πάνω από όλα πρέπει να υπάρχει θέληση. Επαναλάβετε: «Θα πρέπει να θυμάμαι τα όνειρά μου”

* Πριν πάτε στο κρεβάτι πιείτε μισό ποτήρι νερό. Και πείτε στον εαυτό σας ότι όταν ξυπνήσετε θα θυμάστε τα όνειρά σας και θα πιείτε το υπόλοιπο νερό στο ποτήρι σας. Με αυτόν τον τρόπο προετοιμάζετε το ασυνείδητο σας καθώς και τη μνήμη σας.

* Σημειώστε τα όνειρά σας σε ένα τετράδιο ή σημειωματάριο μόλις ξυπνήσετε. Γράψτε ό, τι θυμάστε, εικόνες, λεπτομέρειες, χρώματα…κ.λπ. Στη συνέχεια, περιγράψτε συναισθήματα ή πως νιώσατε κατά το όνειρο.

* Αν είστε καλοί στο σχέδιο, σχεδιάστε αυτό που είδατε στο όνειρό σας

* Ξαναδιαβάστε το βιβλιάριο σας πριν πάτε για ύπνο, αυτό θα τονώσει τη μνήμη σας για τα όνειρα.

Υπάρχουν πολλοί ονειροκρίτες και λεξικά για την ερμηνεία των ονείρων. Και πράγματι, μπορούν να σας βοηθήσουν στην ερμηνεία, αλλά να ξέρετε ότι ουσιαστικά σας δίνουν απλά μια ιδέα.

Αντικείμενα, στιγμές και γεγονότα που εμφανίζονται στα όνειρά σας έχουν μια ερμηνεία που είναι μοναδική για τον καθένα από εμάς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κανείς άλλος δεν μπορεί να έχει το ίδιο υπόβαθρο (πνευματικό/ψυχολογικό), τα ίδια συναισθήματα και τις ίδιες εμπειρίες.

Κάθε όνειρο είναι συνδεδεμένο με μια δική του «πραγματικότητα». Ως εκ τούτου, για να τα ερμηνεύσει κάποιος, είναι απαραίτητο πάνω πρώτα από όλα να τα τοποθετήσει στο πλαίσιο της κάθε προσωπικής εμπειρίας με την οποία το κάθε όνειρο συνδέεται. Η διαδικασία αυτή δεν είναι καθόλου απλή και απαιτεί καλή γνώση κι εμπειρία.

Να θυμάστε ότι ένα όνειρο ενώνει το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα και για αυτό το λόγο υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον να προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε τα όνειρα. Όχι απαραίτητα για να ερμηνεύσουμε το μέλλον ή για να κάνουμε προβλέψεις, αλλά και για να γνωρίσουμε καλύτερα διάφορες καταστάσεις και πως το ίδιο μας το Είναι δρα και αντιδρά σε διάφορες καταστάσεις.

Βέβαια, υπάρχουν και όνειρα τα οποία μπορεί να συνδέονται με εμπειρίες που ακόμα δεν έχουμε βιώσει, και αυτά θεωρούνται κατά μία έννοια «προφητικά».

Με αυτή την άσκηση θα γνωρίσετε και θα κατανοήσετε κάθε φορά καλύτερα αλλά και θα βελτιώσετε πτυχές της προσωπικότητάς σας.

Παρακάτω ας δούμε μερικές ερμηνείες σημείων στα όνειρα:

Όπλα: βία, επιθετικότητα, απειλή, κίνδυνος τριγύρω.

Όρεξη: Οικογενειακή απώλεια. Προβλήματα υγείας. Σπατάλη των χρημάτων. Κίνδυνος.

Εραστές: Ματαιοδοξία. Ηδονή. Το εξιδανικευμένο εσωτερικό Εγώ. Η αίσθηση του να γίνεται κάποιος αρεστός και ποθητός. Κουρασμένοι από τη ρουτίνα και πρόθυμοι να δοκιμάστε το νέο και το απαγορευμένο.

Χορός: Μια αλλαγή προς το καλύτερο. Επιτυχία στα αισθηματικά. Πολύ ευημερία. Ανάγκη για ελευθερία. Ανεξαρτητοποίηση από οτιδήποτε ή οποιονδήποτε.

Μωρό: Ευτυχία. Αναγέννηση. Εμπιστοσύνη. Καθαρό κι ευτυχισμένο μωρό σημαίνει μια νέα αρχή, νέες φιλίες και ευκαιρίες. Ένα μωρό κλαίει είναι σημάδι άγχους ή / και την επιθυμία κάποιου να τραβήξει προσοχή.

Εκκλησία: Πολύ ευτυχία. Πνευματικές πεποιθήσεις. Η ανάγκη του να είναι κάποιος αγαπητός από τον Θεό.

Καπέλο: Κάλυψη και προστασία. Αίσθηση κάποιου του ότι έχει ήδη γίνει ενήλικας.

Σαρκοφάγος: Περιέχει τους νεκρούς. Η ετοιμότητα κάποιου να θάψει κάτι. Αναμονή δυσάρεστης θέας.

Ομίχλη: Μυστήριο, μελαγχολία.

Νύφη: (γάμου) Η ετοιμότητα κάποιου να δεχθεί κάτι καινούριο.

Σύννεφα: Μετάβαση. Μετακίνηση (είσοδος/έξοδος) μέσα σε καταστάσεις σύγχυσης. Το τοπίο μπορεί να είναι θολό ή ξεκάθαρο.

Γυμνός: έκθεση στο κοινό. Εκτεθειμένος. Ευάλωτος. Απώλεια φιλοδοξίας. Κάποιος που ονειρεύεται γυμνούς μπορείς να σημαίνει έκθεση, φόβο να σταθεί μπροστά σε κοινό, φόβο για γελοιοποίηση, φόβο για ντροπή, άγχος και στρες.

15 αλήθειες για τα όνειρα που σίγουρα δεν γνώριζες μέχρι τώρα

1. Οι τυφλοί άνθρωποι ονειρεύονται περισσότερο!

2. Πάνω από 90% των ονείρων, δεν τα θυμόμαστε!

3. Περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες σε ένα όνειρο, είναι γνωστοί του ατόμου που ονειρεύεται!

4. Τα όνειρα επηρεάζονται άμεσα και ποσοτικά και ποιοτικά, από τη χρήση αλκοόλ!

5. Όσο μεγαλώνουμε τα όνειρα μειώνονται!

6. Οι γυναίκες ονειρεύονται περισσότερο εσωτερικούς χώρους, ενώ οι άντρες βλέπουν επιθετικότερα όνειρα!

7. Διαταραχές ύπνου, όπως αϋπνία, άπνοια ή λήψη υπνωτικών φαρμάκων, επηρεάζουν κατά πολύ τα όνειρα!

8. Εμπειρίες ή πρόσωπα που υπήρξαν στην καθημερινότητα μας, 5-7 μέρες πριν ή την ίδια ημέρα, έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να ανέλθουν στο όνειρο μας, από αντίστοιχες, των τελευταίων 2-4 ημερών!

9. Σύμφωνα με τους νευροεπιστήμονες, η ταχεία κίνηση των ματιών στη φάση του ύπνου, προδίδει το σημείο που το άτομο αρχίζει να ονειρεύεται!

10. Κατά την διάρκεια του ονείρου δεν μπορείς να διαβάσεις!

11. Σύμφωνα με την ψυχολογία, το άτομο που ονειρεύεται, με ειδικά τεχνάσματα, μπορεί να ελέγχει τα όνειρα του και να τα δρομολογήσει όπως αυτός επιθυμεί.

12. Για πολλές σπουδαίες ιδέες ή επιτεύγματα, οφείλονται τα όνειρα. Αξιοσημείωτα παραδείγματα η Google ή η γεννήτρια εναλλασσόμενου ρεύματος!

13. Αν και οι επιστήμονες αρνούνται κατηγορηματικά την ιδιότητα των ονείρων να προβλέπουν το μέλλον, υπάρχουν αποδεδειγμένες περιπτώσεις ατόμων που όντως ονειρεύτηκαν μελλοντικό συμβάν. Όπως ο Αβραάμ Λίνκολν, που ονειρεύτηκε την δολοφονία του!

14. Όσον αφορά τα σεξουαλικά όνειρα, ένας άνδρας μπορεί να έχει στύση, έως και 20 φορές, κατά την διάρκεια του ύπνου!

15.Όταν τα όνειρα συνοδεύονται και από υπνοβασία, μπορεί να συμβούν τα πιο περίεργα αλλά και επικίνδυνα γεγονότα. Σπουδαία παραδείγματα αποτελούν η περίπτωση ενός νοσηλευτή, που υπνοβατούσε ενώ ονειρευόταν ότι είναι ζωγράφος και δημιούργησε στην πραγματικότητα καταπληκτικά πορτρέτα, η περίπτωση κάποιου που οδήγησε ενώ κοιμόταν, ταξίδεψε και σκότωσε τον ξάδερφό του αλλά και περιπτώσεις σεξουαλικών οργιών ή αυτοκτονιών, που συνέβησαν λόγω υπνοβασίας!