Χριστοδουλίδης: Στόχος παραμένει ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση της πατρίδας μας

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου  κ. Ν. Χριστοδουλίδη για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους

Συμπληρώνονται σήμερα 32 χρόνια από τη μέρα που η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία προχώρησαν στην παράνομη μονομερή ανακήρυξη του ψευδοκράτους, στοχεύοντας στη μονιμοποίηση και νομιμοποίηση των τετελεσμένων της παράνομης τουρκικής εισβολής, κατοχής και διαίρεσης της Κύπρου.

Η παράνομη αυτή πράξη οδήγησε στη σαφή καταδικαστική αντίδραση της διεθνούς κοινότητας με σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών χαρακτηρίζοντάς την ως νομικά άκυρη και καλώντας όλα τα Κράτη να μην αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος.

Η ανακήρυξη του ψευδοκράτους καταδικάστηκε και συνεχίζει να αποτελεί νομικά άκυρο γεγονός εφόσον δεν μπορεί από παράνομη πράξη, όπως η άσκηση στρατιωτικής βίας, να παραχθεί έννομο αποτέλεσμα.

Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα μας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των αρχών και αξιών στις οποίες εδράζεται η ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, στόχος παραμένει ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση της πατρίδας μας στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, με μία και μόνη κυριαρχία, μία και μόνη ιθαγένεια και μία και μόνη διεθνή προσωπικότητα, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Με σαφήνεια και αποφασιστικότητα αποκλείουμε οποιαδήποτε μορφή διχοτόμησης στηρίζοντας τον μοναδικό τρόπο για να μπορέσουν όλοι οι Κύπριοι να ζήσουν σε ολόκληρο το νησί σε περιβάλλον ελευθερίας, δημοκρατίας και σταθερότητας.

Μόνο η απαλλαγή από την κατοχή και η επανένωση της Κύπρου και του λαού της θα επιφέρει συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας στον τόπο μας, καθώς και ευημερία και ανάπτυξη στην πατρίδα μας.