Χαραλαμπίδου: Άτομο το οποίο ελέγχεται ποινικά βρίσκεται στο ΥΠΟΙΚ

Μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου  προέβη σε δηλώσεις για το τμήμα φορολογίας και το ΡΙΚ:

1. Τμήμα Φορολογίας:

Άλλον ένα κατόρθωμα του Υπουργείου Οικονομικών. Να δίνει εξουσία σε άτομο, το οποίο ελέγχεται ποινικά για φοροδιαφυγή, να ελέγχει τους μεγαλοοφειλέτες του κράτους. Αυτό είναι από τα ανήκουστα. Δεν έχουν δοθεί ικανοποιητικές εξηγήσεις ως προς το πως βρέθηκε στη συγκεκριμένη θέση το συγκεκριμένο άτομο, του οποίου ο φάκελος είχε εξαφανιστεί για αρκετό καιρό και χρειάστηκε η παρέμβαση του Γενικού Ελεγκτή στην Αστυνομία για να αρχίσει εκ νέου η διερεύνηση.

Ο κάθε πολιτικός έχει ευθύνη να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του απέναντι στο Κράτος, για να νομιμοποιείται να ζητά τη ψήφο του λαού και για να μπορεί και ο πολίτης να τον εμπιστεύεται, ότι είναι ίσος απέναντι στο νόμο και συμπεριφέρεται και αυτός όπως ο κάθε πολίτης. Μεγαλύτερη ευθύνη έχει και ο Έφορος Φορολογίας για να βεβαιώνεται ότι, ο κάθε πολιτικός ή πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο τυγχάνουν της ίδιας μεταχείρισης όπως ο κάθε πολίτης και αντιμετωπίζουν τις ίδιες συνέπειες όταν δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Είναι γι’ αυτό που μας προκάλεσε έκπληξη η δήλωση του Γενικού Ελεγκτή, ότι πολιτικό πρόσωπο, την ταυτότητα του οποίου αρνήθηκε επίμονα να αποκαλύψει, είχε εντοπιστεί από τη προηγούμενη Γενική Ελέγκτρια να είναι ασυνεπής στην υποβολή των φορολογικών του δηλώσεων και να τυγχάνει κάλυψης αντί να προωθηθεί η περίπτωση του για διερεύνηση. Δεν είμαστε σίγουροι αν θα μάθουμε ποτέ την ταυτότητα του, αλλά θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια σε θέματα που αφορούν δημόσια πρόσωπα και ειδικά αν κατέχουν υψηλά αξιώματα.

2. Οικονομικές καταστάσεις και έκθεση για το 2016 για το ΡΙΚ:

Τρία είναι τα κύρια θέματα που έχουμε εντοπίσει σε σχέση με το ΡΙΚ.

Πιο σημαντικό, θεωρούμε ότι είναι αυτό που αφορά τις εργασιακές σχέσεις, τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ΡΙΚ. Υπάρχουν άτομα σήμερα που υποαμείβονται σε σχέση με εκείνα που προσφέρουν. Απαιτείται μια νέα ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Εμείς ως ΑΚΕΛ, θα αναλάβουμε πρωτοβουλία στη Βουλή για να προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση για τους όρους εργοδότησης, με σκοπό να μπει μια τάξη και να μην υπάρχουν εργαζόμενοι με τριών ταχυτήτων συμβάσεις εργασίας. Αυτό απαιτούν οι κανόνες ίσης μεταχείρισης.

Το δεύτερο σημείο που έχουμε εντοπίσει είναι το θέμα του νομικού συμβούλου του ιδρύματος. Ενώ υπάρχουν εγκύκλιοι του Γενικού Λογιστηρίου και ενώ υπάρχει η σαφής θέση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ότι όλοι οι δημόσιοι οργανισμοί θα πρέπει να προκηρύσσουν προσφορές για την αγορά υπηρεσιών νομικών συμβούλων, το ΡΙΚ δεν έχει συμμορφωθεί και έχει προχωρήσει σε ανανέωση συμβολαίου με το ίδιο δικηγορικό γραφείο με το οποίο συνεργάζεται από ιδρύσεως του ΡΙΚ, περί το 1960 δηλαδή.

Είναι αδιανόητο να μην δίνεται η ευκαιρία σε όλα τα δικηγορικά γραφεία για συνεργασία και να δημιουργούνται και αρνητικές συνθήκες από την μακροχρόνια συνεργασία και την μονοπωλιακή σχέση.

Το τελευταίο σημείο αφορά στα όσα συμβαίνουν στην Παροικία. Θεωρείται απαράδεκτο να γίνονται συμβόλαια υπό συγκεκριμένους όρους για τεχνικό προσωπικό, όχι για ανταποκριτές, και τα άτομα αυτά να λειτουργούν ως διαμορφωτές εξωτερικής πολιτικής δημιουργώντας επιπλοκές στον τρόπο που προβάλλονται οι δραστηριότητες της παροικίας. Και το ΡΙΚ αντί να λάβει άμεσα μέτρα εναντίον των προσώπων αυτών, διακόπτοντας τη συνεργασία μαζί τους να αποστέλλει απλά επιστολές για συμμόρφωση.

Άτομα που να σημειωθεί είναι συνταξιούχοι και που με την όλη τους δράση ζημιώνουν και την εικόνα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης αλλά και ευρύτερα της παροικίας.