Χαιρετισμός ΠτΔ στην 7η Γενική Συνέλευση της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λευκωσίας (ΑΝΕΛ)

Χαιρετισμός ΠτΔ στην 7η Γενική Συνέλευση της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λευκωσίας (ΑΝΕΛ)

Νιώθω πραγματικά ευτυχής που σε συνέχεια της χθεσινής μου παρουσίας στην 34η ετήσια Γενική και Καταστατική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων βρίσκομαι μαζί σας στην 7η Γενική Συνέλευση της Αναπτυξιακής σας Εταιρείας.

Η σημερινή μου παρουσία, σε συνάρτηση με τις συναντήσεις μου με όλους τους τοπικούς φορείς της επαρχίας Λευκωσίας το 2015 και 2017, παρέχει εκ νέου την ευκαιρία να ενημερωθώ τόσο για τις δράσεις της ΑΝΕΛ όσο και για τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους μελλοντικούς αναπτυξιακούς σχεδιασμούς των Δήμων της Μείζονος Λευκωσίας, ούτως ώστε να καταστούν ένα πραγματικό δημιουργικό εργοτάξιο, επίκεντρο ανάπτυξης και ευημερίας για τους πολίτες της περιοχής σας.

Παράλληλα, καταδεικνύει εμπράκτως τη στήριξη της Πολιτείας στις ομολογουμένως αξιέπαινες αλλά και επίπονες προσπάθειες σας στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, προς όφελος των πολυπληθών δημοτών σας.

Κυρίες και κύριοι,

Η Αναπτυξιακή σας Εταιρεία, αξιοποιώντας την πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία που διαθέτει, στηρίζοντας την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία και μέσα από τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που αναπτύσσει, έχει επιτύχει τη συνεχώς αυξανόμενη διεύρυνση στη μετοχική της σύνθεση, με τη συμμετοχή τώρα και του Δήμου Αγίου Δομετίου.

Υλοποιώντας μια πολυδιάστατη στρατηγική, συμμετέχοντας με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα στον σχεδιασμό, τη διαχείριση και την υλοποίηση χρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κυπριακή Κυβέρνηση έργων και προγραμμάτων, αποτελεί έναν αξιόπιστο και αποτελεσματικό αναπτυξιακό μηχανισμό.

Ένας μηχανισμός ο οποίος δρα υποστηρικτικά και ενισχυτικά των προσπαθειών που καταβάλλουμε ως Κυβέρνηση για την αειφόρο εξέλιξη της ευρύτερης περιοχής της Λευκωσίας με σημαντικές δράσεις και έργα αναπτυξιακής υφής.

Έργα, τα οποία, πάντοτε λαμβάνοντας υπόψη και τις σχετικές εισηγήσεις σας και στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους, σύμφωνα με τις σχετικές εξαγγελίες του 2015 και 2017 για τους Δήμους της Μείζονος Λευκωσίας ανήλθαν στο συνολικό ποσό των 125 εκατομμυρίων ευρώ και είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης.

Η συνδρομή και στήριξη της Κυβέρνησης στην αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν περιορίζεται στο πιο πάνω, καθώς με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την αποπληρωμή των εγγυημένων δανείων των Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα μέλη της ΑΝΕΛ επωφελούνται ιδιαίτερα, καθώς απαλλάσσονται από δάνεια ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ.

Συναφώς, σας παρέχεται η δυνατότητα να αξιοποιήσετε τα σημαντικά ποσά που ήσασταν υποχρεωμένοι να καταβάλλετε για αποπληρωμή των δανείων και, μέσω ενός στοχευμένου και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού, να προβείτε στην υλοποίηση έργων που θα αναβαθμίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες και την ποιότητα ζωής των δημοτών σας.

Παράλληλα και όπως σας έχω ήδη γνωστοποιήσει, το Υπουργικό Συμβούλιο, κατόπιν σχετικών διαβουλεύσεων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με χθεσινή του απόφαση παρέχει πλέον τη δυνατότητα χρηματοδότησης έργων των Δήμων, από δάνειο ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ που συνομολογήθηκε το 2015.

Ως εκ τούτου, ενισχύεται σημαντικά η ευχέρεια των Δήμων για να προχωρήσουν στην άμεση δρομολόγηση έργων που κρίνουν οι ίδιοι ως αναγκαία, καθώς αφενός αρκετοί Δήμοι αδυνατούν να εξασφαλίσουν δάνεια για υλοποίηση έργων και αφετέρου οι όροι των δανείων από εμπορικές τράπεζες ενδεχομένως να καθίστανται αποτρεπτικοί, εν αντιθέσει με τους ευνοϊκούς όρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Με τη σειρά της, η Πολιτεία θα αποπληρώνει το οφειλόμενο κατά τη λήξη τοκοχρεολύσιο, το οποίο θα αποκόπτεται από την κρατική χορηγία που αναλογεί στον κάθε δήμο.

Φίλες και φίλοι,

Τα ανωτέρω αποδεικνύουν εμπράκτως την προτεραιότητα που αποδίδει η Πολιτεία στην ενίσχυση, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με στόχο να ανταποκρίνεται με επάρκεια αλλά και με μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Και όπως έχω ήδη καταδείξει, η Πολιτεία, πάντοτε με πλήρη σεβασμό στην ανάγκη διατήρησης δημοσιονομικής πειθαρχίας που μας έχει οδηγήσει σε ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 4%, είναι έτοιμη να σταθεί αρωγός στην από κοινού μας προσπάθεια.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως έχω πολλάκις αναφέρει, η Κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να επανεξετάσει το ποσό της παρεχόμενης κρατικής χορηγίας προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μια κρατική χορηγία που όσον αφορά τα μέλη της ΑΝΕΛ αθροίζεται στα 16.4 εκατομμύρια ευρώ.

Βεβαίως, μια απαραίτητη προϋπόθεση εξέτασης του πιο πάνω είναι όπως επιτέλους τα κοινοβουλευτικά κόμματα προχωρήσουν με την έγκριση των σχετικών νομοσχέδιων που αφορούν την πολυαναμενόμενη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα οποία εκκρεμούν ενώπιον τους.

Δεν θα επαναλάβω τα πασιφανή οφέλη που θα προκύψουν από τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά θα περιοριστώ στο να τονίσω πως μέσω της συμπλεγματοποίησης υπηρεσιών και τον εξορθολογισμό των δομών των τοπικών αρχών, θα δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας που θα μειώσουν τις δαπάνες των Δήμων και κοινοτήτων, παρέχοντας τους με αυτόν τον τρόπο δυνατότητα διοχέτευσης των εξοικονομήσεων που θα προκύψουν στην υλοποίηση σημαντικών έργων ανάπτυξης.

Συνεπώς, οι Τοπικές Αρχές θα εμπλουτίσουν και αναβαθμίσουν το σημαντικότατο τους ρόλο στην εφαρμογή στρατηγικών και πολιτικών που αφορούν την τοπική ανάπτυξη.

Φίλες και φίλοι,
Κύριε Δήμαρχε,

Έχω ακούσει με προσοχή την επιχειρηματολογία που αναπτύξατε για την ανάγκη όπως ένας επιπλέον αριθμός Δήμων επωφεληθούν από τα προγράμματα των Διαρθρωτικών Ταμείων.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να σας ενημερώσω πως έχουμε ήδη αρχίσει να προετοιμάζουμε το σχεδιασμό μας για τα έργα που θα ενταχθούν για χρηματοδότηση από τα Διαρθρωτικά Ταμεία, για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2020-2026.

Ως εκ τούτου, θα ήθελα να σας βεβαιώσω πως το εν λόγω ζήτημα θα εξεταστεί με θετική πρόθεση, μεταξύ των αρμόδιων αρχών, με σκοπό να βρεθεί η βέλτιστη λύση που θα ικανοποιεί τόσο εσάς όσο και τις προϋποθέσεις που τίθενται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Φίλες και φίλοι,

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες της Γενικής σας Συνέλευσης και να σας διαβεβαιώσω πως η Πολιτεία θα συνεχίζει να στηρίζει κάθε προσπάθεια σας που συμβάλλει στην ανάπτυξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της χώρας και της ευημερίας των πολιτών.

Σας ευχαριστώ.