Φρουκτόζη και επιπτώσεις στην υγεία

Η φρουκτόζη ή η ζάχαρη των φρούτων είναι οργανική ένωση και ανήκει στην ευρύτερη ομάδα των υδατανθράκων (μονοσακχαρίτες).

Πρόκειται για ένα φυσικό σάκχαρο που συναντάται στα κυρίως στα φρούτα ενωμένος συνήθως με την γλυκόζη και θεωρείται ο γλυκύτερος μονοσακχαρίτης που βρίσκεται ελεύθερος στη φύση.

Η φρουκτόζη μαζί με τη γλυκόζη αποτελούν τα 2 συστατικά του δισακχαρίτη σακχαρόζης, της κοινής επιτραπέζιας ζάχαρης, καθώς επίσης και άλλων πολυσακχαριτών, όπως π.χ. της ινουλίνης. Τα τελευταία χρόνια επικράτησε η άποψη πως η φρουκτοζη είναι καλύτερης ποιότητας σάκχαρο από την κοινή μας ζάχαρη και προτάθηκε σαν φυσικό γλυκαντικό σε διαβητικούς ασθενείς.

Εκτός από το ότι βρίσκεται σε μια σειρά από φρούτα, η φρουκτόζη είναι επίσης παρούσα στο μέλι και σε έναν επιλεγμένο αριθμό λαχανικών όπως τα κρεμμύδια και οι γλυκοπατάτες.

Θεωρείται πως είναι η πιο γλυκιά από όλους τους φυσικούς υδατάνθρακες και για το λόγο αυτό η φρουκτόζη είναι ένα από τα αγαπημένα συστατικά των παρασκευαστών τροφίμων για δύο λόγους.

Κατ’ αρχήν επειδή αυτό το φυσικό γλυκαντικό είναι λιγότερο ακριβό από τα προϊόντα διύλισης της ζάχαρης, γεγονός που την καθιστά πιο αποτελεσματική. Επίσης, η ζάχαρη από τα φρούτα είναι τόσο γλυκιά που απαιτούνται μικρότερες ποσότητες για να επιτευχθεί το ίδιο επίπεδο γλυκύτητας σε μια δεδομένη συνταγή. Ο παράγοντας αυτός καθιστά επίσης δυνατό για τους παραγωγούς των εμπορικών τροφών να παράγουν τα προϊόντα τους με χαμηλότερο κόστος ανά μονάδα.

Η υπερβολική κατανάλωσή της όμως μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

Έχει διαπιστωθεί ότι η κατανάλωση φρουκτόζης, που αποτελεί φυσικό συστατικό πολλών φρούτων και λαχανικών, μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές και δυσπεψία.

Τα δυσάρεστα συμπτώματα γίνονται σε πολλούς ανθρώπους αισθητά αμέσως μετά την κατανάλωση μιας τροφής που περιέχει φρουκτόζη. Αυτά μπορεί να ξεκινούν από αίσθημα φουσκώματος και να φτάνουν μέχρι στομαχικούς σπασμούς και οξεία διάρροια.

Σε κάποιες περιπτώσεις λέγεται μάλιστα ότι μπορεί να προκληθεί αδυναμία συγκέντρωσης και κακή διάθεση, η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε καταθλιπτικές εκδηλώσεις.

Αιτία; Μεγάλες ποσότητες φρουκτόζης προκαλούν επιπτώσεις στη λειτουργία του μεταβολισμού όλων των ανθρώπων, επειδή η φρουκτόζη συμβάλλει στην ταχύτερη και σε μεγαλύτερες ποσότητες παραγωγή λιπαρών οξέων συγκριτικά με την κοινή ζάχαρη, υποστηρίζουν Γερμανοί ειδικοί.

Μερικά από τα προβλήματα υγείας που προκαλεί η υψηλή κατανάλωση φρουκτόζης είναι:

Η παχυσαρκία και αύξηση του λιπώδους ιστού.
Η αντίσταση στην ινσουλίνη και διαβήτης τύπου 2.
Το μεταβολικό σύνδρομο.
Αυξημένα τριγλυκερίδια και αυξημένη LDL (κακή) χοληστερόλη.
Αυξημένη αρτηριακή πίεση.
Λιπώδης διήθηση του ήπατος.
Καρδιαγγειακές παθήσεις.
Ουρική αρθρίτιδα.

Είναι σημαντικό λοιπόν να κατανοήσουμε ότι η κατανάλωση της φρουκτόζης δεν είναι σε καμία περίπτωση καλύτερη από την κατανάλωση ζάχαρης (γλυκόζη και φρουκτοζη μαζί) και για αυτό η καλύτερη λύση για μια υγιεινή διατροφή η αποφυγή και των δύο ουσιών.