Φλεβική θρόμβωση στο πόδι: Ποια συμπτώματα να προσέξετε

Φλεβική θρόμβωση είναι μια επικίνδυνη κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από τη δημιουργία ενός θρόμβου αίματος σε μεγάλη φλέβα που βρίσκεται βαθιά μέσα στο πόδι (συνήθως στη γάμπα ή στον μηρό).

Εάν ο θρόμβος αποκολληθεί, μπορεί να φτάσει μέχρι τα αγγεία της καρδιάς, του εγκεφάλου, των πνευμόνων ή άλλων οργάνων και να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες που μπορεί να απειλήσουν τη ζωή του πάσχοντος.

Τα συμπτώματα της φλεβικής θρόμβωσης είναι σημαντικό να γίνουν απόλυτα κατανοητά, ώστε να γνωρίζετε πότε πρέπει να αναζητήσετε θεραπεία.

Η φλεβική θρόμβωση συμβαίνει στις βαθιές φλέβες. Ενας επιφανειακός θρόμβος στις φλέβες των ποδιών είναι γνωστός ως θρομβοφλεβίτιδα. Εάν ένας εν τω βάθει φλεβικός θρόμβος αίματος από το κάτω μέρος του ποδιού ή το μηρό μετακινηθεί προς τους πνεύμονες ή τους νεφρούς οδηγεί σε καρδιακή ανακοπή ή βλάβη των οργάνων.

Πρήξιμο
Το πρήξιμο στο ένα ή και τα δύο πόδια είναι συμπτώματα θρόμβου του αίματος. Το οίδημα που είναι ένα σύμπτωμα ενός θρόμβου του αίματος μπορεί να είναι ξαφνικό ή χρόνιο. Ενας θρόμβος του αίματος στο πόδι μπορεί να μην παράγει καθόλου συμπτώματα, εκτός αν μετακινείται προς άλλο μέρος του σώματος και εμποδίζει τη ροή του αίματος. Ενας θρόμβος που ταξιδεύει μέσα από τις φλέβες των ποδιών στους πνεύμονες μπορεί να σκοτώσει μέσα σε λίγες ώρες, προειδοποιεί η Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικών Χειρουργών. Τα πιο συχνά σημεία των θρόμβων του αίματος στις εν τω βάθει φλέβες είναι στο μηρό και στην περιοχή της γάμπας. Η διόγκωση προέρχεται από το αίμα που ρέει κάτω από το θρόμβο.

Δυσφορία στο πόδι
Ο πόνος του ποδιού είναι ένα πιθανό σύμπτωμα θρόμβου αίματος στο πόδι. Οταν η ροή του αίματος εμποδίζεται ή επιβραδύνεται, οι ιστοί δεν είναι πλέον σε θέση να πάρουν αρκετό οξυγόνο από το αίμα. Το αποτέλεσμα είναι ο πόνος. Τα άτομα με αθηροσκλήρωση (συσσώρευση πλάκας στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών) βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για την ανάπτυξη θρόμβων στα πόδια, όπως επίσης και τα άτομα με κιρσούς.

Πόνος στη γάμπα
Ο πόνος στην περιοχή της γάμπας, ειδικά κατά το περπάτημα, θα μπορούσε να δείξει ότι έχει αναπτυχθεί ένας θρόμβος στο πόδι. Εάν κάθεστε για παρατεταμένες περιόδους και αυτό ακολουθηθεί από κάποιο από τα συμπτώματα που σχετίζονται με την εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, τότε θα πρέπει να πάρετε μια διάγνωση από το γιατρό σας, ώστε να αποκλείσει την περίπτωση ότι πρόκειται για θρόμβο αίματος, που ενδεχομένως θα μπορούσε να έχει τρομερές συνέπειες για την υγεία αν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Ο πόνος στη γάμπα είναι αξιοσημείωτος όταν το πόδι κάμπτεται.

Ερυθρότητα του δέρματος και ζεστασιά
Το δέρμα στην περιοχή που έχει σχηματιστεί ο θρόμβος στο μηρό ή στη γάμπα μπορεί να κοκκινίσει. Το δέρμα μπορεί να είναι ζεστό στην αφή γεγονός που κάποιες φορές καθιστά δύσκολο να εντοπίσουμε ότι είναι θρόμβος, καθώς το συγχέουμε με λοίμωξη ή τραυματισμό.

Χαμηλός πυρετός
Η παρουσία ενός θρόμβου αίματος στο πόδι, προκαλεί φλεγμονή που θα μπορούσε να παράγει χαμηλό πυρετό. Ο πυρετός δεν είναι πάντα παρών, όταν ένας θρόμβος αίματος αναπτυχθεί στο πόδι. Οταν, όμως, είναι παρών, είναι συνήθως μικρότερος από 38,3 βαθμούς Κελσίου.

Ο αποχρωματισμός του άκρου
Η περιοχή του αστραγάλου και του ποδιού μπορεί να εμφανιστούν χλωμές και μπορεί αυτό να είναι ένα σύμπτωμα θρόμβου του αίματος ή εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης στο πόδι. Το πόδι θα εμφανιστεί πιο χλωμό σε σύγκριση με το ανεπηρέαστο πόδι. Η μειωμένη ροή του αίματος καθιστά επίσης το πόδι πιο δροσερό στην αφή. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, τότε ένας γαλαζωπός αποχρωματισμός και μια μείωση της ζεστασιάς του δέρματος κατά την επαφή μπορεί να υποδεικνύει πως η ροή του αίματος από έναν θρόμβο αίματος στο πόδι έχει γίνει χειρότερη. Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απαιτεί άμεση διάγνωση και θεραπεία.