Φακοντής: Ο νόμος περί πατρότητας αποκλείει τους γονείς που δεν έχουν τελέσει γάμο

Σε δήλωση του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις και Προέδρου της Κ.Ε. Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανέφερε ότι ο νόμος περί Πατρότητας αποκλείει τους γονείς που δεν έχουν τελέσει γάμο ή που δεν έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης από την παροχή επιδόματος πατρότητας.

“Μετά την αδυναμία που παρουσιάστηκε με την εφαρμογή της βασικής νομοθεσίας περί παροχής άδειας και επιδόματος πατρότητας και το αποκλεισμό ουσιαστικά από το δικαίωμα αυτό των γονέων που δεν έχουν τελέσει γάμο ή που δεν έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης το ΑΚΕΛ κατέθεσε σχετικές προτάσεις νόμου.

Σκοπός τους είναι η επέκταση του δικαιώματος σε άδεια και επίδομα πατρότητας στα ζευγάρια που αποκτούν παιδί χωρίς να έχουν τελέσει γάμο ή που δεν έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Ως ΑΚΕΛ κρίνουμε ότι η πατρότητα από μόνη της δε συνδέεται με το γάμο. Γι΄ αυτό η προτεινόμενη ρύθμιση αποσκοπεί στην άρση της διάκρισης που υφίσταται μεταξύ των ζευγαριών που αποκτούν παιδί μετά από γάμο και των ζευγαριών που αποκτούν παιδί χωρίς να έχει προηγηθεί η τέλεση γάμου ή η σύναψη συμφώνου συμβίωσης, καθώς και της διάκρισης που υφίσταται μεταξύ ανδρών και γυναικών αφού μια άγαμη μητέρα δικαιούται άδεια και επίδομα μητρότητας, ενώ ένας άγαμος πατέρας όχι.

Επιπλέον, για σκοπούς παραχώρησης επιδόματος τέκνου ή ΕΕΕ τα εισοδήματα του/της συμβίου/ας (άτομο με το οποίο απλά συζεί κάποιος) λαμβάνονται υπόψη και λογίζονται ως οικογενειακό εισόδημα. Ως εκ τούτου, (και για σκοπούς περιορισμού των επιδομάτων) το ίδιο το ΥΕΠΚΑ αναγνωρίζει τη συμβίωση δύο ατόμων έστω και εάν δεν έχουν τελέσει γάμο ή συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, γι΄ αυτό και θεωρούμε ακόμη πιο επιβεβλημένη την προώθηση των προτάσεων νόμου του ΑΚΕΛ και άρση των όποιων διακρίσεων.

Το Υπουργείο απαντώντας στα επιχειρήματα του ΑΚΕΛ, είπε ότι δεν προβλέφθηκαν αυτές οι περιπτώσεις και έτσι θα υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση του ΤΚΑ και παράλληλα ισχυρίστηκαν ότι είναι δύσκολο να διαπιστωθεί εάν υπάρχει μια υγιής συμβιωτική σχέση ανάμεσα σε ένα ζευγάρι που τεκνοποιεί πριν από το γάμο.

Με άλλα λόγια το Υπουργείο εξήγησε ότι υπάρχουν νομοθεσίες, όπως αυτή του ΕΕΕ και του Επιδόματος Τέκνου στις οποίες αναγνωρίζεται η συμβιωτική σχέση και υπάρχουν και τα εργαλεία και οι ασφαλιστικές δικλίδες για έλεγχο/ διαπίστωση της συμβίωσης. Στην περίπτωση όμως της πατρότητας ισχυρίστηκαν ότι δεν μπορεί να ελεγχτεί η γνησιότητα της συμβίωσης.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά με απώτερο στόχο την εξοικονόμηση χρημάτων και όχι την κάλυψη των οικογενειών που πραγματικά διατηρούν μια υγιή συμβιωτική σχέση και δικαιούνται στην άδεια και επίδομα πατρότητας.”