Φίλοι του Ακάμα: Καμία παραίτηση εν όψει; Ασπρόκρεμμος: η επομένη μέρα

Εδώ και χρόνια παρατηρούμε τη μια καταστροφική παρέμβαση μετά την άλλην στην περιοχή του Ακάμα, με αρνητικό αντίκτυπο στη φύση και κυρίως στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών. Τα κτυπήματα στη φύση έρχονται το ένα μετά το άλλο.

Παράνομα αναψυκτήρια και εστιατόρια, παράνομες επεμβάσεις, γάμοι πολυτελείας πάνω στην παραλία,
δίπλα από τις φωλιές των θαλάσσιων χελωνών, βανδαλισμοί φωλιών χελωνών από τετράτροχες και ποιος ξέρει τι άλλο θα ακολουθήσει.

Τα πρόσφατα τραγικά για το περιβάλλον τεκταινόμενα στον Ασπόκρεμμο στον Ακάμα, αλλά και οι δηλώσεις του κα ύλην Υπουργού Περιβάλλοντος, των υπηρεσιών του, αλλά και της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου είναι άκρως προσβλητικά για τη νοημοσύνη και τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες των ανθρώπων που ενδιαφέρονται.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βέρνης ήδη από το 1997 και από τότε κάθε χρόνο μέχρι σήμερα, αναφέρει μεταξύ άλλων για τη Χερσόνησο του Ακάμα στις συστάσεις και τα συμπεράσματα του (σημείο 9) προς την Κυπριακή Δημοκρατία :

Να διασφαλιστεί ότι τα φώτα στο πρόσφατα χτισμένο ξενοδοχειακό συγκρότημα Thanos ότι θα αποφεύγεται η φωτορύπανση της παραλίας.

Να διασφαλιστεί ότι δεν θα τοποθετούνται καρέκλες ή ομπρέλες στην παραλία που να διαταράσσουν τις φωλιές των χελωνών.

Να αποφεύγονται τα θαλάσσια σπορ και ο μηχανικός καθαρισμός της παραλίας. ⃰

Τι έχουν αναδείξει τα πρόσφατα γεγονότα στον Ασπόκρεμμο;

Ότι οι αποφάσεις Υπουργικού Συμβουλίου (11/1/16 Αρ. 4478-134) τις οποίες κατεύθυνε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και για τις οποίες πανηγυρίζει η κυβέρνηση εμπεριέχουν σοβαρότατους κινδύνους για τη προστασία του Ακάμα.

Γιατί το Υπουργικό Συμβούλιο δεν ενέκρινε το Διαχειριστικό Σχέδιο για την Περιοχή Natura 2000-Χερσόνησος Ακάμα που υποβλήθηκε από το Τμήμα Περιβάλλοντός στο σύνολό του, το οποίο σχέδιο επόπτευε το Τμήμα Περιβάλλοντος και για το οποίο ο κύπριος πολίτης πλήρωσε να εκπονηθεί.

Το Διαχειριστικό Σχέδιο, δεν βόλευε τους μεγαλοεπιχειρηματίες, γιατί αυτό δεν προνοούσε την ανέγερση τουριστικών καταλυμάτων και οποιουδήποτε είδους διανυκτέρευση, στις περιοχές θύλακες συγκεκριμένων μεγαλοϊδιοκτητών γης εντός του Κρατικού Δάσους – και νυν Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα.

Αντ’ αυτού εκπονείται τώρα Σχέδιο για το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα, το οποίο Σχέδιο εποπτεύει το Τμήμα Δασών στο οποίο υπάρχουν ενδείξεις ότι θα γίνει εισήγηση ώστε αυτές οι αναπτύξεις να επιτραπούν.

Το Υπουργικό Συμβούλιο μη υιοθετώντας το Διαχειριστικό Σχέδιο για την περιοχή Natura 2000-Χερσόνησος Ακάμα, δεν ενέκρινε ταυτόχρονα την εγκαθίδρυση Διαχειριστικής Επιτροπής για την πιο πάνω περιοχή.

Φυσικά διατείνονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες ότι η κάθε μια επιλαμβάνεται των ευθυνών που τους αντιστοιχούν ανάλογα με την περιοχή και το θέμα.

Αποτέλεσμα το σημερινό αλαλούμ στον Ασπόκρεμμο και η παντελής αδυναμία διαχείρισης ακόμη και τόσο απλών θεμάτων! Γιατί πολύ απλά εάν τηρούνταν οι στοιχειώδεις αρχές προστασίας και διαχείρισης της περιοχής όπως συστήνει και η Σύμβαση της Βέρνης, δεν θα υπήρχαν εκεί ούτε καν κρεβατάκια, ομπρέλες και θαλάσσια αθλήματα, άλλα ούτε και βραδινός φωτισμός και πάρτι στην παραλία.

Σημειώνεται ότι, οι αρχικές μελέτες προέβλεπαν ολόκληρη η παραλία του Ασπρόκρεμμου, από το Χαλάβρων-Άνασσα-Αφροδίτη-Ττάκας να είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura2000 αλλά κάποιοι δάκτυλοι την συρρίκνωσαν και την περιόρισαν μόνο μπροστά από το Άνασσα!!!!!

Η Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου και το Τμήμα Περιβάλλοντος δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Υπάρχουν πολλές και χρόνιες παρανομίες στον Ακάμα τις οποίες μπορούν αλλά δεν αναιρούν!

Επίσης το Υπουργείο Εσωτερικών κωλυσιεργεί στην έγκριση του δικού του διαχειριστικού για τις Natura2000-Χερσόνησος Ακάμα όσον αφορά την πτυχή των πουλιών!

Συνεπώς, ΟΙ ΚΑΘΥΛΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΙ (Περιβάλλοντος κα Εσωτερικών) ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΕΥΘΥΝΕΣ. ΤΩΡΑ Ο ΕΝΑΣ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΣΙΩΠΑ.

Θα αποδοθούν ευθύνες και να τιμωρηθούν ανάλογα όλοι όσοι ευθύνονται;

Ποια μέτρα σκοπεύουν οι αρμόδιοι να λάβουν έτσι ώστε να αποτρέπονται εν τη γενέσει τους παρόμοιες επεμβάσεις σε ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές;

Γιατί απουσιάζει η ουσιαστική (και όχι για τους τύπους) Δημόσια Διαφάνεια σε σοβαρά θέματα περιβαλλοντικής προστασίας.

Μήπως, στο εκπονούμενο Σχέδιο για το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα, θα επιτραπεί η ανέγερση τουριστικών καταλυμάτων, υπό την μορφή πολυτελών και λαμπρών εγκαταστάσεων δήθεν κατασκηνώσεων στους πιο πάνω θύλακες, με διανυκτέρευση και αναψυκτήρια?

Ζητούμε ξεκάθαρες απαντήσεις.

Ως πότε θα ετοιμάζουμε επικήδειους για την καταστροφή της φύσης;

Με εκτίμηση,
Χρίστος Θεοδώρου,

Πρόεδρος
Οικολογική Παρέμβαση – Φίλοι του Ακάμα – Οργάνωση Περιβάλλοντος και Πολιτισμού