Υπ. Οικονομικών: Στόχος για το 2018 είναι η μείωση της ανεργίας σε μονοψήφιο αριθμό

Σε σημερινή ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης παρουσίασε την Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2018.

Όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης “έπειτα από τρία χρόνια συνεχόμενης ανάπτυξης, στόχος της για το 2018 είναι η μείωση της ανεργίας σε μονοψήφιο αριθμό, αλλά και η πραγματοποίηση των επόμενων βημάτων προς την κατεύθυνση περαιτέρω φορολογικών ελαφρύνσεων”.

«Ένας από τους βασικούς στόχους για την επόμενη χρονιά είναι να μειώσουμε την ανεργία σε μονοψήφιο αριθμό και να φτάσουμε σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης μέχρι το 2020», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Όπως είπε, το 2017 αποτελεί την τρίτη συνεχόμενη χρονιά ανάπτυξης μετά τις συνεχόμενες χρονιές συρρίκνωσης του κυπριακού ΑΕΠ.

Ειδικότερα, το 2015 η ανάπτυξη της οικονομίας έφθασε το 2%, το 2016 επιταχύνθηκε στο 3% και το 2017 αγγίζει το 4% του ΑΕΠ. Συμπλήρωσε ότι οι εκτιμήσεις για το 2018 και επόμενη τριετία είναι εξίσου θετικές με αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης που θα υπερβαίνει τα 3%.

«Έχουμε αφήσει για τα καλά πίσω μας την βαθιά παρατεταμένη ύφεση από το 2009 μέχρι το 2014», είπε.

Τόνισε ακόμη ότι μετά από 16 μέτρα πολιτικής που επέφεραν φορολογικές ελαφρύνσεις «στόχος το 2018 να πραγματοποιήσουμε τα επόμενα βήματα προς την κατεύθυνση περαιτέρω φορολογικών ελαφρύνσεων».

Ο κ. Γεωργιάδης, είπε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2018 είναι ο πέμπτος συνεχόμενος ισοσκελισμένος προϋπολογισμός και ο τρίτος πλεονασματικός.

«Είναι ένας προϋπολογισμός χωρίς ελλείμματα, αλλά με περιθώρια. Ένας προϋπολογισμός που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να μειώνουμε φόρους, να προωθούμε έργα και πολιτικές και να στηρίζουμε την ανάπτυξη και την απασχόληση, αποδίδοντας έτσι ένα κοινωνικό μέρισμα στους συμπολίτες μας», τόνισε.