Υπ. Δικαιοσύνης: Σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ του κοινού και της Αστυνομικής Δύναμης

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως  κ. Ιωνά Νικολάου στην εκδήλωση «Ημέρα της Αστυνομίας», στο Μόλο Λεμεσού

Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που παρευρίσκομαι στην εκδήλωση για την Ημέρα της Αστυνομίας, που διοργανώνεται με στόχο την καλλιέργεια της επικοινωνίας, την ενημέρωση και περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ του κοινού και της Αστυνομικής Δύναμης.

Έχοντας ως βασική αρχή ότι ένα σύγχρονο κράτος που θέλει να βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πολιτών, πρέπει να τους προσφέρει πρώτα και πάνω απ’ όλα, σεβασμό και ασφάλεια, η Κυβέρνηση έθεσε ως προτεραιότητα, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της, την ενίσχυση της έννομης τάξης και την ενδυνάμωση της εσωτερικής ασφάλειας.

Με στόχο την αποκατάσταση του αισθήματος εμπιστοσύνης των πολιτών προς την Αστυνομία και την αύξηση του επιπέδου ασφάλειας για διασφάλιση της ποιότητας ζωής και της οικονομικής ανάπτυξης του τόπου, επενδύσαμε στον εκσυγχρονισμό του Σώματος, στη συνεργασία και στην δημιουργία γέφυρας επικοινωνίας με τον πολίτη, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες και τους προβληματισμούς του, με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής.

Τόσο η Αστυνομία όσο και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, έχουμε εδώ και πέντε σχεδόν χρόνια ανοίξει τις «πόρτες» μας στο κοινό, αφουγκραζόμενοι τις ανησυχίες του, και ανταποκρινόμαστε σε όλα τα ζητήματα που μας καταθέτει, άμεσα και υπεύθυνα. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο, μέσω της τηλεφωνικής γραμμής εξυπηρέτησης, έχει ανταποκριθεί σε τουλάχιστον 2,200 τηλεφωνήματα και σχεδόν 1500 επιστολές παραπόνων των πολιτών που αφορούσαν θέματα ασφάλειας, ενώ έχει προωθήσει άλλα 166 αιτήματα ή/και παράπονα που δέχθηκε διαδικτυακά (είτε μέσω της ιστοσελίδας του, είτε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιεί ο Υπουργός).

Η άσκηση ετοιμότητας ανταπόκρισης και αντιμετώπισης τρομοκρατικού επεισοδίου που διεξήχθη, την Πέμπτη, στη Λεμεσό δεν ήταν, δυστυχώς, μια τέτοια περίπτωση, γιατί πέτυχε το εντελώς αντίθετο. Αισθάνομαι έντονα την ανάγκη να εκφράσω εκ μέρους της Πολιτείας τις απολογίες μας και ειδικότερα στους νέους, στα παιδιά και στους γονείς τους. Δυστυχώς, δεν έγιναν οι δέουσες διευθετήσεις, ώστε να αποφευχθεί η ανησυχία και άσκοπη ταλαιπωρία, αλλά κυρίως ο φόβος, που προκλήθηκε σε γονείς και παιδιά.

Μέσα από συγκεκριμένα μέτρα που έχουν ληφθεί, αυτή η Κυβέρνηση έθεσε τα θεμέλια μιας νέας εποχής για το κράτος δικαίου και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διασφαλίζοντας ότι αυτά πλέον θα τυγχάνουν τον αναγκαίο σεβασμό και από τα σώματα ασφαλείας της Δημοκρατίας. Γι’ αυτό περιστατικά, όπως αυτό της περασμένης Πέμπτης, όσο μεμονωμένο και αν είναι, δεν γίνονται πλέον αποδεκτά.

Αποκαθιστώντας λοιπόν την συνεργασία του πολίτη με την Αστυνομία, δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή του πρωτοποριακού προγράμματος της Κοινοτικής Αστυνόμευσης και την επέκταση του Αστυνομικού της Γειτονιάς.

Με την ενίσχυση και εξάπλωση των θεσμών του Παρατηρητή της Γειτονιάς, η πρακτική συνεργασία μας με τις τοπικές κοινωνίες, καθώς και με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ενδυναμώνουν καθημερινά το αίσθημα αμοιβαίας εμπιστοσύνης με το κοινό. Τα αποτελέσματα που είχαμε μέχρι στιγμής σε όλους αυτούς τους τομείς είναι πραγματικά αξιέπαινα, χάριν στη στενή συνεργασία που έχει δημιουργηθεί μεταξύ κοινού και Αστυνομίας.

Πέραν αυτών, συνεχίζουμε με επιπρόσθετες ριζοσπαστικές αλλαγές στη δομή και λειτουργία της Αστυνομίας, γιατί για την Κυβέρνηση είναι καθοριστικό να καταστήσει την Αστυνομία Κύπρου ως ένα αναβαθμισμένο Σώμα, ικανό να ανταποκριθεί όχι μόνο στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες της σύγχρονης εποχής, αλλά και φιλική προς τον πολίτη, ώστε να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις απαιτήσεις των πολιτών.

Σας ευχαριστούμε για την μέχρι σήμερα ανταπόκριση σας και την εμπιστοσύνη που επιδεικνύετε στα μέλη και την ηγεσία της Αστυνομίας. Η Αστυνομία αλλάζει και με τις αλλαγές αυτές, εγκαταλείπονται νοοτροπίες και συμπεριφορές του παρελθόντος, κτίζονται γέφυρες επικοινωνίας και εμπιστοσύνης με τον πολίτη και με σταθερά βήματα μετατρέπεται ως το Σώμα που -μέρα και νύχτα- μεριμνά για την ασφάλεια μας.