Υπ. Δικαιοσύνης: Προτεραιότητα της Κυβέρνησης η ασφάλεια του πολίτη

Προτεραιότητα της Κυβέρνησης η ασφάλεια του πολίτη, υπογράμμισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, παρουσιάζοντας, σήμερα, τη λειτουργία του Κεντροποιημένου Συστήματος Συναγερμών της Αστυνομίας.

«Κάθε σύγχρονο κράτος που θέλει να βελτιώνει την ποιότητα ζωής και να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις ανάγκες των πολιτών του, πρέπει να προσφέρει στους πολίτες του, πρώτα και πάνω από όλα, ασφάλεια», επεσήμανε.

Αναφερόμενος στη σύνδεση των συστημάτων συναγερμού των υποστατικών με το Κεντροποιημένο Σύστημα Συναγερμών της Αστυνομίας, είπε ότι με αυτό τον τρόπο βελτιώνεται ο χρόνος παρέμβασης της Αστυνομίας, δεν χρειάζεται η εμπλοκή του ιδιοκτήτη του υποστατικού, κινητοποιείται άμεσα το πλησιέστερο περιπολικό και επιτυγχάνεται μείωση του κοινού και σοβαρού εγκλήματος.

Ο κ. Νικολάου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι στα πλαίσια του στρατηγικού στόχου για την αντιμετώπιση και μείωση του κοινού και σοβαρού εγκλήματος, εφαρμόστηκε ο θεσμός της κοινοτικής αστυνόμευσης, με αύξηση των αστυνομικών της γειτονιάς σε 76 μέλη, και των Παρατηρητών της Γειτονιάς (που σήμερα φθάνουν τους περίπου 90,000).

Παράλληλα, σημείωσε, μέσα από τις συντμήσεις τμημάτων ενισχύθηκαν οι αστυνομικοί της πρώτης γραμμής και η Αστυνομία βρίσκεται κοντά στον πολίτη και στα προβλήματά του, ενδυναμώνοντας τη σχέση του Σώματος με τον πολίτη.

Τόνισε, επίσης, ότι με την απαλλαγή των αστυνομικών από γραφειακής φύσεως καθήκοντα, την αύξηση επιχειρησιακών δράσεων της Αστυνομίας, την ενίσχυση μηχανοκίνητων και πεζών περιπολιών, τη χαρτογράφηση εγκλήματος για στοχευμένη πρόληψη και αντιμετώπισή του, την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων αστυνόμευσης, την υιοθέτηση του road-policing από το 2013, και την εφαρμογή μεθόδων έξυπνης αστυνόμευσης smart policing, έχει επιτευχθεί η αύξηση του αισθήματος ασφάλειας του πολίτη.