Υπόθεση Τρ. Κύπρου: Ένοχος ο Ανδρέας Ηλιάδης και η τράπεζα….

Η πολύκροτη πρώτη ποινική υπόθεση ενώπιον του Μονίμου Κακουργιοδικείου Λευκώσίας, εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και των πέντε πρώην ανώτατων στελεχών της, τελείωσε σήμερα κρίνοντας ένοχους  την Τράπεζα Κύπρου και τον Ανδρέα Ηλιάδη.

Το Μόνιμο κακουργιοδικείο, έκρινε ένοχους τους πιο πάνω,  σε μια κατηγορία που αφορούσε τη χειραγώγηση της αγοράς λόγω παραπλανητικών δηλώσεων για το κεφαλαιουχικό έλλειμμα της τράπεζας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της τράπεζας που έγινε στις 19/6/2012.

Παράλληλα έκρινε αθώους όλους τους κατηγορούμενους στις κατηγορίες 2,3,5 και 6.

Εκτός από την Τράπεζα Κύπρου ως νομικό πρόσωπο και τον Ανδρέα Ηλιάδη, κατηγορούμενοι στην υπόθεση ήταν οι Θεόδωρος Αριστοδήμου, Αντρέας Αρτέμη, Γιάννης Κυπρή και Γιάννης Πεχλιβανίδης.

Συγκεκριμένα, Τράπεζα Κύπρου και Ανδρέας Ηλιάδης κρίθηκαν ένοχοι στην κατηγορία 4 του κατηγορητηρίου που αφορούσε τη χειραγώγηση της αγοράς μεταξύ 19/6/2012 και 26/6/12 στη Λευκωσία “κατά παράβαση των Άρθρων 19 ως εξειδικεύεται από το Άρθρο 20(1)(γ) και 23(3)…» του Ν.116(I)/05 «και του Άρθρου 20 του Ποινικού Κώδικα …». Δηλαδή στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Τράπεζας στις 19/6/2012, ο κ. Ηλιάδης ενώ ήταν μέλος του ΔΣ και Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής διέδωσε πληροφορίες που έδιναν παραπλανητικές ενδείξεις σε σχέση με τα χρηματοοικονομικά μέσα, δηλαδή ενώπιον των μετόχων της τράπεζας προέβηκε σε παραπλανητικές δηλώσεις σε σχέση με το κεφαλαιουχικό έλλειμμα της τράπεζας.

Όλοι οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι στην κατηγορία 2 που αντιμετώπιζαν από κοινού και που αφορούσε τη χειραγώγηση της αγοράς μεταξύ 14/06/2012 και 26/06/2012, ότι δηλαδή, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ενώ ήταν μέλη του ΔΣ της τράπεζας, παρέλειψαν να προβούν στις δέουσες ενέργειες έτσι ώστε να εκδοθεί δημόσια ανακοίνωση σημαντικού γεγονότος από την Τράπεζα Κύπρου για σημαντική αύξηση των κεφαλαιουχικών αναγκών της από τα €200 εκ. τα οποία είχε ανακοινώσει στις 10/05/2012.

Η Τράπεζα Κύπρου και ο Θεόδωρος Αριστοδήμου κρίθηκαν αθώοι στην κατηγορία 3 που αφορούσε το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς μεταξύ 19/6/2012 και 26/6/12 στη Λευκωσία. Δηλαδή, με βάση το κατηγορητήριο, στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Τράπεζας στις 19/6/2012, ο κ. Αριστοδήμου, ενώ ήταν Πρόεδρος του ΔΣ, διέδωσε πληροφορίες που έδιναν παραπλανητικές ενδείξεις σε σχέση με τα χρηματοοικονομικά μέσα, δηλαδή ενώπιον των μετόχων της τράπεζας προέβηκε σε παραπλανητικές δηλώσεις σε σχέση με το κεφαλαιουχικό έλλειμμα της τράπεζας.

Ο κ. Αριστοδήμου κρίθηκε αθώος και στην 5η κατηγορία σε σχέση με την Ετήσια Γενική Συνέλευση, ότι δηλαδή κατά την παροχή πληροφορίας στους μετόχους της Τράπεζας σχετικά με τη χρηματοοικονομική κατάσταση της και τις προοπτικές της και ενώ ήταν Πρόεδρος του ΔΣ απέκρυψε ουσιώδη στοιχεία σχετικά με το κεφαλαιουχικό έλλειμμα της Τράπεζας.

Ο κ. Ηλιάδης αθωώθηκε στην 6η κατηγορία που αφορούσε επίσης απόκρυψη ουσιωδών στοιχείων για το έλλειμμα της Τράπεζας κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση, ενώ ήταν Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της.