Υποχωρεί το κόστος δανεισμού σε ολόκληρη την ευρωζώνη

Το κόστος δανεισμού σε ολόκληρη την ευρωζώνη υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα πέντε εβδομάδων σήμερα, λαμβάνοντας ώθηση από την αυξανόμενη προσδοκία ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα χαμηλότερες αγορές assets για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αντίθετα, οι αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ αυξάνονται μετά τις αναφορές ότι ο Donald Trump συναντήθηκε με τον οικονομολόγο του Πανεπιστημίου του Stanford, John Taylor, για να συζητήσει την θέση του επικεφαλής της Fed, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναζητά υποψηφίους. Ο Τaylor θεωρείται υπέρμαχος της επιθετικής νομισματικής πολιτικής.

Οι αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρώπη ξεκίνησαν την ημέρα με άνοδο καθώς οι επενδυτές στάθμισαν τις συνέπειες ενός ενδεχομένως πιο επιθετικού επικεφαλής της Federal Reserve μετά την λήξη της θητείας της Janet Yellen τον Φεβρουάριο.

Ωστόσο, οι πιέσεις αποδείχθηκαν βραχυπρόθεσμες, καθώς η προσοχή επέστρεψε στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα, όπου η κεντρική τράπεζα αναμένεται να περιγράψει τα σχέδιά της για το μέλλον του QE, του προγράμματος αγοράς assets που ξεπερνά σε αξία τα 2,3 τρισ. ευρώ.

Οι αναφορές στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με τις οποίες οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής της ΕΚΤ κινούνται προς την αναγγελία περισσότερων αγορών περιουσιακών στοιχείων σε χαμηλότερους όγκους, πυροδότησαν τις εικασίες ότι η κεντρική τράπεζα θα αργήσει να μηδενίσει το πρόγραμμα.

Όπως σημειώνει η Credit Agricole, η ΕΚΤ θα μειώσει τις μηνιαίες αγορές ενεργητικού σε 40 από 60 δισ. ευρώ, αλλά οι ενδείξεις είναι ότι θα μειωθούν κι άλλο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Γερμανίας υποχωρεί στο 0,36%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε εβδομάδων

Οι αποδόσεις των ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας υποχωρούν επίσης σε χαμηλά πέντε εβδομάδων, με τα ιταλικά yields να υποχωρούν σχεδόν 3 μονάδες βάσης στο 2,01%, ενώ οι αποδόσεις των υπόλοιπων ομολόγων της ζώνης του ευρώ κινούνται 1-2 μ.β χαμηλότερα.

Αν και το QΕ δεν αφορά τουλάχιστον προς το παρόν, την Ελλάδα, το γενικότερο κλίμα λειτουργεί θετικά και για τα ελληνικά ομόλογα, με τις αποδόσεις του 10ετου΄ς να υποχωρούν στο 5,498% και στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 18 Σεπτεμβρίου.

Πριν μερικές ημέρες η Goldman Sachs είχε επισημάνει πως αν και η ένταξη της Ελλάδας στο QE δεν αποτελεί το βασικό της σενάριο, πριν τελειώσει το πρόγραμμα, ωστόσο μια ταχεία ολοκλήρωση της τελικής αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής, θα “ανοίξει” αυτή τη δυνατότητα για τα ελληνικά ομόλογα.