Υπουργικό: Ανασκόπηση του Κυβερνητικού έργου, Παιδεία, ΓεΣΥ και ενέργεια

Ανασκόπηση του Κυβερνητικού έργου, Παιδεία, ΓεΣΥ και ενέργεια στη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στο Τρόοδος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος.

Μετά τη συνεδρία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «σήμερα είχαμε μια ιδιαίτερη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου με την ευκαιρία της πρώτης εξαμηνίας που έχει συμπληρωθεί στη δεύτερη διακυβέρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη.

Έγινε μια ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου για αυτή την εξαμηνία και έχουν τεθεί οι στόχοι με βάση πάντοτε τις προγραμματικές θέσεις του Προέδρου και της αποφασιστικότητας του σε αυτή τη δεύτερη πενταετία να έχουμε αποτελέσματα με συγκεκριμένο έργο, όπως έχουν αποφασίσει οι πολίτες στις τελευταίες προεδρικές εκλογές.

Ειδικότερα έγινε μια ενδελεχής ενημέρωση από τον Υπουργό Οικονομικών για τις εξελίξεις στην οικονομία, για τις συνεχείς αναβαθμίσεις από τους Οίκους Αξιολόγησης που φέρνουν πλέον την Κύπρο, με δεδομένες τις δραστικές αποφάσεις που λήφθηκαν στο τραπεζικό σύστημα τον τελευταίο καιρό.

Μετά τις αποφάσεις αυτές, η Κύπρος αναβαθμίζεται και βρίσκεται σε τροχιά κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στους επόμενους μήνες, κάτι που θα είναι πολύ σημαντικό.

Ταυτόχρονα καταγράφηκαν οι οπλιτικές σε αυτή τη συγκυρία, όπου η Κύπρος, για πρώτη φορά μετά τα τελευταία χρόνια, έχει χαμηλότερη πλέον ανεργία από τον μέσο όρο της Ευρώπης και συνεχίζουμε σταθερά προς την πλήρη απασχόληση, με την πολιτική της συνετούς δημοσιονομικής διαχείρισης, αλλά και με τη ρωμαλέα ανάπτυξη που καταγράφεται στην οικονομία.

Μας απασχόλησε το ΓΕΣΥ που είναι ένας από τους πρώτους στόχους της διακυβέρνησης στη δεύτερη πενταετία. Έγινε ενημέρωση από τον Υπουργό Υγείας για την πρόοδο που επιτελείται στην εφαρμογή των αποφάσεων και καταγράφεται η αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης, για υλοποίηση των στόχων και του σχεδίου μέσα στα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα τα οποία και θα τηρηθούν.

Συζητήθηκε, επίσης, και λήφθηκαν αποφάσεις για την υδατική πολιτική και την αντιμετώπιση της λειψυδρίας με μια απόφαση πλαίσιο που θα δίνει τη δυνατότητα να αναπτύσσονται αφαλατώσεις υπό διάφορους φορείς είτε συνεργασίες φορέων στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να αμβλυνθούν τα προβλήματα στα επόμενα χρόνια, γιατί στις προβλέψεις για το υδατικό θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και το ενδεχόμενο συνεχόμενης λειψυδρίας. Αναφερόμαστε σε πρόσθετες δυνατότητες ιδιωτικής πρωτοβουλίας για αφαλατώσεις για σκοπούς άρδευσης.

Επιπρόσθετα, τη συνεδρία απασχόλησε ειδικότερα η υλοποίηση των μεγάλων έργων που έχουν αποφασιστεί, οι μηχανισμοί παρακολούθησης και η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που είναι κάτι στο οποίο επιμένει ιδιαίτερα ο Πρόεδρος, γιατί εννοεί ότι σε αυτή τη δεύτερη πενταετία θα υλοποιηθούν έργα.

Έγινε, επίσης, ανασκόπηση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που έχουμε μπροστά μας και θα πρέπει να επιταχυνθούν και να ολοκληρωθούν, όπως είναι η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, η μεγάλη πρωτοβουλία με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η εφαρμογή του επενδυτικού νόμου που οπωσδήποτε θα είναι ένας ακόμα αναβαθμός για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, ο εκσυγχρονισμός της δικαιοσύνης που είναι σε εξέλιξη, αλλά και ειδικότερα, με οδηγίες του Προέδρου, η αξιοποίηση θέσεων που υπάρχουν σε προγράμματα άλλων υποψηφίων στις τελευταίες προεδρικές εκλογές. Ήταν μια απόφαση που είχε ληφθεί από τον περασμένο Μάρτιο, και έχουν μελετηθεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες προτάσεις των υποψηφίων και φτάνουμε στο σημείο όπου θα πρέπει να γίνει επιλογή για το ποιες από αυτές είναι εφικτές και εφαρμόσιμες. Αρκετές από αυτές τις εισηγήσεις είναι συμβατές με το ίδιο το πρόγραμμα του Προέδρου, και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε σε υλοποίηση.

Τη σημερινή συνεδρία απασχόλησε και ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κυπριακής Δημοκρατίας ο οποίος προχωρά κανονικά. Έγινε μια συνοπτική και γενική ενημέρωση από τον Υπουργό Ενέργειας, ενώ έχει ληφθεί απόφαση για να γίνει διαπραγμάτευση σχετικά με τα ευρήματα στο κοίτασμα Αφροδίτη. Για τον σκοπό αυτό έχει διοριστεί διαπραγματευτική ομάδα.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ασχολήθηκε βεβαίως και με τα ζητήματα στον χώρο της εκπαίδευσης. Έγινε πλήρης ενημέρωση από τον Υπουργό Παιδείας και στη βάση της ενημέρωσης αποφασίστηκε η πορεία που θα πρέπει να ακολουθήσει στη συνέχεια η Κυβέρνηση και ο Υπουργός.

Ο στόχος παραμένει και είναι η αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου και των ίδιων των εκπαιδευτικών και των συνθηκών που επικρατούν στα σχολεία και ταυτόχρονα το να μπορέσει η Κυβέρνηση να ανταποκριθεί σε ανάγκες που υπάρχουν και καταγράφονται και στις οποίες αναφέρθηκε ο Πρόεδρος στη συνάντηση που είχε με τους οργανωμένους γονείς και τις εκπαιδευτικές οργανώσεις στις 27 Ιουλίου. Ανάγκες που έχουν να κάνουν με την ενίσχυση της ασφάλειας και της υγείας στον χώρο του σχολείου, με ειδικά προγράμματα για την αντιμετώπιση της αποκλίνουσας συμπεριφοράς και της παραβατικότητας, με άλλα προγράμματα για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων είτε για παιχνιδότοπους στην προδημοτική εκπαίδευση είτε για κτηριακές εγκαταστάσεις είτε για εκσυγχρονισμό εγκαταστάσεων και εργαστηρίων, όπως και για μια σειρά από άλλα προγράμματα και δράσεις που πρέπει να αναπτυχθούν στην εκπαίδευση.

Πιστεύουμε ότι με τις αποφάσεις εξορθολογισμού που θα ληφθούν και με τον συνδυασμό αυτών των προτάσεων με το σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών και τη δυνατότητα να αντικατασταθούν απαλλαγές που υπάρχουν σήμερα είτε με ευκαιρίες ανέλιξης των εκπαιδευτικών είτε και με κάποια ειδικά επιδόματα σε κάποιες περιπτώσεις θα δημιουργηθούν νέα περιθώρια πολιτικής, πάντα για βελτίωση των συνθηκών για τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά, με τελικό στόχο ένα καλύτερο δημόσιο σχολείο.

Κατά τη σημερινή συνεδρία εξετάστηκε σε ποια κατάσταση βρίσκεται το πρόγραμμα με τα αντισταθμιστικά μέτρα για τις κοινότητες της περιοχής στο Μαρί, και σε ποιο στάδιο είναι και πώς θα επιταχυνθεί η υλοποίηση της συμφωνίας για την ανάπτυξη στις περιοχές των Βρετανικών Βάσεων.

Επίσης έχουν εγκριθεί πρόσθετες θέσεις για βοηθούς και συνοδούς παιδιών με ειδικές ανάγκες στο εκπαιδευτικό σύστημα».

Σε ερώτηση ο κ. Προδρόμου είπε ότι «ο Υπουργός Παιδείας έχει καλέσει τις εκπαιδευτικές οργανώσεις σε διάλογο. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι τις προηγούμενες μέρες υπήρχε κώλυμα, ανανέωσε την πρόσκληση. Αύριο είναι η πρόσκληση για τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και μεθαύριο προγραμματίζεται ακόμη μια συνάντηση. Θεωρούμε ότι με τον διάλογο, με την υποβολή προτάσεων μπορούν να βρεθούν λύσεις, επαναλαμβάνοντας ότι οι αποφάσεις που είχαν ληφθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο στις αρχές Ιουλίου είχαν σκοπό τον εξορθολογισμό του συστήματος και με κανένα τρόπο δεν πρόκειται να επιβαρύνουν τους εκπαιδευτικούς. Η αντιπρόταση της Κυβέρνησης είναι μια συνολική προσέγγιση για να δοθούν ευκαιρίες ανέλιξης μέσα από ένα αξιοκρατικό σύστημα, όπου οι εκπαιδευτική που έχουν εξωδιδακτικό έργο θα βλέπουν να ανταμείβονται αλλά ταυτόχρονα θα υπάρχει και συζήτηση για το αντί να χάνονται τόσες πολλές ώρες διδακτικού χρόνου να υπάρχουν κάποια ειδικά επιδόματα που θα αποτελούν κίνητρα για τους εκπαιδευτικούς. Αυτά, όμως, θα πρέπει να συζητηθούν. Ελπίζουμε ότι τις επόμενες μέρες θα μπορέσει να γίνει συγκεκριμένη συζήτηση για να ακούσουν και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις τους προσανατολισμούς της Κυβέρνησης».

Ερωτηθείς είπε ότι «τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικότατα. Εδώ και μέρες έχει ανακοινωθεί ότι το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας έχει λάβει όλες τις πρόνοιες, έχει μετρήσει όλες τις ανάγκες και είναι πανέτοιμο το σύστημα για να ξεκινήσει η σχολική χρονιά».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου πώς θα ανοίξουν τα σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς, ο Εκπρόσωπος διερωτήθηκε «πώς θα βοηθούσε είτε τους εκπαιδευτικούς είτε τα σχολεία να μην παρουσιαστούν (οι εκπαιδευτικοί) στα θρανία με την αρχή του σχολικού έτους».

Σε ερώτηση αν υπάρχουν κόκκινες γραμμές για την Κυβέρνηση στον διάλογο με τους εκπαιδευτικούς, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν πρόκειται για διάλογο μεταξύ αντιπάλων ή ανταγωνιστών για να υπάρχουν κόκκινες γραμμές».

Πρόσθεσε ότι η προσπάθεια είναι «όλο αυτό το σύστημα μέσα από το οποίο χάνουμε χιλιάδες ώρες διδασκαλίας να εξορθολογιστεί».

Είπε ακόμη ότι «υπάρχει το περιθώριο για να γίνει γόνιμος διάλογος και για τον συνδικαλιστικό χρόνο και για τις απαλλαγές που υπήρχαν σε ώρες λόγω αρχαιότητας και για τις απαλλαγές λόγω εξωδιδακτικών καθηκόντων μέσα στο σχολείο. Ψύχραιμα και πολιτισμένα, χωρίς αφορισμούς, μέσα από διάλογο, η Κυβέρνηση νιώθει – και αυτή είναι η κατεύθυνση που έχει ο Υπουργός Παιδείας με πολύ εξειδικευμένες και μετρημένες προτάσεις – ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις συναινετικά. Τα όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα δεν τιμούν κανένα και η άποψη της Κυβέρνησης και του Προέδρου είναι ότι έχοντας πάντοτε πολύ ψηλά σε εκτίμηση τους εκπαιδευτικούς, θεωρώντας ότι είναι ο πρώτος μας συνεργάτης στο πολύ σημαντικό θέμα της μόρφωσης των παιδιών, θέλουμε να βοηθήσουμε και το έργο των εκπαιδευτικών, με πρόσθετες δράσεις μέσα στα σχολεία. Όμως, πρέπει να δημιουργηθούν τα περιθώρια για αυτό.

Ο εξορθολογισμός αυτό σημαίνει: Αναγνωρίζοντας τη συμβολή των εκπαιδευτικών, ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε περιθώρια για προγράμματα που θα βελτιώνουν το δημόσιο σχολείο, άρα και τον χώρο εργασίας των εκπαιδευτικών».