ΥΠΟΙΚ: Δεν γίνεται να δώσουμε περισσότερες αυξήσεις στους μισούς ή σ’ αυτούς που θα κάνουν απεργία

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης προέβη σήμερα σε δηλώσεις στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ για θέματα της επικαιρότητας.

Το πλήρες κείμενο των δηλώσεων ακολουθεί.

Ερώτηση: Εκτός από το επιχείρημά σας ότι η συμπεριφορά των συντεχνιών μπορεί να οφείλεται στο ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο, υπάρχει κάτι άλλο;

Απάντηση: Ασφαλώς. Αυτό δεν είναι το κύριο επιχείρημα. Ο λόγος για τον οποίο έχουμε καθορίσει ένα όριο και έχουμε βεβαίως ικανοποιήσει κάποια αιτήματα (αλλά δεν τα έχουμε ικανοποιήσει όλα στο σύνολό τους και μάλιστα τώρα) σχετίζεται με τα οικονομικά δεδομένα και τις δυνατότητες και τις συνολικές ανάγκες της οικονομίας, με τη θέση που έχουμε φτάσει. Αυτός είναι ο λόγος που έχει καθορίσει τα όρια των παραχωρήσεων. Η αναφορά στο προεκλογικό σχετίζεται με το γεγονός ότι θα μπορούσαμε –αν ήμαστε σε άλλες εποχές ή αν επιστρέψουμε ξανά στα παλιά- να παραγνωρίσουμε τα δεδομένα ακριβώς επειδή έχουμε εκλογές και να λάβουμε διαφορετική απόφαση.

Ερώτηση: Γιατί όμως οι συντεχνίες λένε ότι έχει αθετηθεί συμφωνία;

Απάντηση: Η συμφωνία λέει ότι μέσα από μια φόρμουλα που μετρά όλα όσα συνθέτουν το μισθολόγιο καθορίζεται ένα ανώτατο όριο και αυτό το όριο για την επόμενη χρονιά είναι λίγο πιο πάνω από το 3,5%. Αυτή θα ήταν η μέγιστη προς τα πάνω μεταβολή του μισθολογίου για την επόμενη χρονιά. Η ελάχιστη μεταβολή θα ήταν ασφαλώς η μηδενική. Αυτή τη στιγμή είμαστε στο 2,7%. Δεν είμαστε στο ένα άκρο των μηδενικών αυξήσεων. Ήμαστε σε περίοδο τέτοια μέχρι το 2016 καθώς τότε είχαμε πλήρη παγοποίηση προσλήψεων και αυξήσεων.

Το μέγιστο, το άλλο άκρο, αν εξαντλούσαμε τα περιθώρια, στο σύνολό τους θα ήταν λίγο πάνω από το 3,5%. Είμαστε λοιπόν στο 2,7%. Αυτό είναι δεδομένο. Είναι αυτά που προβλέπει ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς συνυπολογίζοντας τα πάντα και μάλιστα υπολογίζοντας μηδενική αύξηση στη συνολική απασχόληση. Δηλαδή τυχόν προσλήψεις δεν θα υπερβαίνουν αυτούς που αφυπηρετούν. Άρα υπάρχει ένα ευνοϊκό δεδομένο όσον αφορά τις προσλήψεις που δεν ίσχυε όλα τα προηγούμενα χρόνια όταν προσθέταμε 1000 υπαλλήλους τον χρόνο. Το 2,7 αφορά όλους τους υπαλλήλους συνολικά.

Δεν γίνεται να δώσουμε περισσότερες αυξήσεις στους μισούς ή σ’ αυτούς που θα κάνουν απεργία. Αυτό θα ήταν παραλογισμός. Συνεπώς, το 2,7αύξηση αφορά το μισθολόγιο της γενικής κυβέρνησης όπως έχει υπολογιστεί μετρώντας προσαυξήσεις, ΑΤΑ, μισθολογική αναβάθμιση λόγω προαγωγής και βελτιωμένη ρύθμιση για τις υπερωρίες. Δεν έχει όμως υπολογιστεί και το ότι από τη φετινή χρονιά καταργήθηκε και η έκτακτη φορολογία αποκοπής επί των μισθών που επιβλήθηκε το 2011. Συνεπώς, το μισθολόγιο στον προϋπολογισμό που καταθέσαμε στη Βουλή αλλά και στην ΕΕ προβλέπει μια αύξηση γύρω στο 2,7% με πολύ μετρήσιμο τρόπο. Δεν είναι ούτε στο 0 (όπου ήμαστε τα προηγούμενα χρόνια) αλλά ούτε και θα μπορούσαμε να πάμε από τώρα στο μέγιστο. Το 2,7 είναι ένα λογικό ποσό και σας έχω απαριθμήσει μια σειρά από μέτρα που είναι ευνοϊκά για τους εργαζομένους στο δημόσιο τομέα. H χώρα μας έχει και άλλες ανάγκες. Ναι μεν έχουμε δημιουργήσει περιθώρια και είμαστε σε καλύτερη θέση απ’ ό,τι ήμαστε πριν 4-5 χρόνια αλλά αυτά τα περιθώρια έχουμε την υποχρέωση να τα χειριστούμε υπεύθυνα συνυπολογίζοντας το σύνολο των αναγκών και των προτεραιοτήτων και μη ξεφεύγοντας ασφαλώς από τα όρια που καθορίζονται από αυτές τις οικονομικές δ
υνατότητες. Σας έχω εξηγήσει ακριβώς ότι δεν είμαστε ούτε στο ένα άκρο ούτε θα πάμε στο άλλο αδιαφορώντας για τα οικονομικά δεδομένα είτε λόγω συνδικαλιστικών πιέσεων είτε επειδή έρχονται εκλογές και θέλουμε να είμαστε πρόσκαιρα αρεστοί. Αν ανατρέξετε σε προηγούμενες εποχές θα διαπιστώσετε ότι διαχρονικά κάθε φορά που έρχονταν εκλογές παραχωρούνταν γενναιόδωρες προσαυξήσεις.

Με την ΠΑΣΥΔΥ έχουμε συμφωνήσει ότι για το 2018 (συνυπολογίζοντας όλα τα υπόλοιπα όπως η κατάργηση της έκτακτης αποκοπής, οι προσαυξήσεις, η ΑΤΑ, η μισθολογική αναβάθμιση σε περίπτωση προαγωγής, η βελτίωση στις υπερωρίες) αυτό εξαντλεί τα όρια και είμαστε ασφαλώς έτοιμοι να συνεχίσουμε τη συζήτηση για 2-3 άλλα ζητήματα που είναι εφικτά και μπορούν να ικανοποιηθούν πέραν απ’ αυτό που έχω αναφέρει, όπως π.χ. η σύσταση από την επόμενη χρονιά ταμείο πρόνοιας για τους νεοεισερχόμενους δημόσιους υπαλλήλους. Θεωρούμε ότι είναι προτεραιότητα και υποχρέωση. Το σχέδιο καταργήθηκε από το 2011-2012 επειδή δεν υπήρχε οικονομική δυνατότητα. Τώρα μπορούμε να το συζητήσουμε και να το εφαρμόσουμε αφήνοντας ανοιχτή την προοπτική για την επόμενη χρονιά όσον αφορά περαιτέρω αυξήσεις.

Ερώτηση: Είπατε στους υπαλλήλους των ημικρατικών ότι αυτές οι αποκοπές είναι μόνιμες;

Απάντηση: Είναι μόνιμες καθώς η νομοθεσία που τις επέβαλε δεν προσδιορίζει ημερομηνία λήξης. Υπάρχουν μέτρα που έχουν χρονική διάρκεια στον νόμο που τα εφαρμόζει ότι θα διαρκέσουν π.χ. από την 1/1/2013 μέχρι 1/1/2015. Αυτό είναι ένα έκτακτο/προσωρινό μέτρο. Υπάρχουν άλλα που είναι ανοιχτά. Συνεπώς, μ’ αυτή την έννοια «μόνιμα» είναι όπως «μόνιμος» μπορεί να θεωρηθεί και ένας φορολογικός συντελεστής. Π.χ. η νομοθεσία δεν προσδιορίζει ότι ο συντελεστής θα είναι 20% για δύο χρόνια, λέει απλά ότι θα είναι 20%. Είναι όμως δεδομένο ότι όπως μπορεί ν’ αλλάξει μια φορολογική ρύθμιση μπορεί ν’ αλλάξει κι αυτό. Αυτός πρέπει να είναι ο προγραμματισμός. Σιγά σιγά, βήμα βήμα και όχι με βεβιασμένες κινήσεις παραμονές εκλογών αλλά με νούσιμη και λογική προσέγγιση που να συνυπολογίζει και τα όρια και τις αντοχές και τις συνολικές ανάγκες, βεβαίως αυτή η αποκοπή σιγά σιγά θα μειωθεί και θα εξαλειφθεί και θα ισοδυναμεί με μια γενική αύξηση.

Δηλαδή το πρακτικό αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Όσο πιο καλά πάει η οικονομία μας, όσο πιο προσεκτική και συνετή παραμένει η διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, τόσο γρηγορότερα θα γίνουν αυτές οι αυξήσεις.

Όσον αφορά δε τις προαγωγές, δεν είναι μόνο για τους υψηλόβαθμους αλλά και τους χαμηλόβαθμους. Υπήρχαν π.χ. βοηθοί γραμματειακοί λειτουργοί στη χαμηλότερη βαθμίδα που δεν είχαν πάρει προαγωγή εδώ και 10-12 χρόνια. Τα αιτήματα για προαγωγές πάνε κατ’ ευθείαν στη Βουλή και αποδεσμεύονται εκεί. Ένα άλλο θέμα είναι ότι όταν έχεις έναν διευθυντή και φύγει, κάποιος άλλος θα προαχθεί στη θέση του, είναι λογικό. Δεν είναι αυτό το ζήτημα. Στην πράξη θεωρείται ότι συμπληρώνεται το οργανόγραμμα με τη διαδικασία έγκρισης της Βουλής και μόνο.

Παράλληλα, πρέπει να έχουμε αίσθηση ότι σ’ αυτό τον τόπο δεν υπάρχουν μόνο δημόσιοι υπάλληλοι. Η πλειοψηφία είναι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και πληρώνουν για όσους βρίσκονται στο δημόσιο και δεν γίνεται να υπάρχουν δυο κατηγοριών πολίτες. Στον ιδιωτικό τομέα δεν έγιναν αποκοπές;

Περάσαμε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση και φτάσαμε στα όρια κατάρρευσης κράτους, οικονομίας, δομών, κοινωνικού ιστού και περιμέναμε ότι δεν θα υπήρχε καμιά επίπτωση; Το γεγονός βεβαίως ότι αυτές οι αποκοπές έγιναν το 2011 και το 2012 επί προηγούμενης Κυβέρνησης μου είναι αδιάφορο, θέλω να είμαι δίκαιος. Και άλλη Κυβέρνηση να ήταν, δεν θα είχε άλλη επιλογή.

Ακόμα και η αντιπολίτευση τότε στήριξε εκείνες τις δύσκολες αποφάσεις. Αυτό που πρέπει όμως να δούμε είναι ότι ακολουθώντας μια διαφορετική πολιτική και επενδύοντας και στηρίζοντας τις προσπάθειες και τις θυσίες των συμπολιτών μας και των παραγωγικών δυνάμεων της οικονομίας μας έχουμε τερματίσει εκείνον τον φαύλο κύκλο των έκτακτων μέτρων, των περικοπών και των φορολογιών και είμαστε ήδη σε θέση να προβαίνουμε σε κινήσεις ελάφρυνσης των συμπολιτών μας αλλά αυτή η πολιτική δεν μπορεί δια μιας να αποκαταστήσει πλήρως και από τώρα τέτοιου είδους μέτρα.

Αυτό που είπα στους ηγέτες των συντεχνιών είναι ότι ο διάλογος μπορεί και πρέπει να συνεχιστεί και να παραμείνει ανοιχτός. Δεν στέλνουμε καλό μήνυμα στην κοινωνία μας και στους συμπολίτες μας με το να υιοθετούμε τέτοιες προσεγγίσεις. Η πόρτα του διαλόγου είναι ανοιχτή. Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ασχέτως δεδομένων θα φανεί ότι κάνουμε ένα διάλογο αλλά το αποτέλεσμα να είναι προδιαγεγραμμένο. Εγώ σας εξηγώ ότι δεν είμαστε ούτε στο ένα άκρο (των μηδενικών αυξήσεων), ούτε και στο άλλο.

Ερώτηση: Λεφτά για την υγεία υπάρχουν;

Απάντηση: Κατ’ αρχάς, αυτό που χρειάζεται η αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων δεν είναι λεφτά αλλά τόλμη και διάθεση ν’ αλλάξει επιτέλους ο τρόπος λειτουργίας των νοσοκομείων. Όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, το σύστημα που ακολουθείται στηρίζεται σε μεθόδους από την εποχή της αγγλοκρατίας. Ζούμε σε ένα διαφορετικό κόσμο, διαφορετική εποχή και οι δομές/διαδικασίες/λειτουργίες των νοσοκομείων έχουν ξεμείνει σε άλλες εποχές.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι και το επιτελείο του Υπουργείου Υγείας με τον πολιτικό προϊστάμενο και η Κυβέρνηση έχει συλλογικά τη διάθεση και την τόλμη ν’ αλλάξει τις δομές και τις διαδικασίες στα νοσοκομεία εν όψει ΓΕΣΥ. Όσον αφορά τους οικονομικούς πόρους, έχω να πω ότι παρόλο που περάσαμε δύσκολες καταστάσεις με την οικονομία και έπρεπε να κλείσουμε ένα έλλειμμα ενός δισεκατομμυρίου τον χρόνο, δηλαδή λεφτά που ξοδεύαμε χωρίς να έχουμε, εντούτοις σταδιακά καταφέραμε σήμερα να έχουμε τους πιο πολλούς γιατρούς και νοσοκόμους που είχαμε ποτέ. Δεν αυξήθηκε ο φόρτος εργασίας. Έχουν αυξηθεί οι γιατροί και οι νοσοκόμοι στο δημόσιο.

Όχι μόνο ο αριθμός τους έχει αυξηθεί, αλλά και οι μισθοί των γιατρών και των νοσηλευτών θα αυξηθούν κατά το 2018 και το 2019 αντίστοιχα. Αυτή είναι μια έμπρακτη απάντηση στις υπερβολές και τις κατηγορίες που εκφράζονται τώρα γι’ αυτό τον τομέα, έναν τομέα που πρώτη η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι έχει μείνει πίσω και χρειάζεται ενίσχυση και μεταρρυθμίσεις και πρέπει να είναι προτεραιότητα των επομένων μηνών. Το 2018 πρέπει να είναι η χρονιά των μεγάλων αλλαγών στις δομές, διαδικασίες και πρακτικές των δημόσιων νοσοκομείων.

Ερώτηση: Αναγνωρίσατε κάποιο λάθος όσον αφορά τον χειρισμό για τα σκουπίδια;

Απάντηση: Ακούσαμε την εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα σύμφωνα με την οποία πρέπει το συντομότερο δυνατό να γίνει πλήρης και ολοκληρωμένη έρευνα (και σ’ αυτό συμφωνεί και το Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς και εγώ ο ίδιος) και θα ήταν καλύτερο αυτή η έρευνα να είναι μία και να οριστεί από τον ίδιο.

Υιοθετήσαμε αυτή την εισήγηση χωρίς κανένα δισταγμό και η ουσία του ζητήματος είναι ότι λόγω κάποιων συγκεκριμένων πληροφοριών και αρκετά ανησυχητικών ενδείξεων μπορεί να προκύψει κάποιο πρόβλημα. Δεν προκαταλαμβάνω το αποτέλεσμα. Ούτε όμως πρέπει να οδηγηθούμε στο πρόστιμο.

Έχουμε δύο χρόνια να ρυθμίσουμε το θέμα. Το πρόβλημα με τον Κοτσιάτη είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που σχετίζεται και με τη μονάδα της Κόσιης που έχει λειτουργήσει εδώ και κάποια χρόνια με τα γνωστά προβλήματα που έχουν επιλυθεί και όσον αφορά την άλλη μονάδα, στη Λεμεσό, υπήρχαν κάποιες ανησυχητικές ενδείξεις.