Υπογράφηκε η Κοινή Ειδοποίηση για την PESCO

Ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο οι εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων σε σύνθεση Υπουργών Εξωτερικών Άμυνας που πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες και στις οποίες συμμετείχε ο Υπουργός Άμυνας, κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης και ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιαννάκης Κασουλίδης.

Στο πλαίσιο της Συνόδου οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών 23 κρατών μελών της ΕΕ υπέγραψαν την «Κοινή Ειδοποίηση» για συμμετοχή στην Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PermanentStructuredCooperation – PESCO).

Η PESCO αποτελεί την πιο σημαντική πρωτοβουλία μέχρι σήμερα προς την κατεύθυνση της προαγωγής μιας κοινής ευρωπαϊκής άμυνας η οποία προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λισσαβόνας και αφορά τη δυνατότητα των κρατών μελών που επιθυμούν και μπορούν να προχωρήσουν σε ενισχυμένη συνεργασία, αναλαμβάνοντας επιπρόσθετες δεσμεύσεις στο τομέα της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας.

Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν τη σταδιακή αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού των κρατών μελών, την επένδυση στην έρευνα και στην τεχνολογία και την ανάπτυξη ευρωπαϊκών σχηματισμών μέσω της διάθεσης μέσων, δυνατοτήτων και υποδομών από τα κράτη μέλη. Προβλέπεται επίσης η ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ και η ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής τεχνολογικής και αμυντικής βάσης μέσα από συμμετοχή των κρατών μελών σε κοινά εξοπλιστικά προγράμματα.

Οι κ. Κασουλίδης και Φωκαίδης κατά τη διάρκεια της Συνόδου επιβεβαίωσαν τη σταθερή δέσμευση της Κύπρου να εργαστεί εποικοδομητικά με τους εταίρους μας προκειμένου να επιτευχθούν οι κοινοί στόχοι για πιο ισχυρή και ασφαλή Ευρώπη.

Ο Υπουργός Άμυνας συμμετείχε το πρωί στη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του Ευρωπαϊκού Λαικού Κόμματος ενώ είχε την ευκαιρία να συναντήσει σε διμερές επίπεδο αριθμό ομολόγων του. Ο κ. Φωκαίδης εξέφρασε την ετοιμότητα της Κύπρου να συμμετάσχει ενεργά στη νέα Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία και στη διαμόρφωση των νέων επιχειρησιακών προγραμμάτων και των προγραμμάτων ανάπτυξης δυνατοτήτων.