ΥΠΕΣ: Πρέπει να υπάρχει ο απόλυτος σεβασμός στο περιβάλλον, στην ύπαιθρο και στην ανάπτυξη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων, στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση, ο κ. Πετρίδης είπε ότι «ήταν μια χρήσιμη συνάντηση, υπάρχουν συχνά συναντήσεις με τον Σύνδεσμο. Από αυτή την Κυβέρνηση έχουν δοθεί πάρα πολλά κίνητρα και όσον αφορά τις ενιαίες αναπτύξεις και όσον αφορά πολεοδομικά κίνητρα και έγιναν αρκετές αναπτύξεις που μας βοήθησαν να ανταπεξέλθουμε της κρίσης.

Από εκεί και πέρα όντως προσπαθούμε να διορθώσουμε και διαδικασίες και επίκειται πολύ σύντομα η κατάθεση στη Βουλή, νομοσχεδίου για επενδυτικό Νόμο που θα αλλάζει τις διαδικασίες έγκρισης των μεγάλων επενδύσεων, των στρατηγικών επενδύσεων. Πρέπει όμως να επισημάνω ότι όλες οι διαδικασίες πρέπει να γίνονται από όλους σεβαστές και γίνονται. Πρέπει να διασφαλίζουν και περιβαλλοντικές ανησυχίες και σεβασμό προς το περιβάλλον αλλά και ένα ευρύτερο πολεοδομικό σχεδιασμό. Όλα αυτά τα συζητήσαμε και η Κυβέρνηση προχωράει με τους σχεδιασμούς της».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι εκφράστηκαν παράπονα για περίπλοκες διαδικασίες, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «κάποιες μπορεί να είναι, αλλά κάποιες διαδικασίες φυσικά και χρειάζονται, ειδικά όταν αφορούν τον σεβασμό στο περιβάλλον ή την τήρηση των αρχών των πολεοδομικών. Χωρίς να σημαίνει ότι δεν αναθεωρούνται και κανονισμοί, ότι δεν αναθεωρούνται και διαδικασίες. Αλλά σε όλες τις χώρες του κόσμου για μεγάλες επενδύσεις πρέπει να γίνονται και μελέτες, πρέπει να τηρούνται και οι διαδικασίες και αυτό γίνεται και στην Κύπρο».

Ερωτηθείς για θέματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας πρόσφατα αναφορικά με κτήρια κοντά σε παραλίες και για σχετικές καταγγελίες που έχουν γίνει, ο κ. Πετρίδης είπε ότι «αν υπάρχουν συγκεκριμένες παρατυπίες, αυτές θα τις δούμε». Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν διαδικασίες που προνοούν και παρεκκλίσεις», σημειώνοντας ωστόσο ότι η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι «πρέπει να υπάρχει ο απόλυτος σεβασμός και στο περιβάλλον και στην ύπαιθρο αλλά και στην ανάπτυξη. Αυτή η Κυβέρνηση ήταν η πιο φιλική Κυβέρνηση προς την ανάπτυξη και είναι αυτό που θέλουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε. Αλλά ανάπτυξη σημαίνει αειφόρος ανάπτυξη, σημαίνει βιώσιμη ανάπτυξη, σημαίνει σεβασμός στο περιβάλλον, στον συνάνθρωπο μας, στους πολεοδομικούς σχεδιασμούς, στην ύπαιθρο».