ΥΠΕΞ: Ένα είναι το πλαίσιο Γκουτέρες και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στην εκπομπή του ΡΙΚ, “Από Μέρα Σε Μέρα”, τόνισε μεταξύ άλλων αναφερόμενος στο Κυπριακό, ότι ένα είναι το πλαίσιο Γκουτέρες, προσθέτοντας ότι επ’ αυτού δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση. Επανέλαβε, ότι επιθυμία της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν.

Η έκθεση Γκουτέρες ανέφερε ο ΥΠΕ, καταδεικνύει τη δέσμευσή του ΓΓ του ΟΗΕ,  να προχωρήσει η διαδικασία μέσω της αποστολής ειδικού απεσταλμένου, ώστε να διαφανεί εάν υπάρχουν προοπτικές για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από εκεί σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά. Ο  Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δεν μίλησε ποτέ για ενδιάμεση συμφωνία, είπε.

Η ερμηνεία της αναφοράς Γκουτέρες σε στρατηγική συμφωνία, είναι ότι εάν επιτευχθεί συμφωνία στα έξι σημεία του Γενικού Γραμματέα, η διαδικασία θα φθάσει σε ένα σημείο που δεν θα μπορεί να ανατραπεί το ενδεχόμενο λύσης του Κυπριακού.

Αναφερόμενος στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυβέρνησης ο ΥΠΕΞ, είπε ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για συμμετοχή στους γενικότερους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας από την εταιρεία TOTAL. Αυτό απέδειξε και η τελευταία  συνάντηση του Πρόεδρος Αναστασιάδη με τον Ανώτερο Αντιπρόεδρο της εταιρείας.

Αυξημένο επίσης είναι το ενδιαφέρον για την Κυπρακή ΑΟΖ  και από άλλους ενεργειακούς κολοσσούς.

Ο Νίκος Χριστδουλίδης  αποκάλυψε ότι κάποιες εταιρείες έχουν υποβάλει και γραπτώς το ενδιαφέρον τους. Ενδιαφέρον επιδεικνύεται και σε κρατικό επίπεδο από τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι εταιρείες.

Οι συγκεκριμένες χώρες είπε, ενθαρρύνουν και στηρίζουν τις εταιρείες, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι τους.

Το ενδιαφέρον επεκτείνεται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, προσθέτοντας ότι έχουν προκύψει εξελίξεις που αφορούν άλλα κράτη της περιοχής, τις οποίες γνωρίζει η Λευκωσία.