Υπέρ της Μαρωνίτικης κοινότητας με πρωτοβουλίες ο Γιώργος Λιλλήκας

Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας, ανέλαβε πρωτοβουλιές υπέρ της Μαρωνίτικης κοινότητας με στόχο τα τα δικαιώματα που είχαν οι κοινότητες στην κοινοτική συνέλευση, να μπορούν να τα ασκούν και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Παράλληλα αναφέρεται σε ανακοίνωση του επιτελείου του, θα εισηγηθεί σύγκληση ειδικής συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου με συμμετοχή εκπροσώπων της Μαρωνίτικης κοινότητας, για να διαμορφώσουμε από κοινού μια πολιτική.

“Θέλω να ευχαριστήσω τον εκπρόσωπο της Μαρωνίτικης κοινότητας, το φίλο Γιαννάκη Μούσα για τη σημερινή φιλοξενία. Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μαρωνίτικη κοινότητα, καθώς επίσης και για το Κυπριακό.Η θέση την οποία εξέφρασα, είναι ότι από την ώρα που ο κ. Άιντα, στην τελευταία συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη μας έχει αποκαλύψει ότι η τουρκική πλευρά δεν δέχεται να επιστρέψουν τα Μαρωνίτικα χωρία υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, θα πρέπει να συγκληθεί ειδική συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου με συμμετοχή εκπροσώπων της Μαρωνίτικης κοινότητας, για να διαμορφώσουμε από κοινού μια πολιτική”, ανέφερε ο κ. Λιλλήκας.

Πρόσθεσε πως στην επιμονή της τουρκικής πλευράς για μη επιστροφή των Μαρωνίτικων χωριών, θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους ίδιους τους Μαρωνίτες, όπως έγινε και το 1960, να αποφασίσουν σε ποια κοινότητα θέλουν να ανήκουν.

Ανέφερε ακόμη ότι ενώ στην ελληνοκυπριακή κοινοτική συνέλευση εκπροσωπούνταν οι τρεις κοινότητες και είχαν δικαίωμα λόγου αλλά και ψήφου για τα θέματα που είχε αρμοδιότητα η κοινοτική συνέλευση όπως παιδεία, πολιτισμός και κουλτούρα, σήμερα που έχει καταργηθεί η κοινοτική συνέλευση, στη Βουλή των Αντιπροσώπων οι εκπρόσωποι των τριών κοινοτήτων δεν έχουν δικαίωμα ψήφου για αυτά τα θέματα.

“Θεωρώ ότι πρέπει να αποκαταστήσουμε αυτή την αδικία και για αυτό το ζήτημα θα λάβω μια πρωτοβουλία. Θα πρέπει να λάβουμε όποια μέτρα απαιτούνται, να γίνουν οι όποιες αλλαγές χρειάζονται έτσι ώστε τα δικαιώματα που είχαν στην κοινοτική συνέλευση να μπορούν να τα ασκούν και στη Βουλή των αντιπροσώπων. Αυτό θα αποδείξει ότι η ελληνοκυπριακή κοινότητα λειτουργεί με σεβασμό στα δικαιώματα όλων των κοινοτήτων”, ανέφερε.

Ο κ. Μούσας ευχαρίστησε τον Γιώργο Λιλλήκα για την επίσκεψη του στην Παναγία των Χαρίτων, όπου είχε την ευκαιρία να ακούσει τη θεία λειτουργία και να συνομιλήσει με κόσμο.

“Είμαι πολύ ευτυχής που άνθρωποι όπως ο Γιώργος Λιλλήκας, έρχονται κοντά στην κοινότητα μας, μας ακούν και είναι έτοιμοι να πάρουν πρωτοβουλίες για ενίσχυση και ενδυνάμωση της Μαρωνίτικης κοινότητας. Θέλω να του πω ότι οι Μαρωνίτες έχουν πάντα ανοιχτές τις αγκάλες για ανθρώπους όπως τον Γιώργο Λιλλήκα”, ανέφερε.